15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący europejscy eksperci zajmujący się sektorem drobiarskim przeanalizowali możliwe kierunki rozwoju branży mając na względzie konieczność podnoszenia standardów produkcji kurcząt brojlerów. Kluczowymi tematami były m.in. alternatywne systemy chowu drobiu w Polsce i Unii Europejskiej oraz budowanie świadomości społecznej w kontekście coraz wyższych wymagań konsumentów.

W konferencji udział wzięli liderzy branży drobiarskiej z kraju i zagranicy, w tym m.in. Philip Wilkinson, dyrektor brytyjskiej rady Red Tractor oraz British Poultry Council, dr Dirk Höppner, szef wydziału w niemieckim stowarzyszeniu drobiarskim BVG, Mark den Hartog, zastępca sekretarza generalnego holenderskiej organizacji drobiarskiej NEPLUVI oraz dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW. W organizację wydarzenia zaangażowało się m.in. Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz Wydział Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Partnerem instytucjonalnym spotkania było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii.

Zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo produkcji oraz rozszerzanie oferty w odpowiedzi na ewoluujące oczekiwania konsumentów należą do najbardziej aktualnych obszarów, nad którymi powinna pochylić się branża. Równolegle musimy wspierać dalszy rozwój eksportu. Polski drób jest ceniony zagranicą i ma szansę podbijać kolejne rynki. Perspektywicznymi kierunkami zbytu, poza kluczowymi rynkami, o które trwa obecnie batalia, tj. Chiny i RPA, są m.in. Indie czy Japonia. Należy też nieustannie pracować nad wzmocnieniem rozpoznawalności marki polskiego drobiu – podsumował wydarzenie Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Zrównoważony rozwój ściśle wiąże się ze społeczną odpowiedzialnością biznesu. Cele, jakie powinna stawiać sobie branża drobiarska, to przede wszystkim zapewnianie bezpiecznych, pożywnych artykułów spożywczych wytwarzanych bez szkody dla środowiska, a także zwiększanie wydajności produkcji. Takie działania przyczynią się do eliminacji niedożywienia na świecie – dodał Tadeusz Joniewicz, Menedżer Projektów Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Marian Borek, Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaznaczył, że Polska stale umacnia swoją pozycję lidera w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. W 2017 roku krajowa produkcja drobiu przekroczyła 2,79 mln ton, z czego 40% trafiło na eksport, którego wartość w ciągu dekady wzrosła aż czterokrotnie. Aby w pełni wykorzystać dalsze możliwości rozwoju, potrzebna jest zrównoważona produkcja, która pozwoli firmom optymalizować koszty oraz odpowiadać na potrzeby konsumentów.

Z kolei Christine Agnes z firmy Elanco poruszyła problem świadomości konsumenckiej. W swojej prezentacji przedstawiła dane dotyczące dezorientacji klientów wobec różnych, często sprzecznych, informacji, dotyczących zdrowego odżywiania. Aż 8 na 10 konsumentów deklaruje, że odmienne przekazy dotyczące wartości odżywczych produktów sprawiają, że są oni niepewni swoich codziennych wyborów żywieniowych. Rozwiązaniem tego problemu jest budowanie świadomości konsumenckiej oraz precyzyjne formułowanie komunikatów dotyczących produktów spożywczych.

Konferencja pn. „Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań” była trzecią z cyklu konferencji KRD-IG, koncentrujących się na dyskusji na temat zrównoważonego rozwoju sektora, a także aktualnych i przyszłych wyzwań branży drobiarskiej – w Polsce, Europie i na świecie.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  2. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  3. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  4. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  5. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  6. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  7. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  8. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  9. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  10. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]