W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez wątpienia krok ten, przybliżający polski drób do powrotu na rynek Państwa Środka, jest następstwem intensywnych działań administracji rządowej, wspieranej przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą (KRD-IG). >

Najnowszy dokument, zawierający uwagi strony chińskiej, stanowi kolejną wersję projektu protokołu. Pierwsza propozycja została przekazana przez władze weterynaryjne ChRL w styczniu tego roku. Niestety po odesłaniu projektu z uwagami strony polskiej w lutym 2018 r. zaległa cisza. Brak odpowiedzi częściowo był spowodowany zbliżającym się Chińskim Nowym Rokiem, a następnie gruntowną restrukturyzacją chińskiej administracji rządowej, w tym pionu odpowiedzialnego za negocjacje protokołu.

Ważnym momentem w relacjach polsko-chińskich, które przyczyniły się do przesłania dokumentu, była wizyta delegacji resortu rolnictwa w Chinach w połowie maja tego roku pod przewodnictwem Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jacka Boguckiego. Rozmowy wysokiego szczebla w Pekinie, a następnie wizyta delegacji na targach SIAL China w Szanghaju stanowiły potwierdzenie dla strony chińskiej o poważnego traktowaniu przez Polskę relacji z Państwem Środka. W tym samym czasie w Chinach przebywali reprezentanci KRD-IG i polskich producentów drobiu, uczestnicząc w licznych wydarzeniach, takich jak konferencja IFPS, czy targi SIAL China.

Wspólne wyjazdy i uczestnictwo w licznych spotkaniach oraz wydarzeniach zarówno przedstawicieli polskiej administracji rządowej, jak i reprezentantów organizacji branżowych i sektora drobiowego, a także polskich parlamentarzystów, stanowią wyraźny sygnał dla naszych chińskich partnerów, że traktujemy ich z należytą powagą i odpowiednią rangą – ocenia Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Bezpośrednim pozytywnym skutkiem majowej wizyty w Chinach była misja przedstawicieli największej chińskiej organizacji zrzeszającej podmioty związane z produkcją i dystrybucją mięsa – China Meat Association (CMA) pod koniec maja tego roku. W trakcie seminarium pn. „Perspektywy eksportu polskiego drobiu do Chin”, które odbyło się 29 maja w Ministerstwie Rolnictwa, zorganizowanego przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, omówiono plany dotyczące współpracy handlowej między naszymi krajami. Obie strony wyraziły nadzieję na szybkie, powtórne otwarcie rynku Chin

dla polskiego drobiu, upatrując w tym szansę na rozwój. W spotkaniu, obok reprezentantów i członków KRD-IG i CMA, obecni byli także Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz polscy parlamentarzyści – członkowie niedawno powołanego Parlamentarnego Zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki.

Instytucje spoza sektora rolno-spożywczego, np. banki, posiadają już narzędzia aby wspierać wymianę handlową z Chinami. Co więcej, Polski rząd wspiera starania o ponowne otwarcie rynku Chin dla polskiego drobiu, co jest dla nas, producentów, znaczącym ułatwieniem w ponownym wejściu na ten kluczowy, azjatycki rynek. Myślę też, że partnerzy z Chiny doskonale zdają sobie sprawę z korzyści, jakie mogą wynikać z nawiązania współpracy. Świadczyć o tym może fakt, że tak liczna, bo aż 24-osobowa delegacja CMA, wybrała Polskę jako jeden z czterech odwiedzanych krajów europejskich – podsumowuje perspektywy współpracy polsko-chińskiej Łukasz Dominiak.
Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  2. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  3. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  4. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  5. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  6. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  7. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  8. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  9. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  10. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]