Wyniki 1-10 spośród 1808 dla zapytania: mleko

Z czego składają się lody

Czytaj za darmo! »

Zgodnie z normą włoską przez "mleko spożywcze" rozumie się produkt regularnego, kompletnego i nieprzerwanego doju zdrowych i dobrze odżywionych zwierząt. Sam termin "mleko" oznacza mleko krowie (pełne). W przypadku mleka innych zwierząt należy zaznaczyć jego pochodzenie: np. kozie, owcze, bawole itp. Mleko składa się z wody, tłuszczów, witamin, protein, cukrów, soli mineralnych w zmiennych i[...]

Jubileuszowe XXV targi Mleko-Expo DOI:

Czytaj za darmo! »

W Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie 16 listopada 2016 r. rozpoczęły się Jubileuszowe XXV Targi Mleczarskie Mleko-Expo 2016. Targi zorganizował Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. Odbywały się one pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela. Celem targów jest promocja produktów mleczarskich, a także przedstawianie właściwości prozdrowotnych mleka i jego przetworów.W tym roku swoje wyroby prezentowało kilkudziesięciu producentów. Tegorocznej, 25. edycji tar[...]

Prosto od krowy DOI:


  Kraj, gdzie powietrze zdrowe, rola żyzna, las miodosytny, wody rybne, rycerze wojowniczy, woły chętne do orki, krowy mleczne, owce wełniste. (Gall Anonim "Kronika i czyny książąt czyli władców polskich", XII w.) Źródła historyczne udokumentowały przetwórstwo mleka (wytwarzanie sera) w III tysiącleciu p.n.e. na terenie dzisiejszego Iraku. Sztukę serowarską znano także w starożytnej Grecji i Rzymie. Rozwój serowarstwa w średniowieczu zawdzięczamy przede wszystkim cystersom. Ale w tamtych czasach sery rzadko bywały przedmiotem handlu. Sprzedawano mleko i śmietanę, natomiast handel serem uważano za nieopłacalny i produkowano go głównie na własne po[...]

Preferencje dotyczące wartości promocyjnej opakowań do mleka

Czytaj za darmo! »

Aby poznać preferencje konsumenckie dotyczące wartości promocyjnej opakowań do mleka, przeprowadzono badania ankietowe. Pytania dotyczyły czynników wpływających na zakup mleka, atrakcyjność opakowań oraz indywidualne wymagania dotyczące rodzaju i pojemności opakowań do najczęściej kupowanych rodzajów mleka. Małgorzata Mika: Preferences concerning promotional value of milk packaging. The questionnaire survey has been carried out to recognize consumer preferences concerning promotional value of milk packaging. Questions concerned factors influencing upon the purchase of milk, sales appeal of milk packages and individual requirements concerning the type and volume of packaging for most often purchased kinds of milk. Opakowania jako istotny element strategii marketingowej mają b[...]

Redakcja odpowiada

Czytaj za darmo! »

Komu należy się mleko? Pan H. P. pyta: Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, wiem na jakich stanowiskach pracy należą się pracownikom posiłki profilaktyczne i napoje (woda), natomiast komu należy się mleko? Temat mleka wraca co jakiś czas i to od bardzo dawna. Np. w 1971 r. - zatem ponad 30 lat temu - pewna wojewódzka stacja sanitarno-epi[...]

Prosto z bacówki

Czytaj za darmo! »

Mleko owcze jest wysoce cenionym surowcem, z którego wytwarzane są sery o wyjątkowych walorach odżywczych i smakowych. Nasz najbardziej znany, to oczywiście góralski oscypek.Najpopularniejsze sery owcze, które produkuje się w Polsce: ◗ bundz - miękki, pełnotłusty ◗ oscypek - półtwardy, tłusty ◗ ser typu "Feta", solankowy - miękki, tłusty ◗ bryndza - pomazankowy, pełnotłusty ◗ ser parzony typu "Mozzarella" (Owca-rella) ◗ ser półtwardy, dojrzewający, pełnotłusty. Sery z mleka owczego są też wytwarzane przez górali z innych krajów. Wśród nich występują takie przysmaki: ◗ Amou - francuski ser z Gaskonii, twardy, nisko dogrzewany, elastyczny lub kruchy, o smaku łagodnym, później bardziej ostry ◗ Barac - brytyjski ser owczy, [...]

 Strona 1  Następna strona »