Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Słowa kluczowe: aronia, przeciery owocowe i warzywne, związki polifenolowe, aktywność przeciwutleniająca Key words: chokeberry, fruits and vegetables purees, phenolic compounds, antioxidant capacity Influence of fruits and vegetable addition to chokeberry purees on phenolic compounds content and quality The influence of the addition of fruits and vegetables purees on the content of phenolics, chemical composition, antioxidant capacity, viscosity and organoleptic characteristics in chokeberry purees was investigated. Applied were pumpkin, apple, quince, Japanese quince and plums purees. Blending helped to improve the organoleptic characteristics, but mixed purees were characterized by lower content of phenolics and antioxidant capacity than aronia puree. Zbadano wpływ dodatku prz[...]
Nowe produkty z aronii (Aronia melanocarpa) o wysokiej zawartości antocyjanów i innych związków bioaktywnych DOI:
Prawidłowe odżywianie od zawsze
stanowiło istotny element utrzymania
właściwej kondycji organizmu
i zachowania zdrowia. Obecnie
podkreśla się bardzo duży związek
pomiędzy niezbilansowaną dietą
a zapadalnością na choroby, w tym
zwłaszcza te zwane cywilizacyjnymi.
Z drugiej strony istnieje możliwość
profilaktyki wielu chorób przez
wprowadzenie do diety produktów
spożywczych o właściwościach
prozdrowotnych.Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)
jest rośliną o bardzo dużym
potencjale leczniczym. Zawarte w niej
związki fenolowe, w tym antocyjany,
mają silne właściwości antyoksydacyjne.
Działanie prozdrowotne związków
bioaktywnych aronii i produktów z niej
otrzymanych jest obecnie tematem
wielu badań żywieniowych i medycznych
na świecie.
Antocyjany, naturalne barwniki
występujące w aronii, reprezentowane
są przede wszystkim przez glikozydy
cyjanidyny: cyjanidyno-3-galaktozyd,
-3-arabinozyd, -3-glukozyd oraz 3-ksylozyd.
Wśród związkó[...]
Aronia dobrze wyeksponowana
Aby uatrakcyjnić wprowadzenie na rynek szerokiego asortymentu przedsiębiorstwa Aronia Original Naturprodukte GmbH Lebensmittel - producenta suplementów diety i kosmetyków naturalnych z aronii, Grupa STI rozwinęła całościowe, szyte na miarę rozwiązanie POS: począwszy od opakowań składanych, aż do rozwiązań store-in-store, które znajdą zastosowanie zarówno w punktach handlu artykułami bio, jak i w sklepie interneto[...]
Aronia - wartościowy dodatek do wypieków
Aronia przywędrowała do Polski poprzez Rosję i Skandynawię, ale pochodzi z Ameryki Północnej. We wschodniej części Ameryki, od krainy wielkich jezior po Florydę, rosną trzy gatunki aronii: czarnoowoco[...]
Ocena zawartości związków przeciwutleniających w owocach świdośliwy, aronii czarnoowocowej i czeremchy amerykańskiej DOI:10.151.99/65.2018.10.7
Żywność pochodzenia roślinnego to bogate źródło substancji
biologicznie czynnych. Liczną grupą wchodzącą w skład tych
związków są substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do
przeciwutleniaczy zalicza się wszystkie rodzaje związków, które
mają zdolność hamowania reakcji z tlenem bądź ozonem. Do
tej grupy związków należą również substancje, które indukują
enzymy o charakterze antyoksydacyjnym lub hamują te katalizujące
procesy utleniania. Podkreśla się również ich zdolność do
neutralizowania rodników ponadtlenkowych, hydroksylowych,
nadtlenku wodoru oraz tlenu singletowego. Związki o właściwościach
przeciwutleniających są reprezentowane głównie przez:
polifenole (antocyjany, flawonoidy, kwasy fenolowe) oraz witaminę
C [2].
Żywność bogata w związki przeciwutleniające
może mieć istotny wpływ na profilaktykę wielu
chorób. Badania naukowe wykazały istotną
zależność pomiędzy zachorowalnością na niedokrwienną
chorobę serca a spożywaniem produktów
bogatych we flawonoidy. Flawonoidy hamują aktywność
fosfodiesterazy oraz cyklooksygenazy i dzięki temu obniżają
agregację płytek krwi, tym samym mają duże znaczenie
w profilaktyce miażdżycy [4].
Owoce są bogatym źródłem substancji o właściwościach
antyoksydacyjnych, głównie polifenoli. Na skład
ilościowy oraz jakościowy związków polifenolowych ma
wpływ nie tylko gatunek, ale także odmiana, stopień dojrzałości
owocu oraz warunki przechowywania po zbiorze.
Spośród różnych gatunków owoców bardzo dużą koncentracją
polifenoli odznaczają się owoce różnych gatunków
roślin z rodziny różowatych (aronii czarnoowocowej, świdośliwy,
czeremchy amerykańskiej oraz jagody kamczackiej)
[2, 4].
Aronia jest krzewem pochodzącym ze wschodniej
części Ameryki Północnej. Obecnie największym producentem
aronii na świecie jest Polska, której produkcja
stanowi ok. 90% światowych zbiorów tych owoców [15].
Roślina należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i podrodziny
jabłkowatych (Pomoideae). Obejmuje trzy gatun[...]
Wpływ dodatku soku z rabarbaru i aronii czarnoowocowej na stabilność antocyjanów i barwę nektarów truskawkowych
Celem pracy było zbadanie wpływu dodatku soku z rabarbaru lub aronii czarnoowocowej na
stabilność antocyjanów i barwę nektarów truskawkowych. Po 4 miesiącach przechowywania
nektarów w temp. 20 °C nie stwierdzono korzystnego wpływu 2% dodatku soku z rabarbaru
lub soku z aronii czarnoowocowej na badane wyróżniki. We wszystkich rodzajach nektarów
pozostało 48% ogólnej zawartości związków polifenolowych i jedynie 4-5% początkowej
zawartości antocyjanów, a ich indeks degradacji wzrósł 2-krotnie. Stwierdzono pociemnienie
barwy wszystkich nektarów przy jednoczesnym spadku wartości parametrów barwy a* i b*
blisko o połowę, a całkowita różnica barw (DE) po 4 miesiącach przechowywania wyniosła
średnio 44.Rynek nektarów i napojów owocowych należy do najlepiej rozwijającego się
sektora branży owocowo-warzywnej. Według danych IERiGŻ w 2012 r. produkcja
napojów wyniosła 870 mln l, produkcja soków pitnych 421 mln l, a nektarów 165
mln l [1]. Dominująca pozycja napojów wynika m.in. z ich konkurencyjnej ceny, jak
również szerokiej możliwości stosowania dodatków, które pozwalają rozszerzyć
ofertę produktów. Z drugiej strony produkty te zawierają najmniejszy udział składnika
owocowego. Ciekawą alternatywę dla napojów stanowią nektary z dodatkiem
soków z surowców o wysokiej kwasowości i mniej atrakcyjnych oraz mniej akceptowalnych
przez konsumentów cechach sensorycznych, czego przykładem jest
rabarbar i aronia czarnoowocowa.
Aronia czarnoowocowa charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością związków
polifenolowych, w tym antocyjanów, dzięki czemu znalazła się w kręgu zainteresowań
przemysłu. Ponadto nie akumuluje metali ciężkich oraz wykazuje wysoką
tolerancję na choroby i szkodniki, co pozwala na ograniczenie w jej uprawie
stosowania środków ochrony roślin [2, 3]. Istotną zaletą aronii jest wysoka trwałość
owoców podczas przechowywania, co wiąże się z wysoką zawartością związków
22 PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 9/2013
sokownictwo
[...]
Prosto z ogrodu
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego VITAPOL zlokalizowany jest 30 km na południe od Warszawy, w malowniczej Podkowie Leśnej. Położenie tej miejscowości - z dala od wielkiego przemysłu i w otoczeniu mazowieckich lasów - sprawia, że nazywana jest ona Miastem Ogrodem.T u właśnie, już od 24 lat działa firma VITAPOL, specjalizująca się w produkcji przetworów owocowo-warzywnych na bazie tradycyjnych receptur. Właściciele Przedsiębiorstwa mają fachowe wykształcenie oraz biznesowe, zarówno w dziedzinie zarządzania przedsiębiorstwem, jak i jego finansami. W zależności od sezonu, Firm[...]
Owoce krajowe cennym surowcem winiarskim
The fruit wines are consumed not only in countries where due to climatic conditions cultivation of grapes is limited, but also in traditional wine-merchant places. Fruit wines are produced e.g. in Germany or Finland. In Poland the main raw materials are: apples, cherries, black currant and aronia. The main aim of review was emphasis of value both sensoric and antioxidant properties of local f[...]
Z kraju i ze świata
Rynek maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego - koniunktura trwa Według analiz firmy doradczej Frost & Sullivan, europejski rynek maszyn i urządzeń dla przetwórstwa rolno-spożywczego powinien zwię[...]
Związki odpowiedzialne za aromat w owocach krajowych i w produkowanych z nich napojach alkoholowych. Cz. 2 DOI:10.15199/64.2016.10.2
Volatile Compounds Responsible for the Aroma of National Fruits and Alcoholic Beverages produced
with their Usage. Part II
Słowa kluczowe: wiśnie, wiśniówka, gruszka, gruszkówka, czarna porzeczka, smorodinówka,
aronia, aroniówka, terpeny, estry, alkohole fuzlowe
Keywords: cherry, cherry brandy, pear, pear brandy, black currant, black currant brandy, chokeberry,
chokeberry brandy, terpenes, esters, fusel alcohols
Different fruits aroma composition influence the profile of alcoholic beverages
volatile compounds. The ones characteristic for cherry and cherry brandies are
eugenol and linalool. Aroma compounds profile in pears is created by hexyl
acetate and eugenol, while pear brandy aroma is created by caryophyllene, limonene,
ethyl benzoate and ethyl hexanoate. Characteristic black currant volatile
compounds are methyl butanoate, ethyl butanoate, limonene, α-pinene and
β-pinene, while brandies produced from them contain 1-propanol, 1-heksanol,
α-pinene and linalool. The main aroma compounds in chokeberry are nonanal,
linalool and limonene, spirits received from them contain ethyl kaprylate and
acetate decanoate.
Skład aromatu występującego w różnych odmianach owoców istotnie wpływa
na profil związków lotnych w napojach alkoholowych. W wiśniach i wiśniówkach
charakterystyczne są linalool i eugenol. Profil aromatyczny gruszek tworzą
głównie octan heksylu i eugenol, a destylatów z nich produkowanych: kariofilen,
limonen, benzoesan etylu i heksanian etylu. Charakterystycznymi związkami lotnymi
czarnej porzeczki są butanian metylu, butanian etylu, limonen, α-pinen
i β-pinen, a produkowanych z nich destylatów porzeczkowych: 1-propanol,
1-heksanol, α-pinen i linalool. Głównymi związkami aromatu aronii są nonanal,
linalool i limonen, a otrzymanych z nich destylatów - kaprylan i kaprynian etylu.
Aromat wiśni i produkowanych z nich napojów
alkoholowych
Wiśnia (Cerasus sp.) należy do rodziny różowatych (Roseaceae[...]