Wyniki 1-10 spośród 378 dla zapytania: polifenole

Prozdrowotne polifenole w chorobach serca i naczyń krwionośnych

Czytaj za darmo! »

Polska ma jeden z najwyższych na świecie wskaźników umieralności na choroby serca i układu krążenia; w dużym stopniu wpływają na nie: otyłość, styl życia i sposób odżywiania się. Szczególnie szkodliwe jest nadmierne palenie papierosów, spożywanie alkoholu i dieta wysokotłuszczowa, które wpływają na uszkodzenia naczyń krwionośnych przez powstające w organizmie duże ilości wolnych rodników i ut[...]

Kobieta - wynalazca 2007 (kandydatki)

Czytaj za darmo! »

Dawno temu, w szkole. Bardzo chciała zostać lekarką. Okoliczności sprawiły jednak, że skończyła chemię na Uniwersytecie Warszawskim, zachowując nadzieję, że kiedyś będzie pracowała w dziedzinie bliskiej medycynie. Rzeczywiście, młodzieńcze plany spełniły się, ale była to długa droga. Od poziomek i malin do urody. Dzisiaj, w Instytucie zajmuje się syntezą peptydów, bada oddziaływanie związkó[...]

Liście jednego drzewa

Czytaj za darmo! »

Kiedyś nie tylko w Chinach, ale także w Europie pijano wyłacznie zieloną herbatę. Przypadkowi i eksperymentom technologicznym zawdzięczamy pojawienie się jej nowych gatunków i "kolorów". Współczesne badania sugerują, że powinniśmy zrobić krok wstecz w kierunku natury. Najcenniejsza okazuje się bowiem biała herbata - prawie niepoddawana zabiegom technologicznym.Chińczycy są (i zawsze byli) prze[...]

Wyniki badań polskich naukowców - opublikowano w prestiżowych mediach fachowych

Czytaj za darmo! »

W ostatnim wydaniu prestiżowego miesięcznika Journal of the Science of Food and Agriculture Vol. 87 issue 3 ukazał się artykuł pt. "Comparative study of polyphenolic content and antiradical activity of cloudy and clear apple juices" (Porównawcze studium zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej soków jabłkowych mętnych i klarownych). Niezależnie od ciekawego tematu artykuł ten zw[...]

Eliksir zdrowia i młodości

Czytaj za darmo! »

Drzewa oliwne uprawiano już w starożytności we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w tamtych czasach była Grecja. Grecy następnie założyli uprawy we Włoszech, a ci z kolei - w Prowansji i na Półwyspie Iberyjskim. Choć nie znano jeszcze wtedy dokładnego składu chemicznego oliwy z oliwek bardzo ją ceniono. Przez Homera nazywana była "złoty[...]

Herbata poprawia urodę

Czytaj za darmo! »

Herbata, a właściwie zawarte w niej polifenole, garbniki i inne skarby, ma wszechstronne zastosowanie. Warto ją pić, ale warto też wykorzystać jej kosmetyczne działanie zgodnie z zasadami synergicznej pielęgnacji. Tym powinniśmy karmić naszą skórę, włosy i paznokcie, czym karmimy nasze ciało.Codzienna fi liżanka zielonej herbaty wspomaga trawienie, działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cho[...]

Jak ocenić aktywność przeciwutleniającą składników żywności


  Jedną z przyczyn niekorzystnych zmian zachodzących w produktach spożywczych podczas ich produkcji i przechowywania, znacznie pogarszających jakość i bezpieczeństwo spożywanej żywności, są reakcje o charakterze oksydatywnym. Wpływają one niekorzystnie na smak, zapach, teksturę i niejednokrotnie powodują straty wartości żywieniowej spożywanych produktów. Jednym ze sposobów zapobiegania niekontrolowanym reakcjom utleniania jest stosowanie podczas procesu technologicznego przeciwutleniaczy, wśród których coraz większym zainteresowaniem cieszą się antyoksydanty pochodzenia naturalnego. Jako bezpieczne, ekologiczne i prozdrowotne zyskują duże zaufanie konsumenta. Ich bogatym źródłem są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża, przyprawy, zioła. Na szczególną uwagę zasługują zawarte w nich polifenole. Polifenole są jedną z głównych grup wtórnych metabolitów roślin, zróżnicowanych pod względem struktury, masy cząsteczkowej oraz właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Dotychczas poznano ok. 8000 polifenoli roślinnych [2]. Polifenole jako przeciwutleniacze mogą np. redukować nadtle[...]

 Strona 1  Następna strona »