Najlepsi szefowie kuchni na szlaku polskiego mięsa. W dniach 2-3 marca 2020 odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia pt. MASTER CLASS - mistrzowie kuchni na szlaku polskiej wołowiny. Aż 25 szefów kuchni z całej Polski odwiedziło hodowle bydła zlokalizowaną w Celinach na Podlasiu.

W stadzie prezentowały się takie rasy jak: Limousine, Hereford i Belgijska. Podczas spotkania szefowie kuchni mogli zapoznać się z warunkami chowu i sposobem żywienia poszczególnych ras bydła mięsnego oraz walorami mięsa.

Co więcej, szefowie kuchni mogli wymienić się doświadczeniami, spostrzeżeniami oraz swoimi potrzebami z technologami i hodowcami na temat segmentu polskiej wołowiny w Polsce.

W dalszej części wydarzenia szefowie kuchni Dominik Moscalenko oraz Maciej Grubman podzielili się wiedzą na temat przygotowania mięsa do sezonowania, cyklu sezonowania i przygotowaniu mięsa po sezonowaniu metodą restauracyjną jak i przemysłową oraz wspomnieli o zaletach kulinarnych wołowiny. Prelekcja zakończyła się degustacją polskiej wołowiny ras mięsnych, podczas której szefowie kuchni mogli posmakować różnych elementów polskiej wołowiny, a tym samym zapoznać się z ofertą jaką posiadają polscy hodowcy i producenci wołowiny.

Wydarzenie ma na celu promocję wspaniałej polskiej wołowiny, a tym samym wzrost świadomości i wiedzy na temat sposobu produkcji mięsa wołowego w Polsce jego walorów i jakości oraz dostępności i oferty jaką mają w swoim portfolio polskie zakłady mięsne.

Pomysłodawcą oraz organizatorem wydarzenia był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Patronat nad wydarzeniem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni - która jest jednym z najbardziej prestiżowych stowarzyszeń szefów kuchni w Polsce.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Zakłady Mięsne Lukullus - trwa rozbudowa
    2020-04-02

    Postępuje realizacja przebudowy i rozbudowy o nową halę magazynową zakładu produkcyjnego w Michałowie, gmina Leoncin. Nowy obiekt - dwupoziomowe skrzydło.pełnić będzie funkcje magazynowe[...]

  2. Polska potęgą w uprawie aronii.
    2020-04-01

    Według sondażu Kantar, w ostatnim tygodniu marca 11 proc. Polaków deklarowała regularną konsumpcję aronii i jej przetworów. - Wynik jest bardzo dobry na tle badania jakie zrealizowaliśmy pod koniec[...]

  3. Polskie mięso podbija rynek HoReCa
    2020-03-06

    Najlepsi szefowie kuchni na szlaku polskiego mięsa. W dniach 2-3 marca 2020 odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia pt. MASTER CLASS - mistrzowie kuchni na szlaku polskiej woło[...]

  4. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  5. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  6. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  7. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  8. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  9. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  10. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]