Wyniki 1-10 spośród 946 dla zapytania: lody

Lody rzemieślnicze - lekcja 13

Czytaj za darmo! »

Z czego składają się lody (c.d.) LODY W PROSZKU Zawierają one w postaci proszku takie same składniki, jakich używają rzemieślnicze zakłady lodziarskie, tzn. cukier, dekstrozę, chude mleko w proszku i substancje neutralne. Są bazą, do której wystarczy dodać mleko (płynne) i czasem cukier, aby otrzymać mieszankę lodziarską o zbilansowanym składzie, opracowanym przez doświadczonych specjalistów[...]

Lody z rolniczej zagrody

Czytaj za darmo! »

Już od ponad 12 lat w Europie rozwija się interesujący koncept wspierający produkcję doskonałej jakości lodów rzemieślniczych. Wyjątkowość tego projektu polega na tym, że lody produkowane są przez rolników na bazie produktów wytwarzanych w ich gospodarstwach: mleka, żółtek, śmietany, owoców, ziół, orzechów itp.Na pomysł zorganizowania tak nietypowej produkcji wpadła holenderska fi rma Bakker en[...]

Tureckie lody

Czytaj za darmo! »

Turcja słynie ze słodyczy i deserów, które jada się tu przez cały dzień, a są dostępne wszędzie, w sklepach i na ulicach. Najbardziej tradycyjne to: baklava (ciasto półfrancuskie z orzechami i miodem), kadayıf (rodzaj włóknistego lub wyciskanego ciastka z orzechami lub pistacjami), helva (chałwa), lokum (w Polsce zwane rachatłukum) i acibadem kurabiyesi (marcepan). Niezwykłym smakołykiem jest pişmaniye - z wyglądu i konsystencji przypomina watę cukrową. D[...]

Sprzedaż lodów gałkowych rzemieślniczych produkcji obcej

Czytaj za darmo! »

Przedstawiamy Państwu trzeci odcinek naszego cyklu o biznesie lodowym. Dziś omówimy możliwości i problemy związane ze sprzedażą lodów gałkowych rzemieślniczych obcej produkcji. Korzystając z okazji przypominamy, że uruchomiliśmy dla Państwa potrzeb adres e-mailowy: lody@ppic.pl, pod który można wysyłać wszelkie pytania i wątpliwości dotyczące lodów, problemów z ich produkcją, przechowywaniem czy sprzedażą. Na Państwa pytania odpowiedzą eksperci-praktycy branży lodziarskiej.Kto może być zainteresowany takim rozwiązaniem? Odbiorców lodów rzemieślniczych należy szukać przede wszystkim w punktach gastronomicznych, głównie kawiarniach i restauracjach. Jak wyjawił nam Mirosław Ożóg, właściciel piekarni i cukierni we Wrocławiu, który produkuje także lody rzemieślnicze, w gastronomii nie m[...]

90 lat lodów na patyku

Czytaj za darmo! »

Gdy w 1923 r. Amerykanin Harry B. Burt opatentował lody waniliowe w czekoladowej polewie na patyku, nie przypuszczał, że jego wynalazek będzie tak ważny dla smakoszy na całym świecie. Lody na patyku do dziś cieszą się wielką popularnością wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Zacznijmy od historii. U początków tego wynalazku było dwóch Amerykanów. Frank Epperson ja[...]

Lody z dodatkami prozdrowotnymi


  Od wielu lat powszechne jest nadawanie żywności cech prozdrowotnych przez usuwanie z niej substancji antyżywieniowych bądź wzbogacanie jej w cenne składniki pokarmowe. Dzięki tym zabiegom spożywanie żywności prozdrowotnej może zmniejszać ryzyko występowania chorób dietozależnych: cukrzycy, chorób układu krążenia, otyłości, schorzeń przewodu pokarmowego, próchnicy zębów, osteoporozy czy niektórych rodzajów nowotworów. Dzięki tworzeniu żywności prozdrowotnej często umożliwia się spożywanie określonych produktów ludziom, którzy do tej pory byli zmuszeni ich unikać. Dotyczy to przede wszystkim osób cierpiących na wszelkiego rodzaju alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Produkcją żywności prozdrowotnej są także zainteresowani producenci lodów. Tradycyjne lody mleczne pełnią funkcję jedynie słodkiego deseru, niezbyt cennego z żywieniowego punktu widzenia. Obecnie na świecie produkuje się lody o właściwościach prozdrowotnych - wzbogacane w bakterie probiotyczne, prebiotyki, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3, a także lody o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Coraz częściej znaleźć można lody niezawierające mleka (produkowane na bazie mleka sojowego). Produkty takie zachowują właściwy dla tradycyjnych lodów smak, zapach, konsystencję i teksturę, choć ich receptura jest bardzo zmieniona. LODY TRADYCYJNE I PRZEMYSŁOWE Polski rynek deserów lodowych charakteryzuje sezonowość - największa sprzedaż przypada na miesiące letnie: czerwiec, lipiec, sierpień. Polacy nie są także największymi światowymi konsumentami lodów - rocznie spożywają średnio 3-4 l, podczas gdy Amerykanie - ok. 22 l, Skandynawowie - 10 l, a Czesi i Niemcy - po 5 l. Pod względem wyboru smaku lodów Polacy są tradycjonalistami - ulubionymi smakami lodów są: śmietankowy (32% rynku lodowego), waniliowy (20%) i owocowy (13%) [6]. Do tradycyjnych lodów zalicza się dwa rodzaj[...]

 Strona 1  Następna strona »