Aktualności | 2018-09-18
KRD-IG CZŁONKIEM IPC

KRD-IG CZŁONKIEM IPC

IPC została powołana aby rozwijać i zacieśniać relacje między czołowymi producentami oraz stowarzyszeniami drobiarskimi z całego świata, a także reprezentować globalne interesy branży drobiarskiej w kontaktach ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE), Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO). Organizacje te konsultują z IPC m.in. kwestie związane ze zdrowiem oraz dobrostanem zwierząt, by wspólnie definiować najlepsze rozwiązania oraz kierunki rozwoju sektora drobiarskiego na świecie. Dzięki regularnym spotkaniom i debatom, realny wpływ na te decyzje mają wszyscy członkowie IPC.

- KRD-IG pozostawała w kontakcie z IPC już od dłuższego czasu. Jim Sumner, prezydent organizacji, w 2016 roku przybył do Polski ze specjalna prelekcją z okazji 25-lecia KRD-IG. Cieszymy się, że współpraca ta została ostatecznie sformalizowana i że członkowie IPC jednogłośnie przyjęli nas do swojego grona. Ta decyzja świadczy o tym, że działania polskiej branży drobiarskiej są dostrzegane i doceniane na arenie międzynarodowej, a polscy eksperci postrzegani są jako kompetentni specjaliści, zdolni służyć radą w kwestiach dotyczących funkcjonowania światowego rynku drobiarskiego. Można powiedzieć, że przyjęcie naszej Izby do IPC to dla rodzimej branży wejście na wyższy, globalny poziom stosunków międzynarodowych. Jestem przekonany, że ten sukces przyczyni się do nawiązania kolejnych cennych relacji i będzie miał realny wpływ m.in. na zwiększenie eksportu polskiego drobiu na zagraniczne rynki. Wierzę, że współpraca z IPC będzie bardzo owocna zarówno dla Polski, jak i dla innych krajów – komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG reprezentujący organizację podczas Zjazdu Ogólnego IPC.