Wyniki 1-10 spośród 616 dla zapytania: czekolada

AAK Lepsza czekolada mleczna z większą wydajnością


  Wiele zmieniło się w produkcji czekolady, od kiedy Holendrzy w pionierski sposób otrzymali tłuszcz i proszek kakaowy, poprzez tłoczenie miazgi kakaowej. Najpierw Brytyjczycy wykonali tabliczkę czekoladową stosując miazgę kakaową i dodając więcej tłuszczu kakaowego oraz cukru. Następnie Szwajcarzy dodali mleko dla poprawy smaku i zastosowali proces konszowania. Tłuszcz mleczny z jednej strony poprawił walory smakowe czekolady, z drugiej stał się wyzwaniem dla producentów.Delikatny smak i łagodne rozpuszczanie z szybkim uwalnianiem aromatów, dzięki obecności tłuszczu mlecznego powoduje, że czekolada mleczna jest bardzo popularna w wielu regionach świata. Niezależnie je[...]

Trzeba szukać swojego stylu

Czytaj za darmo! »

ROZMOWA Z ALEXANDRE BOURDEAUX, DORADCĄ TECHNOLOGICZNYM CALLEBAUT.Jakie są obecnie trendy w komponowaniu i serwowaniu deserów? Cóż, to oczywiste, że czekolada pozostaje w centrum naszego zainteresowania, a poza tym jest bardzo inspirująca, gdyż każdego roku można zmieniać jej smak i łączyć z coraz to innymi składnikami. Teraz na przykład w jednej z belgijskich restauracji serwujemy klientom czekoladę w połączeniu ze specjaln[...]

Znakowanie czekolady i kakao DOI:

Czytaj za darmo! »

Uprawa drzew kakaowca była praktykowana już ponad 3000 lat temu. Ziarna kakaowca były używane w trakcie rytuałów, modlitw, a także jako środek płatniczy - ze względu na swoją ogromną wartość. Do Europy kakao dotarło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, zdobywając uznanie na hiszpańskim dworze królewskim i niebawem rozprzestrzeniając się na całą Europę. W dzisiejszych czasach czekolada i kakao to jedne z najpopularniejszych deserów na świecie. Spożywane są jako samodzielne przekąski lub składniki ciastek, batonów i innych słodkości. Znane są z tego, że poprawiają nastrój (dzięki wpływowi na wydzielanie się endorfin), redukują zmęczenie i dodają energii. Spożywan[...]

Gotujemy z czekoladą


  Gorzka bądź mleczna, z dodatkami lub bez, ale przede wszystkim rozpływająca się w ustach i niezwykle smaczna - czekolada. Czekolada stała się niezastąpionym składnikiem w sztuce kulinarnej, który coraz częściej możemy odnaleźć w potrawach (i to nie tylko w deserach).Czekolada jest wyrobem otrzymanym z ziaren kakaowych, cukru, czasem mleka oraz dodatków smakowych. Zawiera nie mniej niż 18% tłuszczu kakaowego i 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej. W zależności od zawartości masy kakaowej wyróżniamy:  czekoladę gorzką, która zawiera 75% kakao (a nieraz nawet 90%)  czekoladę deserową - 30-70% kakao  czekoladę mleczną - ok. 25% kakao  czekoladę białą, która nie zawiera miazgi kakaowej, tylko większe ilości masła kakaowego. Prawidłowo sporządzona czekolada powinna mieć gładką konsystencję, błyszczeć oraz delikatnie rozpływać się w ustach. Ponadto być oporna na zmiany temperatury. Biała do dekoracji Ciesząca się niezwykłym powodzeniem, dodająca energii i poprawiająca nastrój czekolada stała się składnikiem wielu ciast, deserów, ale również dodatkiem do dań głównych oraz alkoholi. Im większa zawartość miazgi kakaowej w czekoladzie dodawanej do potraw, tym bogatszy i [...]

Fontanna inspiracji

Czytaj za darmo! »

Czekolada to wyjątkowy produkt - poprawia nastrój, dodaje energii, nieustannie zachwyca też możliwością połączeń smakowych i inspiruje najlepszych szefów kuchni. Doskonałej jakości czekolada zawsze jest niepodzielną królową menu.Prawdziwa czekolada to produkt ekskluzywny. Wystarczy raz skosztować fenomenalnej czekolady marki Callebaut, by w pełni zgodzić się z tym twierdzeniem. Skutecznie uwodzi smakiem i aksamitną konsystencją, dając przy tym natchnienie do pomysłowych zastosowań i wzbogacenia gastronomicznej oferty. - Od dłuższego czasu współpracuję już z firmą Ambasador, która dostarcza rewelacyjną czekoladę Callebaut do fondue i fontann czekoladowych. To ona mnie zainspirowała, by wzbogacić czekoladowym akcentem nasze "Ladies Nights" w klubie Dekada, czyli wieczory spe[...]

Czekolada - słodki pokarm bogów? DOI:


  Czekolada, to jedna z magicznych słodkości - znana i uwielbiana na całym świecie, przez dużych i małych. Wielu z nas, jako wytłumaczenie dla czekoladowego obżarstwa, podaje argumenty - przecież potrzebuje uzupełnić niedobory magnezu, przecież czekolada zrobiona jest z kakao, a kakao to samo zdrowie…. Czy faktycznie tak jest? Czy jedzenie czekolady zawsze wyjdzie nam na zdrowie? Troszkę z historii czekolady Czekoladę wytwarza się z ziaren kakaowca, drzew rosnących w strefie równikowej (na terenie Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Afryki, Azji). Kakaowiec wydaje owoce - ziarna kakaowca, z których pozyskuje się kakao. Już w XVIII wieku szwedzki naukowiec Karol Linneusz był przekonany o wyjątkowości drzew kakaowca, nadając im nazwę Thembroma cacao. Słowo "cacao", czyli w tłumaczeniu na język polski "kakao" to inaczej pokarm bogów. Początki spożycia ziaren kakaowca związane są z jedzeniem ich na surowo, dzięki czemu można było czerpać z nich maksimum wartości odżywczych. S[...]

 Strona 1  Następna strona »