Karotenoidy i ich funkcje biologiczne
Karotenoidy stanowią grupę związków, która składa się już z ponad 600 różnych struktur. Są rozpuszczalne w olejach i rozpuszczalnikach niepolarnych. Odpowiadają za barwę wielu warzyw, owoców oraz ubarwienie zwierząt, często nazywa się je barwnikami czy też naturalnymi pigmentami. Na przykład karotenoidy odpowiadają za czerwoną barwę pomidorów, pomarańczową barwę marchwi, są też częściowo od[...]
Stabilność karotenoidów w żywności
Pod wpływem procesów technologicznych związanych z obróbką surowców i półproduktów spożywczych zmienia się ich barwa, tekstura oraz smak i zapach. Barwa ma znaczenie przy ocenianiu przez konsumenta jakości kupowanego przez niego produktu żywnościowego - kojarzy się z dojrzałością czy świeżością warzyw, owoców, mięsa. Na przykład zielone jabłko bardzo często jest kojarzone z niedojrzałym owocem, czerwone mięso po jego smażeniu z surowym mięsem nieprzygotowanym do spożycia. Należy podkreślić, że barwa ma wpływ na doznania i wyobrażenia smakowe. Zapach truskawkowy jest kojarzony z kolorem czerwonym, a zapach cytrynowy - z żółtym. Barwa jest zatem bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na odczucia konsumentów odnośnie do jakości produktów żywnościowych. Mając to na uwadze, należy zw[...]
Prozdrowotne właściwości wtórnych metabolitów roślin
Artykuł przeznaczony jest przede wszystkim dla personelu inźynieryjno-technicznego zakładów przetwarzających surowce roślinne. Ponieważ od świadomości tej grupy pracowników zależą wartości prozdrowotn[...]
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
DSM Nutritional Products jest firmą o światowym zasięgu, która dostarcza swoim klientom witaminy, karotenoidy oraz inne dodatki funkcjonalne i technologiczne dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego oraz paszowego. Firma powstała po przejęciu przez potentata z branży chemicznej, DSM NV, działu witamin od szwajcarskiego koncernu farmaceutycznego Hoffmann-La Roche. Firma DSM [...]
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
DSM Nutritional Products jest firmą o światowym zasięgu, która dostarcza swoim klientom witaminy, karotenoidy oraz inne dodatki funkcjonalne i technologiczne dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego oraz paszowego. Firma powstała po przejęciu przez potentata z branży chemicznej, DSM NV, działu witamin od szwajcarskiego koncernu farmaceutycznego Hoffmann-La Roche. Firma DSM [...]
Optymistyczna Piekarnia Tyrolska DOI:
W dawnej cukrowni Żnin, w której powstaje kompleks konferencyjno-wypoczynkowy, odbyła się Gala Optymista Roku 2018, organizowana w ramach Światowego Festiwalu Optymizmu. Optymizm to pogląd filozoficzny, według którego istniejący świat postrz[...]
Wpływ procesów przetwórczych na właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw
Influence of Processing on the Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables Recent epidemiological studies have indicated that a high intake of fruits and vegetables is associated with a reduced risk for a number of chronic diseases. This is attributed to the fact that these foods may provide an optimal mix of phytochemicals such as natural antioxidants. This review describes the processi[...]
Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów
W ostatnich latach obserwuje si. wi.ksze zainteresowanie konsumentow
zdrow. i naturaln. .ywno.ci.. W zwi.zku z panuj.cym
trendem zdrowego od.ywiania, a wi.c spo.ywania produktow
naturalnych i ma.o przetworzonych, wzrasta zapotrzebowanie
na naturalne barwniki. Wi.ksza jest rownie. .wiadomo.. konsumentow
nt. korzy.ci zdrowotnych p.yn.cych ze spo.ywania
produktow bogatych w karotenoidy. Barwniki te, ze wzgl.du na
w.a.ciwo.ci przeciwutleniaj.ce, zaliczane s. do grupy zwi.zkow
bioaktywnych . nutraceutykow, ktorych obecno.. w po.ywieniu
jest po..dana.
Wed.ug prognoz zamieszczonych w raporcie Global Industry
Analysts, Inc. w 2017 r. .wiatowy rynek karotenoidow osi.gnie
warto.. 1,3 mld USD [10]. Zak.ada si., .e w najbli.szych latach
zainteresowanie karotenoidami b.dzie sukcesywnie wzrasta.,
a barwniki pozyskiwane ze .rode. mikrobiologicznych ugruntuj.
swoj. pozycj. na rynku.
W.A.CIWO.CI I WYST.POWANIE
karotenoidow
Karotenoidy stanowi. grup. naturalnych, szeroko rozpowszechnionych,
g.ownie .o.tych i pomara.czowoczerwonych
barwnikow. Z chemicznego punktu widzenia s.
cykliczno-liniowymi polienami . nienasyconymi w.glowodorami
(karoteny) lub ich tlenowymi pochodnymi (ksantofile).
Najwa.niejszy dla ich w.a.ciwo.ci fizykochemicznych
jest uk.ad sprz..onych wi.za. podwojnych. Karotenoidy
odpowiadaj. za barw. wielu owocow i warzyw (np. ananas,
brzoskwinia, pomidor, papryka), kwiatow (mak, narcyz,
nagietek), upierzenia ptakow (flaming, kanarek), barw. owadow
(biedronka), a tak.e innych zwierz.t (.oso., krewetka).
W zielonych i li.ciastych warzywach ich kolor jest maskowany
przez chlorofil. Zwierz.ta nie potrafi. syntetyzowa.
karotenoidow de novo, czerpi. je wy..cznie ze spo.ywanych
produktow [4]. Obecnie znanych jest ponad 600 barwnikow
karotenoidowych, z czego ok. 200 to zwi.zki otrzymane
syntetycznie [2, 18].
Produkowane na skal. przemys.ow. karotenoidy znajduj.
zastosowanie jako dodatki do produktow spo.ywczych,
suplementow diety, kos[...]
5 razy dziennie warzywa i owoce
Zaledwie 11% Polaków, jak wykazały badania przeprowadzone na przełomie lutego i marca br. przez SMG/KRC, zjada pięć i więcej porcji owoców i warzyw dziennie, chociaż 96% badanych uważa, że są zdrowe. Ponadto aż 46% respondentów ze względu na brak czasu nie dba we właściwy sposób o swoją dietę. Bardzo słabo wypadamy również na tle innych krajów europejskich, jeśli chodzi o spożycie tych prod[...]
Bezpieczne i niebezpieczne związki Łączenie produktów spożywczych - sposób na poprawę biodostępności witamin i składników mineralnych
Biodostępność, to stopień przyswojenia i wykorzystania przez organizm składnika odżywczego zawartego w produkcie bądź w posiłku. Decyduje o niej wiele czynników, m.in. obecność związków ułatwiających [...]