Wyniki 1-10 spośród 428 dla zapytania: przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze na rynku żywności funkcjonalnej

Czytaj za darmo! »

Konsumenci coraz bardziej sceptycznie traktują przyjmowanie tabletek uzupełniających dietę, dzięki temu żywność i napoje funkcjonalne cieszą się większym ich zainteresowaniem. Coraz szybciej rozwija się więc rynek żywności funkcjonalnej (ok. 10% rocznie)1. Jeśli producenci sprostają zadaniom, jakie stawia przed nimi rynek żywności funkcjonalnej, odniosą niewątpliwy sukces. Aby zwiększyć zau[...]

Innowacje produktowe firmy Nutrimix

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom i przetwórcom z branż: cukierniczej, piekarskiej, lodziarskiej, mleczarskiej, olejarskiej oraz mięsnej wysokiej jakości dodatki do żywności. Firma zdobywa zaufanie kontrahentów gwarantując wysoką i powtarzalną jakość produktów. Współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą, aby móc służyć swoim klientom najwyższej klasy [...]

Innowacje produktowe firmy Nutrimix

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom i przetwórcom z branż: cukierniczej, piekarskiej, lodziarskiej, mleczarskiej, olejarskiej oraz mięsnej wysokiej jakości dodatki do żywności. Firma zdobywa zaufanie kontrahentów gwarantując wysoką i powtarzalną jakość produktów. Współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą, aby móc służyć swoim klientom najwyższej klasy [...]

Innowacje produktowe firmy Nutrimix

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom i przetwórcom z branż: cukierniczej, piekarskiej, lodziarskiej, mleczarskiej, olejarskiej oraz mięsnej wysokiej jakości dodatki do żywności. Firma zdobywa zaufanie kontrahentów gwarantując wysoką i powtarzalną jakość produktów. Współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą, aby móc służyć swoim klientom najwyższej klasy [...]

Innowacje produktowe firmy Nutrimix

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, fi rma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom i przetwórcom z branż: cukierniczej, piekarskiej, lodziarskiej, mleczarskiej, olejarskiej oraz mięsnej wysokiej jakości dodatki do żywności. Firma zdobywa zaufanie kontrahentów gwarantując wysoką i powtarzalną jakość produktów. Współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą, aby móc służyć swoim klientom najwyższej [...]

Innowacyjne dodatki do żywności

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom z branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej innowacyjne dodatki do żywności: barwniki (Nucaro), przeciwutleniacze (Nuprotec), witaminy (Nutrevit), enzymy piekarskie (Nutrase, Nutrimco), mieszanki mleczno-tłuszczowe i tłuszczowe (Bonigrasa, Bonifat), ekwiwalenty tłuszczu kakaowego (CBE). Barwniki Nucaro to grupa produktów &[...]

Innowacyjne dodatki do żywności

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom z branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej innowacyjne dodatki do żywności: ? barwniki (Nucaro), ? przeciwutleniacze (Nuprotec), ? witaminy (Nutrevit), ? enzymy piekarskie (Nutrase, Nutrimco), ? mieszanki mleczno-tłuszczowe i tłuszczowe (Bonigrasa, Bonifat), ? ekwiwalenty tłuszczu kakaowego (CBE). Barwniki Nucaro to grupa pr[...]

Innowacyjne dodatki do żywności

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom z branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej innowacyjne dodatki do żywności: ? barwniki (Nucaro), ? przeciwutleniacze (Nuprotec), ? witaminy (Nutrevit), ? enzymy piekarskie (Nutrase, Nutrimco), ? mieszanki mleczno-tłuszczowe i tłuszczowe (Bonigrasa, Bonifat), ? ekwiwalenty tłuszczu kakaowego (CBE). Barwniki Nucaro to grupa pr[...]

Innowacyjne dodatki do żywności

Czytaj za darmo! »

Spełniając oczekiwania współczesnego rynku, firma Nutrimix Polska Sp. z o.o. oferuje producentom z branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej innowacyjne dodatki do żywności: ? barwniki (Nucaro), ? przeciwutleniacze (Nuprotec), ? witaminy (Nutrevit), ? enzymy piekarskie (Nutrase, Nutrimco), ? mieszanki mleczno-tłuszczowe i tłuszczowe (Bonigrasa, Bonifat), ? ekwiwalenty tłuszczu kakaowego (CBE). Barwniki Nucaro to grupa pr[...]

Zastosowanie przeciwutleniaczy w przetwórstwie mięsa


  W czasie obróbki wstępnej i termicznej produktów mięsnych oraz ich dalszego przechowywania może zachodzić utlenianie czyli oksydacja tłuszczów. Utlenianiu mogą ulegać zarówno tłuszcze naturalnie występujące w mięsie, jak i tłuszcze dodawane w czasie przetwarzania produktów. Jełczenie utleniające stanowi jedną z podstawowych przyczyn psucia się żywności. Produkty utleniania tłuszczów mają ujemny wpływ na zdrowie, a żywność zjełczała nie nadaje się do spożycia. Skutecznym sposobem zapobiegania jełczeniu mięsa i produktów mięsnych spowodowanego działaniem tlenu jest dodawanie do żywności przeciwutleniaczy.Utlenianie tłuszczów, noszące nazwę autooksydacji lub jełczenia, przebiega łańcuchowo w kilku etapach. Proces ten jest trudny do zahamowania, ponieważ nawet niewielka część utleniających się tłuszczów powoduje powstawanie niestabilnych produktów utleniania - nadtlenków, które ulegają rozpadowi do reaktywnych produktów zwanych wolnymi rodnikami. Rozpoczynają one szereg reakcji chemicznych z niezmienionymi jeszcze kwasami tłuszczowymi, wywołując ich spontaniczne łączenie się z tlenem i powstawanie kolejnych wolnych rodników. W początkowym okresie autooksydacji nie następują zmiany smaku, zapachu, barwy i konsystencji produktów spożywczych. Dopiero w dalszym etapie powstają lotne związki, powodujące zmianę smaku i zapachu produktów spożywczych, gdy ich ilość jest duża produkty jełczeją, tracąc przydatność do spożycia. W końcowym etapie gromadzące się w dużych ilościach produkty utleniania wchodzą ze sobą w reakcje, prowadzące do powstawania substancji o szkodliwym działaniu, często toksycznych. Procesy oksydacyjne przyczyniają się do pogorszenia cech sensorycznych (smaku, zapachu, barwy i konsystencji) i jakości zdrowotnej przetworów mięsnych. W ich efekcie produkty mogą mieć zjełczały zapach i posmak. Jest to spowodowane powstawaniem w mięsie niskocząsteczkowych substancji lotnych, przede wszystkim krótkołańcuchowy[...]

 Strona 1  Następna strona »