Wyniki 1-10 spośród 70 dla zapytania: celiakia

Celiakia a gluten

Czytaj za darmo! »

Celiakia - zwana inaczej chorobą trzewną - to poważna jednostka chorobowa o podłożu autoimmunologicznym. Polega na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu. Z celiakii nie da się wyleczyć, ani wyrosnąć. Jedynym dobrym i skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie diety bezglutenowej.Występowanie celiakii jest niestety coraz bardziej powszechne. Diagnozuje się ją także coraz częściej nawet u osób dorosłych. Szczególnie często pierwsze objawy pojawiają się w okresie osłabionej odporności, np. po ciężkiej infekcji, operacji itd. Objawami celiakii są najczęściej ból brzucha, biegunki wodniste i/lub tłuszczowe, złe samopoczucie, niedobory składników poka[...]

VII Międzynarodowy Dzień Celiakii. Wiele nowego i ciekawego

Czytaj za darmo! »

2 czerwca 2012 w Centrum Konferencyjnym IBiB przy ul. Trojdena 4 w Warszawie spotkaliśmy się na konferencji naukowej "Celiakia 2012". Patronat honorowy nad konferencją, będącą częścią tegorocznych obchodów VII Międzynarodowego Dnia Celiakii, objęła marszałek Sejmu RP Ewa Kopacz. Patronat medyczny - Polskie Towarzystwo Gastroenterologii oraz Samodzielny Publiczny Szpital Dziecięcy Kliniczny im. prof. W. Szenajcha w Warszawie przy ul. Działdowskiej. Natomiast patronat medialny - portal Gazeta.pl Zdrowie. Nasza konferencja cieszyła się ogromnym zaint[...]

Leczenie żywieniowe w zespole chorób celiaktycznych

Czytaj za darmo! »

Celiakia jest chorobą trzewną polegającą na całkowitej nietolerancji glutenu. Ujawnia się najczęściej u dzieci pomiędzy 6 miesiącem a 3 rokiem życia, gdy do posiłków włączane są produkty zawierające gluten, jednak może się także objawić w późniejszych latach. Istnieje mylne przekonanie o niskiej częstości występowania celiakii jako choroby genetycznej, jednak obecnie obserwuje się tzw. zespół chorób celiaktycznych, z niespecy- ficznymi objawami towarzyszącymi tym schorzeniom. Celiakia przez bardzo długi okres czasu była uważana za chorobę stosunkowo rzadką. W Polsce szacowano, że choroba ta dotyka mniej niż 1 na 1000 dzieci. Aczkolwiek jak pokazują najnowsze badania, jeśli uwzględni się wszystkie postaci choroby (w tym skąpoobjawowe i utajone), to częstość występowania celiak[...]

Celiakia - nowe perspektywy w zapobieganiu i leczeniu

Czytaj za darmo! »

Celiakia (glutenozależna choroba trzewna) to trwała nietolerancja glutenu powodująca zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego, które ustępują po wyłączeniu z diety glutenu. Pierwsze opisy celiakii znajdują się w dziełach Hipokratesa i Aretaeusa z Kapadocji, który wprowadził do terminologii medycznej określenie coeliac (trzewny). Przez długie stulecia choroba była znana jako infantilismus intestinalis - choroba jelit o nieokreślonej etiologii. W 1888 r. Sammuel Gee, jako pierwszy w nowożytnej medycynie, opisał objawy klasycznej, aktywnej postaci celiakii. W latach 20 XX w. obserwowano korzystny wpływ stosowania diet owocowo-warzywnych, zmniejszający objawy i śmiertelność wśród chorych na celiakię. Dopiero jednak w 1950 r. W. Dicke, holenderski pediatra, w swojej pracy doktorskie[...]

Czy należy bać się glutenu? DOI:


  Od kilku lat zmniejsza się spożycie pieczywa i produktów zbożowych, mimo że powinny być one głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest wzrastająca liczba osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe.Szybkie tempo życia, zanieczyszczenie środowiska oraz nadmierna higienizacja przyczyniają się do rosnącej częstotliwości występowania chorób autoimmunologicznych. Choroby te są (w przebiegu) dość podobne do procesów alergicznych, jednak w ich przypadku nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego skierowana jest przeciw komórkom własnym organizmu. Jedną z jednostek autoimmunologicznych jest celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, która prowadzi do zmian w budowie błony śluzowej jelita cienkiego pod wpływem spożycia produktów zawierających gluten [Lange, 2009]. Dieta bezglutenowa robi obecnie zawrotną karierę, dlatego przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię lub alergię na gluten. Swoją decyzję o eliminacji glutenu uzasadniają tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii albo poprawiła stan cery. Wynika to z zastąpienia produktów zbożowych owocami i warzywami oraz dobrej zmiany nawyków żywieniowych, co w początkowym etapie skutkuje spadkiem masy ciała i widocznymi zmianami w wyglądzie. Nie ma to jednak nic wspólnego z wpływem glutenu na zdrowy organizm. Skąd wzięło się przekonanie, że gluten szkodzi wszystkim i czy naprawdę warto z niego zrezygnować? Definicje i rola glutenu FAO/WHO określiło gluten jako frakcję białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ich pochodnych oraz odmianach mieszańcowych (na przykład pszenżycie), które jest nierozpuszczalne w wodzie i 0,5 M NaCl [Badiu e.a. 2014]. Definicja glutenu jest różna, w zależności od dziedziny naukowej. W technologii piekarskiej określa on kompleks uzyskany po dodaniu wody do mąki pszennej, wyrobieniu ciasta oraz wypłukaniu z niego skrobi[...]

Charakterystyka żywności bezglutenowej

Czytaj za darmo! »

celiakia (choroba trzewna) jest schorzeniem, na które cierpi ok. 1% populacji. chorują nie tylko dzieci i młodzież, ale i osoby dorosłe. Jednak najczęściej stwierdza się ją u małych dzieci oraz u osób po 50. roku życia. Na celiakię częściej chorują osoby płci żeńskiej. celiakia polega na uczuleniu na gluten. reakcję alergiczną wywołują zawarte w zbożach frakcje glutenu - białka zwane prolaminami, a konkretnie gliadyna (zawiera ją pszenica), sekalina (zawiera ją żyto), hordeina (w jęczmieniu) oraz awenina (w owsie). spożywanie tych białek przez osoby z celiakią prowadzi do zmian w błonie śluzowej jelit, dochodzi do częściowego lub całkowitego zaniku kosmków jelitowych dwunastnicy i jelita cienkiego, co utrudnia przyswajanie składników odżywczych. W efekcie mogą powstawać niedo[...]

Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej DOI:

Czytaj za darmo! »

Rozmowa z Adamem Bogaczem Przewodniczącym Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej.Redakcja: Jak doszło do powstania Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej? Adam Bogacz: Od dawna obserwuję rozwój żywności prozdrowotnej w świecie i w Polsce. Jesteśmy w tej dziedzinie bardzo opóźnieni w porównaniu z rynkami rozwiniętymi. W ostatnich 2-3 latach zaznaczyło się zwiększone zainteresowanie konsumentów, producentów i sieci tymi produktami. Analizując tę sytuację doszliśmy z prezesem Bronisławem Wesołowskim do wniosku, że[...]

Badania przyczyn nadwrażliwości na składniki pszenicy oraz możliwości uzyskania lepiej tolerowanych odmian DOI:

Czytaj za darmo! »

W Niemczech około 5% populacji cierpi na nietolerancję produktów pszennych. Objawia się ona dolegliwościami fizycznymi lub psychicznymi: od biegunki aż po depresję. Schorzenie to wywołują niektóre białka zawarte w ziarnie pszenicy. Niedawno specjaliści w dziedzinie medycyny, chemii analitycznej i rolnictwa z niemieckich uniwersytetów w Moguncji i H ohenheim podjęli wspólne badania na ten temat. Wspomnianej nadwrażliwości na białka pszenicy nie należy mylić z celiakią [...]

Rośnie popyt na wyroby bezglutenowe DOI:


  Z roku na rok wzrasta popyt na żywność bezglutenową. Wg prognoz podawanych przez Euromonitor sprzedaż produktów bez glutenu do 2020 r. zwiększy się w Europie o 34%. W USA, gdzie rynek wyrobów bezglutenowych jest największy, obroty w tym segmencie w 2015 r. wynosiły 11,6 mld dolarów. Szacuje się, że ok. 20% Amerykanów kupuje produkty bezglutenowe. Uważają oni, że produkty te są zdrowsze od zawierających gluten, sprzyjają odchudzaniu, ograniczają stany zapalne, a nawet depresje. Oferta rynkowa wyrobów bezglutenowych w USA jest bardzo bogata, obejmuje ok. 2000 różnych rodzajów, które są dostępne w zwykłych sklepach spożywczych. Łatwo dostępne są również surowce bezglutenowe takie jak kukurydza, quinoa, ryż, soja, chia lub sorgo, co wspomaga rozwój nowych produktów bezglutenowych. Podobnie jest w Wielkiej Brytanii, gdzie sprzedaż produktów bezglutenowych w 2015 r. wynosiła ok. 200 mln funtów i była o 36% wyższa w porównaniu do roku poprzedniego. W Niemczech, wg badań ankietowych przeprowadzonych w 2016 r., dietę bezglutenową stosuje ok. 7% dorosłych konsumentów. W grupie 16-24-latków liczba ta jest o ok. 4% wyższa. Rynek produktów bezglutenowych również w Polsce rozwija się w bardzo szybkim tempie. Świadczy o tym chociażby, opublikowany na stronie internetowej Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wykaz produktów bezglutenowych dostępnych na naszym rynku, który na dzień 18.11.2015 r. zawierał ponad 4 tysiące wyrobów i surowców bezglutenowych. Produkty bezglutenowe sprzedawane są nie tylko w specjalistycznych[...]

 Strona 1  Następna strona »