Wyniki 1-10 spośród 414 dla zapytania: owies

Polskie łany zbóż...


  Te słowa Jarosława Iwaszkiewicza, przywołane z zakamarków pamięci, towarzyszyły mi w czasie konferencji w Uniwersytecie Rolniczym. Towarzyszyły pewnie nie mnie jednej, ale i tym, którzy pamiętają wakacyjne refleksje Wojciecha Młynarskiego, przywołujące nostalgię za ojczystym krajem i "polskie łany zbóż zdobne barwami polnych kwiatów …". Listopadowa ogólnopolska konferencja, z udziałem zagranicznych gości, zorganizowana przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie i Małopolską Hodowlę Roślin HBP pod hasłem "Owies w przemyśle i dla przemysłu", poświęcona była roślinom zbożowym, ze szczególnym uwzględnieniem owsa i nieobecności produktów owsianych na polskich stołach. Istotne postępy w uprawie wysoko wydajnych zbóż nie zlikwidowały, jak wiadomo, stałego niedożywienia milion[...]

Wartość odżywcza i zdrowotna owsa


  Owies zwyczajny (Avena sativa) to roślina jednoroczna z rodziny wiechlinowatych. W żywieniu człowieka wykorzystuje się ziarna, które są otoczone bezościstymi plewami, a zebrane w postaci rozpierzchłej wiechy. W Polsce uprawia się głównie oplewione odmiany owsa o żółtych ziarnach. Należą do nich: Bachmat, Bajka, Chwat, Cwał, Deresz, Dragon, Góral, Kasztan, Sławko, Szakal, Hetman, Bohun, German, Flaemingsstern i Sam. Owies oplewiony może być też białoziarnisty - takie są odmiany Gramena, Kwant, Skrzat. Ponadto jest uprawiany owies nieoplewiony (odmiany Akt, Polar), posiadający niewiele ziaren z plewami. Owies można uprawiać praktyczne w całym kraju. Wartość odżywcza owsa i przetworów Niestety, w Polsce produkty z owsa nie są zbyt popularne, w przeciwieństwie do innych krajów, w[...]

Tradycyjna Medycyna Chińska (TMC) o zbożach

Czytaj za darmo! »

Zboża i produkty zbożowe to podstawa żywienia zapewniająca nam energię, czystość umysłu, a także prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z punktu widzenia TMC zboża umieszczane są w centrum poszukiwań równowagi pierwiastka żeńskiego i męskiego. Oznacza to, że dzięki zbożom łatwiej nam dojść do pożądanej równowagi organizmu. Według TMC brak równowagi utożsamiany jest m.in. z różnymi chorobami, stanami zapalnymi, nadmiernymi lub osłabionymi emocjami. Jak wykorzystywać zboża, aby przynosiły korzyści zdrowotne? Aby w pełni wykorzystywać drogocenne działanie zbóż warto wiedzieć o kilku podstawowych zasadach. 1. Przemiałowi należy poddać całe ziarno. Zboża oczyszczone działaj[...]

Niedoceniony owies

Czytaj za darmo! »

Czy są gotowe receptury na chleb owsiany? Podobno owies ma wysokie walory odżywcze. Czy moglibyście coś o tym napisać? - pyta Agnieszka Wysocka.Ziarno owsa jest rzeczywiście surowcem wyjątkowym. Coraz więcej badań tę jego wyjątkowość potwierdza. Poza bogactwem bezcennych żywieniowo składników (p. tabela) zawiera duże ilości β-glukanu tworzącego błonnik rozpuszczalny o wyjątkowych właściwościach ochronnych dla przewodu pokarmo[...]

Przedwstępna prognoza szacunku zbiorów zbóż i rzepaku w 2007 r.

Czytaj za darmo! »

Główne przesłanki stanowiące punkt wyjścia do konkretnych wyliczeń rachunkowych przedstawiają się następująco: 1. Powierzchnie uprawy przyjęto na poziomie zbliżonym do danych GUS w odniesieniu do zbóż ozimych oraz wyraźnie zwiększono (o ok. 200 tys. ha) w przypadku zbóż jarych. Przy tym w wariantach rozliczeniowych przyjęto drobne przesunięcia między gatunkami (żyto - pszenżyto i pszenica - [...]

Wartość technologiczna i żywieniowa ziarna owsa


  W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania ziarnem owsa i produktami otrzymanymi w wyniku jego przetwarzania. W nauce żywienia przetwory owsiane cieszą się szczególnym uznaniem z racji zawartości wysokowartościowych składników pokarmowych. Ma też specyficzne właściwości zdrowotne i powinien być powszechnie stosowany w żywieniu człowieka. Również zastosowanie ziarna owsa na cele przemysłowe może być bardzo szerokie.Owies zwyczajny (Avena sativa) to roślina jednoroczna z rodziny wiechlinowatych. W żywieniu człowieka wykorzystuje się ziarna, które są otoczone bezościstymi plewami, a zebrane w postaci rozpierzchłej wiechy. W Polsce uprawia się głównie oplewione odmiany owsa o żółtych ziarnach. Należą do nich: Bachmat, Bajka, Chwat, Cwał, Deresz, Dragon, Góral, Kasztan, Sławko, Szakal, Hetman, Bohun, German, Flaemingsstern i Sam. Owies oplewiony może być też białoziarnisty - takie są odmiany Gramena, Kwant, Skrzat. Ponadto jest uprawiany owies nieoplewiony (odmiany Akt, Polar), posiadający niewiele ziaren z plewami. Owies można uprawiać praktycznie w całym kraju. Polska zajmuje piąte miejsce na świecie pod względem zbiorów owsa. Niestety, w naszym kraju produkty z owsa nie są zbyt popularne, w przeciwieństwie do innych krajów, w których spożycie tego zboża jest dość wysokie. Jedynie 5% uprawianego zboża przeznacza się do spożycia przez ludzi. W porównaniu z pszenicą, ryżem czy kukurydzą owies - przy zbiorach światowych wynoszących ok. 40 mln ton rocznie (z czego ok. 10 mln ton w ciągu roku jest przeznaczonych na żywienie człowieka) - ma ciągle małe znaczenie w wykorzystaniu spożywczym i przemysłowym jego przetworów. Światowa produkcja owsa wynosi ok. 30 mln ton, co stanowi 1,6% całości zbiorów zbóż na świecie. Przewiduje się, że wykorzystanie owsa na cele konsumpcyjne będzie rosło kosztem zużycia paszowego (na rynku pasz inne zboża będą wypierać owies). Ogólnoświatowy handel owsem jest silnie zdominowany[...]

 Strona 1  Następna strona »