Wyniki 1-10 spośród 1931 dla zapytania: suplementy diety

"Higiena żywności i żywienia podstawą zdrowia – suplementy diety w żywieniu i profilaktyce"

Czytaj za darmo! »

W dniach 1-4 września 2009 r. odbyła się w Unieściu VI Konferencja Naukowo-Szkoleniowa pt.: "Higiena żywności i żywienia podstawą zdrowia - suplementy diety w żywieniu i profilaktyce", zorganizowana przez Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii we współpracy z Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych i Instytutem Żywności i Żywienia. Tematem wiodącym konferencji były suplementy diety w żywieniu i profilaktyce, a jej celem było poznanie najnowszych trendów w badaniach nad jakością zdrowotną żywności oraz suplementacją diety i jej wpływem na zdrowie człowieka. Program Konferencji obejmował 7 naukowych sesji referatowych oraz 2 sesje plakatowe. Przedstawionych zostało łącznie 67 referatów i 73 doniesienia w formie plakatów. Konferencję otworzył przewodniczący komitetu organi[...]

"Suplementy diety"

Czytaj za darmo! »

W dniach 23-25 maja br. w hotelu Novotel-Centrum w Warszawie odbyła się konferencja "Suplementy diety" zorganizowana przez Institute for International Research. "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" był patronem medialnym imprezy. Celem konferencji było praktyczne przybliżenie producentom obowiązującego prawa i zasad marketingu w obszarze suplementów diety. Chociaż przepisy żywnościowe [...]

Seminarium Krajowej Rady Suplementów Diety i Odżywek

Czytaj za darmo! »

Seminarium Krajowej Rady Suplementów i Odżywek odbyło się 14 grudnia 2006 r. w Hotelu Airport Okęcie. Jego mottem było "Kreowanie pozytywnego wizerunku branży suplementów poprzez odpowiednią reklamę i prezentację suplementów". Tytuł seminarium był bardzo na czasie. Branża suplementów diety rozwija się od niedawna i przeżywa dokładnie te same bóle i zawirowania, jakie były udziałem innych bra[...]

Suplementy diety w nowej ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Czytaj za darmo! »

Suplementy diety stanowią jedynie 9% wszystkich sprzedawanych w Polsce preparatów bez recepty (OTC), ale ich sprzedaż bardzo szybko wzrasta, a dynamika tego wzrostu w ostatnich latach wynosi 40-60%. W innych krajach naszego regionu udział tych preparatów jest większy niż w Polsce; w Czechach wynosi już 32-33%, na Słowacji - ok. 20%, a na Węgrzech - ok. 16% [3]. Z badań rynkowych przeprowadz[...]

Z PÓŁKI KSIĘGARSKIEJ


  Jonathan Clayden, Nick Greeves, Stuart Warren, Peter Wothers CHEMIA ORGANICZNA cz. 1 (Przekład z j. angielskiego: Dominika Bal, Ewa Mironiuk-Puchalska, Tadeusz Mizerski i Janusz Stępiński) Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009 r., ISBN 978-83-204-1, stron 338, cena 99,- zł Książka jest tłumaczeniem pierwszej części 5. wydania podręcznika, który ukazał się w 2007 r. pod tytułem The organic chemistry nakładem Oxford University Press. Pierwsze jego wydanie ukazało się w 2001 r. W oryginale podręcznik ukazuje się w formie jednotomowej, liczącej ponad 1500 stron. Polski wydawca zdecydował się podzielić to dzieło na 4 części o porównywalnej objętości. Myślę, że ze względów praktycznych jest to rozwiązanie słuszne. Nadmierna objętość podręcznika ogranicza jego użycie d[...]

Regulacje prawne rynku suplementów diety

Czytaj za darmo! »

Problematyce regulacji prawa i rozwoju rynku suplementów w Polsce i UE była poświęcona konferencja zorganizowana 13-14 września br. w Jabłonnie przez Krajową Radę Suplementów i Odżywek (KRSiO) przy współudziale Polskiego Stowarzyszenia Prointegracyjnego - Europa (PSPE). Dynamika wzrostu sprzedaży suplementów w ostatnich latach w Polsce wynosi 40-60%. W 2006 r. wartość polskiego rynku supleme[...]

Weganizm - modna dieta, ale czy dobra? DOI:

Czytaj za darmo! »

Weganizm jest odmianą wegetarianizmu, tylko bardziej restrykcyjną. Weganie rezygnują bowiem nie tylko z mięsa i ryb, ale także z nabiału, jaj, miodu, a także wszystkich odzwierzęcych składników występujących np. w lekach (np. żelatyna) czy dodatkach spożywczych. Dieta wegańska jest zatem dietą opartą wyłącznie na produktach roślinnych. Dlatego też inaczej zwana jest dietą roślinną. Weganizm wywodzi się z założenia, że nie można krzywdzić innych istot - stąd rezygnacja ze wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie bardzo często rezygnują także z noszenia skór (w tym tak[...]

Żywność z dodatkami aktualne problemy


  Stosowanie substancji dodatkowych (tzn. dodatków) w żywności przetworzonej jest jednym z tych zagadnień prawa żywnościowego, które wciąż cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem branży spożywczej. W ostatnim czasie coraz częściej mówi się także o znakowaniu żywności zawierającej dodatki. Temat ten nastręcza bowiem wielu problemów podmiotom funkcjonującym na rynku spożywczym. Jakie nazwy substancji dodatkowych należy podawać w wykazie składników produktu? Co zrobić, jeśli substancja którą stosuje się w produkcie pełni funkcję inną niż wymienione w przepisach? Czy dany ekstrakt roślinny to na pewno zwykły składnik, czy może jednak dodatek i jak należy go zadeklarować? I wreszcie - czy rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie informacji dla konsumentów (skrót) zmieni sposób deklarowania substancji dodatkowych obecnych w żywności? To tylko niektóre z niewielu pytań, jakie stawiają sobie obecnie uczestnicy branży. WYBRAĆ KATEGORIĘ. TYLKO KTÓRĄ? - krok pierwszy Obecnie stosowanie dodatków do żywności jest uregulowane przez tzw. pakiet ds. dodatków, czyli kilka wspólnotowych aktów prawnych, z których najważniejsze są: rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (rozporządzenie w sprawie dodatków) oraz rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 przez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (rozporządzenie nr 1129/2011). A zatem podstawą dla producentów wykorzystujących dodatki do żywności jest treść wspólnotowego wykazu. Najważniejszym krokiem, niezbędnym do stwierdzenia, czy dana substancja może być zastosowana w określonym produkcie spożywczym, jest prawidłowe określenie kategorii dla tego produktu. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 zawiera spis kategorii, których jest 18, przy czym dzielą się one na podkategorie. Na przykład ka[...]

 Strona 1  Następna strona »