Wyniki 1-10 spośród 972 dla zapytania: lody

Lody rzemieślnicze - lekcja 13

Czytaj za darmo! »

Z czego składają się lody (c.d.) LODY W PROSZKU Zawierają one w postaci proszku takie same składniki, jakich używają rzemieślnicze zakłady lodziarskie, tzn. cukier, dekstrozę, chude mleko w proszku i substancje neutralne. Są bazą, do której wystarczy dodać mleko (płynne) i czasem cukier, aby otrzymać mieszankę lodziarską o zbilansowanym składzie, opracowanym przez doświadczonych specjalistów[...]

Lody z rolniczej zagrody

Czytaj za darmo! »

Już od ponad 12 lat w Europie rozwija się interesujący koncept wspierający produkcję doskonałej jakości lodów rzemieślniczych. Wyjątkowość tego projektu polega na tym, że lody produkowane są przez rolników na bazie produktów wytwarzanych w ich gospodarstwach: mleka, żółtek, śmietany, owoców, ziół, orzechów itp.Na pomysł zorganizowania tak nietypowej produkcji wpadła holenderska fi rma Bakker en[...]

Tureckie lody

Czytaj za darmo! »

Turcja słynie ze słodyczy i deserów, które jada się tu przez cały dzień, a są dostępne wszędzie, w sklepach i na ulicach. Najbardziej tradycyjne to: baklava (ciasto półfrancuskie z orzechami i miodem), kadayıf (rodzaj włóknistego lub wyciskanego ciastka z orzechami lub pistacjami), helva (chałwa), lokum (w Polsce zwane rachatłukum) i acibadem kurabiyesi (marcepan). Niezwykłym smakołykiem jest pişmaniye - z wyglądu i konsystencji przypomina watę cukrową. D[...]

Sprzedaż lodów gałkowych rzemieślniczych produkcji obcej

Czytaj za darmo! »

Przedstawiamy Państwu trzeci odcinek naszego cyklu o biznesie lodowym. Dziś omówimy możliwości i problemy związane ze sprzedażą lodów gałkowych rzemieślniczych obcej produkcji. Korzystając z okazji przypominamy, że uruchomiliśmy dla Państwa potrzeb adres e-mailowy: lody@ppic.pl, pod który można wysyłać wszelkie pytania i wątpliwości dotyczące lodów, problemów z ich produkcją, przechowywaniem czy sprzedażą. Na Państwa pytania odpowiedzą eksperci-praktycy branży lodziarskiej.Kto może być zainteresowany takim rozwiązaniem? Odbiorców lodów rzemieślniczych należy szukać przede wszystkim w punktach gastronomicznych, głównie kawiarniach i restauracjach. Jak wyjawił nam Mirosław Ożóg, właściciel piekarni i cukierni we Wrocławiu, który produkuje także lody rzemieślnicze, w gastronomii nie m[...]

90 lat lodów na patyku

Czytaj za darmo! »

Gdy w 1923 r. Amerykanin Harry B. Burt opatentował lody waniliowe w czekoladowej polewie na patyku, nie przypuszczał, że jego wynalazek będzie tak ważny dla smakoszy na całym świecie. Lody na patyku do dziś cieszą się wielką popularnością wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Zacznijmy od historii. U początków tego wynalazku było dwóch Amerykanów. Frank Epperson ja[...]

Znamy najlepsze lody w Polsce DOI:


  10 kwietnia w siedzibie firmy Primulator w Łodzi odbyły się krajowe eliminacje do Gelato Festival Challenge. Jest to wielki konkurs lodziarski, którego europejski finał będzie miał miejsce w 2020 r. we Włoszech, a światowy, który wyłoni World’s Best Gelato - rok później. Wyjątkowość tego wydarzenia polega na tym, że skłania producentów rzemieślniczych lodów na całym świecie do skomponowania własnych, niepowtarzalnych smaków. Takiego bogactwa lodowej o[...]

 Strona 1  Następna strona »