Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski sektor mięsa drobiowego, wspólnie z Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą biją na alarm – porozumienie będzie miało katastrofalne skutki dla całej unijnej branży drobiarskiej.

Sektor produkcji mięsa drobiowego jest jedną z gałęzi unijnego rolnictwa, która zostanie najbardziej dotknięta skutkami wejścia w życie umowy handlowej między UE a Mercosur, dającej krajom Ameryki Południowej możliwość istotnego zwiększenia eksportu mięsa drobiowego na rynek wspólnotowy.

Głównym beneficjentem tego porozumienia będzie Brazylia, która jest największym światowym eksporterem mięsa drobiowego – do samej Unii Europejskiej sprzedaje go blisko 500 000 ton rocznie.

Dzieje się tak pomimo, iż kontrole przeprowadzone m.in. w roku 2013, 2017, 2018 przez właściwe organy Komisji Europejskiej, ujawniły szereg poważnych niezgodności brazylijskiego systemu nadzoru nad produkcją żywności z unijnymi przepisami, nie mówiąc o słynnym skandalu „Carne Fraca” z 2017 r., który skutkował wykreśleniem z listy brazylijskich dostawców na rynek UE aż 20 tamtejszych zakładów!

Przepisy UE ściśle regulują kwestie dotyczące zapewnienia wysokich standardów związanych z dobrostanem zwierząt, bezpieczeństwem żywności i ochroną środowiska . Unijny sektor drobiarski spełnia na każdym etapie produkcji najbardziej restrykcyjne wymogi zgodnie z ideą „od pola do stołu” . Pozwala to utrzymać zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa i jakości drobiu, dostarczanego przez europejskich producentów.

Dlatego też zgoda na przyznanie Brazylii dodatkowych kontyngentów eksportowych do Unii Europejskiej jest całkowicie nie do przyjęcia, w szczególności, że istnieją niepodważalne dowody, zgromadzone przez właściwe służby Komisji Europejskiej, wskazujące na nieprzestrzeganie przez tamtejszych producentów norm unijnych.

Dopuszczenie większej ilości drobiu z Brazylii na rynek UE może budzić sprzeciw przede wszystkim z punktu widzenia interesu milionów unijnych konsumentów, którzy powinni mieć dostęp do informacji na temat pochodzenia żywności, nie tylko kupowanej w sklepach, ale również oferowanej w lokalach gastronomicznych. Większość mięsa importowanego z Brazylii wykorzystywana jest bowiem przez restauracje, bary czy stołówki lub trafia do zakładów przetwórczych, a więc nie podlega obowiązkowi podawania skąd pochodzi surowiec. Oznacza to, że konsumenci nie będą mieć świadomości, iż spożywają drób wyprodukowany w warunkach niezgodnych ze standardami unijnymi. Należy zatem zadać pytanie czy obywatele UE są na to przygotowani?

Powyższe sprawia, że unijna branża drobiarska nie może zaakceptować żadnych ustępstw, przewidywanych w ramach negocjacji umowy handlowej z krajami Mercosur. Stawką jest utrzymanie zaufania europejskich konsumentów do drobiu w ogóle i zadbanie o to, by żywność, którą spożywamy, była wytwarzana zgodnie z najwyższymi standardami.

Przedstawiciele unijnego sektora produkcji mięsa drobiowego, w tym KRD-IG, apelują do Komisji Europejskiej, nowo wybranych posłów do Parlamentu Europejskiego oraz władz państw członkowskich UE o podjęcie skutecznych odpowiednich działań mających na celu odrzucenie każdej formy przedmiotowej umowy, narażającej przyszłość unijnego sektora mięsa drobiowego.

Kontakt dla mediów:

Biuro Prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej

Adrian Słojewski

Partner of Promotion

a.slojewski@partnersi.com.pl

22 858 74 58 wew. 67

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]