Wyniki 1-10 spośród 603 dla zapytania: gluten

Mobile App in Management of the Gluten-Free Diet DOI:10.15199/65.2018.11.5


  The aim of this manuscript is to present the practicality of the bezGlutenu (Polish “gluten-free") mobile app which works as a database of every food product meeting the gluten-free criteria available on the Polish market. PATIENT EDUCATION in food-related disorders Gluten, being a natural component of a large group of grains, can be found in numerous food products even those not strictly associated with grains. This refers mainly to highly processed foods with an extensive list of ingredients. This is why it is crucial for all celiac disease patients to be able to determine gluten content in food. This can prove to be challenging especially for newly diagnosed patients as gluten is widely used in food processing. Having to entirely exclude gluten from the diet can have a negative impact on patient’s quality of life [10]. Difficulties with recognizing safe to eat foods can lead to unintentional consumption of gluten which is one of the most common cause for persistent inflammation in the small intestine. It can also potentially lead to quitting a gluten-free diet entirely due to burdens associated with it especially considering its impact on social activities related to food. The consumption of gluten-free foods has significantly increased in recent years, also in individuals who do not require a gluten- -free diet for any medically justified reasons. In conditions requiring a dietary regime such as celiac disease, properly provided education regarding healthy food choices and adaptation to a new situation are of the utmost importance. Supporting patients in coping[...]

Glutenowa sprawa DOI:


  Trendy na konkretny sposób odżywiania przychodzą i odchodzą, a my często dryfujemy między nimi jak na tratwie, ciesząc się, że dotarliśmy do kolejnej wyspy marzeń. Euforia trwa dopóki opinia powszechna nie każe nam wybierać się w kolejną podróż. I tak byliśmy już na wyspie dieta low carb, dieta fat-free, a od niedawna wielu z nas przebywa na wyspie dieta gluten free. Czy aby na pewno tak powinniśmy działać, jeżeli mamy na względzie dobro naszego organizmu? Czy odżywianie nie powinno być przemyślaną strategią, dopasowaną do naszych potrzeb i stanu zdrowia? Oczywiście, że powinno! Przyjrzyjmy się zatem sprawie glutenowej - kiedy przebywanie na wyspie gluten free jest konieczne, a kiedy wręcz niewskazane. Zaburzenia związane z tolerancją glutenu Świat medycyny podaje konkretne jednostki chorobowe, w których wykluczenie glutenu powinno nastąpić. Są to: - Celiakia (choroba trzewna) - Alergia na pszenicę (zakłada wykluczenie jednego zboża) -[...]

Gluten jako polepszacz technologiczny

Czytaj za darmo! »

Coraz więcej piekarzy interesuje się produkcją pieczywa wzbogaconego w błonnik, którego zwiększenie w diecie zalecają żywieniowcy. Jest to jednak dodatek, który wprowadzony do ciasta, zwłaszcza w większych dawkach niekorzystnie wpływa na jego właściwości reologiczne. Producentka pieczywa z Lublina pyta, czy można poprawić właściwości ciasta z dodatkiem błonnika poprzez dodatek glutenu pszennego witalnego oraz jakie mogą być jeszcze inne zastosowania glutenu witalnego? Oczywiście, że tak. Można go stosować w celu uzyskania dobrej jakości pieczywa wysokobłonnikowego, a także innych rodzajów pieczywa. Co to jest gluten witalny? Czy jest to taki sam gluten, który oznacza się w mące? Gluten pszenny witalny to wysuszone nierozpuszczalne białka mąki pszennej, uzyskane w wyniku wymy[...]

Produkty zbożowe a choroby celiaktyczne

Czytaj za darmo! »

Celiakia (coeliac disease; gluten sensitive enteropathy) jest chorobą trzewną polegającą na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego, związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej przez pochodzące z nich frakcje: gli[...]

Celiakia a gluten

Czytaj za darmo! »

Celiakia - zwana inaczej chorobą trzewną - to poważna jednostka chorobowa o podłożu autoimmunologicznym. Polega na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu. Z celiakii nie da się wyleczyć, ani wyrosnąć. Jedynym dobrym i skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie diety bezglutenowej.Występowanie celiakii jest niestety coraz bardziej powszechne. Diagnozuje się ją także coraz częściej nawet u osób dorosłych. Szczególnie często pierwsze objawy pojawiają się w okresie osłabionej odporności, np. po ciężkiej infekcji, operacji itd. Objawami celiakii są najczęściej ból brzucha, biegunki wodniste i/lub tłuszczowe, złe samopoczucie, niedobory składników poka[...]

10 tys. zł kary za gluten kukurydziany DOI:

Czytaj za darmo! »

Zgodnie ze stanowiskiem Głównego Inspektora Sanitarnego, jedynym dowodem potwierdzającym, że produkt nie zawiera glutenu, jest wynik badania laboratoryjnego. Opieranie się na wiedzy ogólnej, zgodnie z którą w danym produkcie (surowcu użytym do produkcji) glutenu być nie powinno, oświadczeniach dostawców, wyliczeniach i recepturach, narazić może producenta na nieprzyjemne konsekwencje. W razie stwierdzenia, że zawartość glutenu przekracza dopuszczalne normy, producent może zostać między innymi: - ukarany za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania żywności, - ukarany za wprowadzenie konsumenta w błąd i narażenie zdrowia osób z nietolerancją glutenu, - zmuszony do wycofania z rynku zakwestionowanego wyrobu, pod n[...]

Dobry jak chleb DOI:

Czytaj za darmo! »

20 listopada odbyła się konferencja dla producentów pieczywa "Prawdy i mity na temat glutenu". Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia, na które licznie przybyli goście z całej Polski i Europy, było Stowarzyszenie SITSpoż.Celem konferencji było rozpowszechnienie wiedzy, a także obalenie mitów na temat owianego ostatnio złą sławą białka roślinnego, wchodzącego w skład ziarna niektórych zbóż - glutenu. Zastanawiano się też w szerszym kontekście nad przyczynami spadku spożycia pieczywa w Polsce oraz mody na dietę bezglutenową. Konferencję otworzył Bronisław Wesołowski, Prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Na pocz[...]

Czy należy bać się glutenu? DOI:


  Od kilku lat zmniejsza się spożycie pieczywa i produktów zbożowych, mimo że powinny być one głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest wzrastająca liczba osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe.Szybkie tempo życia, zanieczyszczenie środowiska oraz nadmierna higienizacja przyczyniają się do rosnącej częstotliwości występowania chorób autoimmunologicznych. Choroby te są (w przebiegu) dość podobne do procesów alergicznych, jednak w ich przypadku nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego skierowana jest przeciw komórkom własnym organizmu. Jedną z jednostek autoimmunologicznych jest celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, która prowadzi do zmian w budowie błony śluzowej jelita cienkiego pod wpływem spożycia produktów zawierających gluten [Lange, 2009]. Dieta bezglutenowa robi obecnie zawrotną karierę, dlatego przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię lub alergię na gluten. Swoją decyzję o eliminacji glutenu uzasadniają tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii albo poprawiła stan cery. Wynika to z zastąpienia produktów zbożowych owocami i warzywami oraz dobrej zmiany nawyków żywieniowych, co w początkowym etapie skutkuje spadkiem masy ciała i widocznymi zmianami w wyglądzie. Nie ma to jednak nic wspólnego z wpływem glutenu na zdrowy organizm. Skąd wzięło się przekonanie, że gluten szkodzi wszystkim i czy naprawdę warto z niego zrezygnować? Definicje i rola glutenu FAO/WHO określiło gluten jako frakcję białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ich pochodnych oraz odmianach mieszańcowych (na przykład pszenżycie), które jest nierozpuszczalne w wodzie i 0,5 M NaCl [Badiu e.a. 2014]. Definicja glutenu jest różna, w zależności od dziedziny naukowej. W technologii piekarskiej określa on kompleks uzyskany po dodaniu wody do mąki pszennej, wyrobieniu ciasta oraz wypłukaniu z niego skrobi[...]

Skreślony kłos


  Dieta bezglutenowa, tzn. oparta wyłącznie na produktach niezawierających glutenu, jest podstawą leczenia celiakii i alergii na gluten. Podczas gdy celiakia wymaga stosowania diety bezglutenowej przez całe życie, alergia na gluten może wymagać jedynie czasowego ograniczenia tego białka w diecie.Celiakia (inaczej glutenozależna choroba trzewna), to genetycznie uwarunkowane schorzenie o podłożu immunologicznym, charakteryzujące się nietolerancją glutenu. W efekcie toksycznego działania glutenu dochodzi do uszkodzenia, a nawet zaniku kosmków jelitowych w obrębie jelita cienkiego. Wtórnie prowadzi to do utrudnienia wchłaniania składników odżywczych i wystąpienia różnych objawów klinicznych, z których najbardziej typowe to biegunka i bóle brzucha. Gluten to ogólne pojęcie dla frakcji białek obecnych w ziarnach zbóż, w tym gliadyny z pszenicy, sekaliny z żyta, hordeiny z jęczmienia. Wykazano, że szkodliwość prolamin zbóż uzależniona jest od rodzaju i kolejności aminokwasów zawartych w ich łańcuchach. Fragment glutenu, który odpowiada za aktywację układu immunologicznego składa się z 33 aminokwasów, w tym glutaminy i proliny. Gluten należy do tzw. wielkiej ósemki alergenów pokarmowych, które są odpowiedzialne za większość przypadków alergii pokarmowych wśró[...]

Produkcja pieczywa bezglutenowego DOI:10.15199/65.2015.9.5


  W artykule scharakteryzowano chorobę trzewną - celiakię i konieczną do stosowania przy tym schorzeniu dietę bezglutenową. Omówiono surowce i produkty spożywcze zawierające gluten oraz surowce bezglutenowe. Przedstawiono wyniki najnowszych badań dotyczących zastąpienia w technologii piekarstwa glutenu takimi dodatkami, jak hydrokoloidy, enzymy, błonnik pokarmowy. Wskazano możliwości podniesienia wartości odżywczej produktów bezglutenowych. Omówiono korzyści wynikające z wykorzystania wysokich ciśnień hydrostatycznych do modyfikacji składników surowców bezglutenowych.Celiakia jest chronicznym stanem złego wchłaniania składników pokarmowych wywołanym uszkodzeniem błon jelita cienkiego przez gluten. Schorzenie to można scharakteryzować jako silną reakcję immunologiczną organizmu na szczególną sekwencję aminokwasów obecnych we frakcjach prolamin ziarna niektórych zbóż [10]. Należą do nich: białka pszenicy - gliadyny, żyta - sekaliny, owsa - aweniny i jęczmienia - hordeiny [5]. Spożywanie białek typu glutenowego przez osoby nadwrażliwe prowadzi do zaburzeń procesów trawienia i wchłaniania, a w konsekwencji m.in. do niedoboru składników pokarmowych oraz zahamowania rozwoju i wzrostu organizmu [24]. Dieta bezglutenowa, czyli dieta pozbawiona glutenu (zawierająca poniżej 20 mg tych białek w 1 kg produktu), jest jedynym skutecznym sposobem leczenia celiakii [17]. Skuteczność tej diety zależy od rygorystycznego jej przestrzegania, często przez całe życie [14]. Białka typu glutenowego znajdują się naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak chleb, makaron, pizza, wyroby cukiernicze. Ze względu na silną wodochłonność oraz lepkosprężyste właściwości tych białek mogą być one wykorzystane jako zagęstnik zup, sosów i puddingów, czynnik strukturotwórczy pasztetów, parówek oraz innych produktów mięsnych i garmażeryjnych. Chorzy na celiakię powinni unikać nie tylko produktów zawierających gluten pszenny, ale także gluten żytn[...]

 Strona 1  Następna strona »