Wyniki 1-10 spośród 2000 dla zapytania: zielona herbata

Kolory herbaty - zielony

Czytaj za darmo! »

Parzenie herbaty uchodzi za czynność łatwą i niewymagającą namysłu. Wydawać by się mogło, że wystarczy kupić najlepszą herbatę, aby tym samym otrzymać wyjątkowy pod względem smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych napar. Jeśli nie spełnia on naszych oczekiwań, skłonni jesteśmy narzekać na niską jakość produktu. Zanim rozejrzymy się za inną marką, upewnijmy się, że to nie my "zepsuliśmy herba[...]

Zielona herbata - najstarszy (po wodzie) napój świata


  Za ojczyznę herbaty (Camellia sinensis) uznaje się południowo-zachodnie Chiny (Junnan). Właśnie tam odkryto najstarsze formy drzew herbacianych i prawdopodobnie stamtąd herbata rozprzestrzeniła się na Azję i Indie. Odmiana pochodząca z Chin - Camellia sinensis - to wiecznie zielony, dorastający do 3-4 m, żyjący powyżej 100 lat i odporny na niską temperaturę, krzew o twardych, ciemnozielonych 5-6 cm liściach i delikatnych białych, silnie pachnących kwiatach, z których powstają owoce podobne do niewielkiego orzecha zawierające trzy ziarna. Pochodząca z indyjskiej prowincji Assam Camellia assamica to drzewo dorastające do 17 m wysokości, o dużych liściach, uprawiane tylko w klimacie tropikalnym i żyjące do 40 lat. Dwa liście i pąk Wszystkie rodzaje herbaty wywodzą się z tej samej rośliny. W celu uzyskania wysokogatunkowej herbaty zbierane są tylko dwa listki i pąk, które następnie są poddawane różnym sposobom suszenia i procesom fermentacji - herbaty czarne - pełna fermentacja, czerwone - pół fermentacja, zielone - tylko suszenie oraz najdroższe herbaty białe - suszenie nierozwiniętych pąków i żółte - suszenie lekko rozwiniętych pąków. Krótka historia zielonej herbaty Jedna z legend głosi, że cesarz Shen Nung jako pierwszy spróbował zielonej herbaty przypadkowo, kiedy to zerwane przez wiatr listki z krzewu herbacianego wpadły do kubka z wrzątkiem. Po wypiciu naparu odczuł jego dobroczynne skutki, więc zalecił spożywanie zielonej herbaty swemu ludowi. Faktem jest, że zielona herbata znana jest od 5000 lat jako napój leczniczy, wspomagający ciało i umysł. Około 729 r., dzięki mnichom buddyjskim, dotarła z Chin do Japonii, a ok. 1600 r., za sprawą podróżników - do Europy. Jednak w formie zielonej niedługo gościła na europejskich stołach. W 1835 r. Anglicy odkryli indyjską od[...]

Liście jednego drzewa

Czytaj za darmo! »

Kiedyś nie tylko w Chinach, ale także w Europie pijano wyłacznie zieloną herbatę. Przypadkowi i eksperymentom technologicznym zawdzięczamy pojawienie się jej nowych gatunków i "kolorów". Współczesne badania sugerują, że powinniśmy zrobić krok wstecz w kierunku natury. Najcenniejsza okazuje się bowiem biała herbata - prawie niepoddawana zabiegom technologicznym.Chińczycy są (i zawsze byli) prze[...]

Herbaty tradycyjne, chińskie i ziołowe. W wielu kolorach DOI:

Czytaj za darmo! »

Herbata jest najczęściej konsumowanym napojem na świecie. Herbaty występują w sprzedaży, jako: produkt sypki - do zaparzania, w postaci granulatu, rozpuszczalnego proszku instant oraz pakowane w torebki.Rośliny lecznicze cieszą się obecnie niesłabnącym uznaniem, potwierdzonym nie tylko doświadczeniem wielu pokoleń, ale też wynikami naukowymi nowoczesnej fitoterapii. Herbata, zawiera co najmniej kilkanaście podstawowych grup związków, zaś ich liczba zależy od wielu czynników, jak: odmiana, warunki w jakich dojrzewa (klimat, rodzaj uprawy) lub nawet umiejscowienia liści na gałązce. Badania naukowe potwierdziły, że napary herbaciane działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Regularne picie herbaty obniża ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążeniowego, spowalnia proces starzenia się, obniża nadciśnienie oraz poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Herbata najwyższej jakości, najbardziej aromatyczna i najdelikatniejsza, otrzymywana jest z liści i nierozwin[...]

Odchudzanie z herbatą

Czytaj za darmo! »

O wspomagających trawienie właściwościach herbaty Chińczycy wiedzieli od dawna. Kurowali nią też bóle głowy, zmęczenie, reumatyzm, osłabienie koncentracji. O tym, że odchudza wiemy od niedawna. To prawda, czy tylko marketingowy chwyt? I jedno, i drugie.Mało co tak potrafi nam spędzić sen z powiek, jak świeżo "nabyte" pulchne wałeczki na ramionach, brzuchu, biodrach czy kolejny podbródek. Nawet[...]

Czas na herbatę

Czytaj za darmo! »

Herbatę wytwarza się z liści i pączków krzewu Camelia sinensis lub drzewa Camelia assamica. Do największych producentów herbaty należą: Chiny, Sri Lanka, Indie, Indonezja, Japonia i Gruzja.W zależności od sposobu przetworzenia liści krzewu herbacianego, przede wszystkim stopnia fermentacji, otrzymuje się różne gatunki herbat: zieloną, czarną oraz czerwoną. Rodzaje herbat Herbata zielona powstaje z niefermentowanych liści, które po zwiędnięciu są skręcane i suszone. Liście po wysuszeniu zachowują swoją naturalną zielonożółtą barwę. Po zaparzeniu herbata ma kolor słomkowożółty, a także specyficzny smak - kwiatowy, korzenny, lekko cierpki. W celu przygotowania herbaty czarnej, liście podsusza się, zwija i poddaje fermentacji. Fermentowane liście brązowieją, a po wysuszeniu [...]

Szlakiem cejlońskich plantacji Imperium herbaciane DOI:


  Filiżanka dobrej, aromatycznej herbaty jest w stanie doskonale rozgrzać serce i umysł, poprawić nastrój, dostarczyć pozytywnej energii i złagodzić wszelkie napięcia. Dodatkowo, zawarte w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia się, neutralizują działanie wolnych rodników, dobroczynnie wpływają na kondycję skóry. Herbata ma właściwości orzeźwiające i pobudzające, a jej zielona odmiana to naturalny sposób na oczyszczenie organizmu i zachowanie dobrego samopoczucia na długoSri Lanka - państwo w Azji południowej, oddzielone od Półwyspu Indyjskiego cieśniną i zatoką. Położona jest na wyspie Cejlon, dlatego też przez wiele lat nosiła tę samą nazwę. Do odwiedzenia tego regionu świata skusiły nas historia wyspy, bajeczne krajobrazy, bogata flora i fauna, otwarci i serdeczni mieszkańcy, smakowita kuchnia i przede wszystkim słynne pola herbaciane. Do czego można porównać obszar, na którym rośnie herbata? Pierwsze i dość trafne skojarzenie to soczyście zielony falujący dywan, złożony z milionów maleńkich krzewów, finezyjnie rozłożony na górach i dolinach, sięgający aż po horyzont. Podczas spaceru po plantacjach i przyglądaniu się niezliczonym herbacianym listkom czuć ich subtelny, jeszcze nieprzetworzony zapach. Taki krajobraz poprzecinany jest ścieżkami, którymi codziennie przemieszczają się kobiety [...]

 Strona 1  Następna strona »