Wyniki 1-10 spośród 43 dla zapytania: rokitnik

Rokitnik dla urody


  Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) to ozdobny krzew o wartościowych owocach. Legenda głosi, że był on przysmakiem Pegaza, uskrzydlonego konia z greckich mitów. Starożytni Grecy, chcąc by ich stada były zdrowe i zadbane, dodawali do paszy liście rokitnika. Dzięki temu konie miały piękną, lśniącą sierść. Ponoć stąd wywodzi się botaniczna nazwa krzewu, od słów hippos - koń i phaos - błyszczący. Rokitnik ma rozwidlone w wielu kierunkach krótkie gałązki, których kolce są długie i ostre. Liście ma wąskie, podłużne, na krótkim ogonku, z wierzchu zielone, ze srebrnym meszkiem pod spodem. Należy do roślin bardzo dekoracyjnych ze względu na urodę pomarańczowych i gęsto ułożonych na gałązkach owoców. Zdobi parki i ogrody. Jest też sadzony na plantacjach jako roślina uprawowa, służy także do umacniania skarp z powodu silnego systemu korzeniowego i wytrzymałości. Jest rośliną dwupienną: męskie kwiaty występują w pęczkach po kilka, żeńskie - pojedynczo. Wiosenne drobne żółtozielone kwiatki są wiatropylne. Pomarańczowe lub żółte owoce trudno zbierać, bo roślina broni się kolcami, a owoce są mocno przytwierdzone. Każdy ma jedną gładką, spłaszczoną pestkę, jest soczysty, o specyfi cznym zapachu i kwaśno- cierpkim smaku. Gdy dojrzeją, nie są zbyt smaczne, jednak nabierają słodyczy gdy, pozostawione do mrozów, przemarzną. Dojrzałe owoce są cenione jako dodatki kulinarne, ale przede wszystkim mają wartość dla medycyny, farmacji i kosmetyki. W umiarkowanym klimacie Rokitnik lubi klimat umiarkowany, główne stanowiska ma w Europie i Azji, gdzie jest tradycyjnie cenioną rośliną leczniczą. To roślina lubiąca słońce, rośnie w dolinach rzek, na wydmach, żwirowiskach, na glebach będących pod wpływem wód gruntowych. W Europie spotkać go można od Pirenejów przez Alpy, Karpaty aż do Kaukazu. Na północy rośnie w Anglii, Norwegii i środkowej Szwecji. W Polsce ma stanowiska na wybrzeżu Bałtyku, gdzie tworzy gęste zarośla na wydmach[...]

Kierunki przetwórstwa jagód rokitnika

Czytaj za darmo! »

The processing practices of sea buckthorn berries (Hippophae rhamnoides L.) This paper presents the cold pressing method of obtaining juice from sea buckthorn berries, and oil from sea buckthorn seeds. Different types of pulp processing was performed: with enzymatic treatment of pulp or without enzymatic treatment as well. The seeds preparation before cold pressing was also carried out in two variants. Zaproponowano sposób otrzymywania soków z jagód rokitnika oraz oleju z pestek metodą tłoczenia na zimno. Stosowano dwa warianty przerobu: z obróbką enzymatyczną miazgi oraz bez obróbki, a także dwa warianty przygotowania pestek do wyciskania oleju. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to krzew z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae L.), w której wyróżnia się trzy rodzaje: [...]

Rokitnik - roślina niczym apteka

Czytaj za darmo! »

Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) to ciernisty krzew z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae) wywodzący się z Euroazji. W stanie naturalnym występuje w Tybecie, Chinach, Mongolii oraz w Rosji [21]. Do Polski krzewy rokitnika przywieźli polscy zesłańcy z Syberii pod koniec XIX w. Od tego czasu rosną one w stanie dzikim tylko na wybrzeżu Morza Bałtyckiego, zarastając piaszczyste wyd[...]

Superowoce


  Pojęcie superowoce wymyślili Steven G. Pratt i Kathy Mathews - zamieścili je w książce "Superfoods Rx" [1] opublikowanej w 2004 r., która stała się bestsellerem. Superowoce to termin raczej marketingowy niż naukowy. Niemniej superowoc, aby trafić z sukcesem na rynek, musi spełniać kilka kryteriów [2-4]. Powinien być dla konsumenta nowością, pożądane jest jak najbardziej egzotyczne pochodzenie. Ma konsumenta czymś skusić - wyglądem, smakiem, zapachem lub korzystnym działaniem na zdrowie. Zachęcająca jest wiarygodna informacja, że w jakichś dalekich krajach owoc ten był z pożytkiem stosowany w żywności lub ludowej medycynie. Powinien wyróżniać się wśród innych owoców wysoką zawartością pożytecznych składników: odżywczych, leczniczych, antyoksydantów o udokumentowanym naukowo działaniu. Musi być w miarę dostępny co roku, ale też niezbyt popularny. Niezależnie od ww. kryteriów do komercyjnego sukcesu w znacznym stopniu przyczynia się odpowiednia promocja. L ista jedenastu aktualnie najpopularniejszych na rynku superowoców obejmuje: acai, amerykańską borówkę, żurawinę, goji, czerwone winogrona, guaranę, mango, mangustan, noni, granat i rokitnik [2-4]. Na rezultaty dalszych badań i odpowiedni marketing czekają: acerola, baobab, woskownica (yumberry), czarna jagoda, jeżyna, aronia, czarna porzeczka, camu-camu, kwaśna wiśnia, cupuacu, daktyl, durian, czarny bez, czerwona guawa, agrest indyjski, kiwi, borówka brusznica, longan, lychee, papaya, świdrośliwa, tamarynd, czereśnia, yuzu [4]. Skład listy może się zmieniać. Wiele z tych owoców nie jest jeszcze dostatecznie naukowo zbadanych i może w przyszłości zmienić kolejność miejsc na liście. Dobrze nam znane jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, pomarańcze, truskawki, poziomki czy maliny także spełniają wiele kryteriów żywieniowych lub zdrowotnych, ale do miana superowoców zabrakło im kryterium nowości. Ważną cechą superowoców są właściwości antyoksydacyjne. Wolne rodniki tle[...]

Trendy Chocolate Chef


  Już po raz trzeci w Bydgoszczy odbył się Międzynarodowy Konkurs Kulinarny "Trendy Chef". Tym razem - to nowość - towarzyszył mu Trendy Chocolate Chef, czyli konkurs mający na celu odkrywanie i promowanie talentów i osobowości cukierniczych. Impreza, której współorganizatorem jest Barry Callebaut Polska - przy wsparciu Akademii Czekolady Callebaut, Hotelu "Słoneczny Młyn" oraz Cukierni "Sowa" - odbyła się 25 kwietnia br. w Bydgoszczy. Inicjatorami i główny[...]

Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce DOI:


  Physicochemical and sensory characteristic of fruits of ten varieties of sea buckthorn was carried out, in terms of their usefulness for fruit and fruit-vegetable products manufacturing. Research material were frozen sea buckthorn fruits of the following verities: Prozracznaja, Botaniczeskaja, Botaniczeskaja-Lubitelskaja, Luczistaja, Augustinka, Moskwiczka, Aromatnaja, Podarok Sadu, Podarok Sadu 50 and Hybrid. Dry matter, soluble solids, total acidity, vitamin C, total carotenoids and total polyphenols were determined. Total antioxidant capacity and organoleptic features of the fruits were also evaluated. The highest values of dry matter content, soluble solids, acidity and carotenoid content were found in Augustinka variety, and Aromatnaja prevailed as far as vitamin C and polyphenol content were concerned. Fruits of the last variety showed also the highest antioxidant capacity and intense red-orange colour. Badano cechy fizykochemiczne i organoleptyczne owoców 10 odmian rokitnika pospolitego pod kątem ewentualnego zastosowania tego owocu do wyrobu produktów owocowych i owocowo-warzywnych. Materiałem do badań były zamrożone owoce rokitnika następujących odmian: Prozracznaja, Botaniczeskaja, Botaniczeskaja-Lubitelskaja, Luczistaja, Augustinka, Moskwiczka, Aromatnaja, Podarok Sadu, Podarok Sadu 50 oraz Hybrid. W owocach oznaczano suchą masę, ekstrakt, cukry, kwasowość ogólną, witaminę C, karotenoidy ogółem i związki fenolowe ogółem. Ponadto oznaczano całkowitą pojemność przeciwutleniającą owoców oraz oceniono ich cechy organoleptyczne. Największą zawartością suchej masy, ekstraktu, cukrów ogółem, kwasowością oraz zawartością karotenoidów charakteryzowała się odmiana Augustinka, natomiast pod względem zawartości witaminy C i polifenoli znacząco dominowała odmiana Aromatnaja. Owoce tej odmiany charakteryzowały się również największą pojemnością przeciwutleniającą i intensywną czerwono-pomarańczową barwą. Rokitnik pospolity (Hippophae r[...]

Pisaliśmy o tym... 1982 DOI:

Czytaj za darmo! »

Jerzy Wrona alarmuje: "Turyści demolują Bieszczady" (nr 10/1982): Turyści dewastują często urządzenia pól namiotowych, pozostawiają śmieci tak w miejscach biwakowania, jak i na szlakach turystycznych. Systematycznie zaśmiecane bywają popularne miejsca parkowania turystów zmotoryzowanych i postoju wycieczek autokarowych, jak np. Przełęcz Wyżniańska. Z samego regionu Halicza studenci znosili po sezonie pół tony śmieci. Harcerskie patrole ochrony przyrody zebrały w roku 1976 na najbardziej uczęszczanych szlakach turystycznych Bieszcza[...]

 Strona 1  Następna strona »