Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok reprezentacji KRD-IG i polskich producentów drobiu, w wydarzeniach w Szanghaju udział wzięli m.in. unijny Komisarz ds. Rolnictwa, Phil Hogan, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jacek Bogucki oraz Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Jacek Kucharski, a także polscy parlamentarzyści oraz przedstawiciele administracji rządowej RP.

Jednym z głównych tematów wizyty w Chinach było omówienie potencjału eksportowego rodzimej branży drobiarskiej i dyskusja na temat wznowienia współpracy handlowej z Państwem Środka w zakresie eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynek ChRL. Choć ostateczna decyzja, dotycząca odblokowania rynku, leży po stronie tamtejszych władz, to misje takie jak ta w Szanghaju, w których uczestniczyła reprezentacja najważniejszych przedstawicieli branży drobiarskiej na czele z KRD-IG, według znawców tamtejszego rynku, istotnie przyczyniają się do osiągnięcia założonych celów. Ponowne otwarcie Chin dla polskiego drobiu oraz rozszerzenie asortymentu produktów, a także listy eksporterów uprawnionych do wysyłek mięsa drobiowego do Państwa Środka, to jedno z kluczowych zadań KRD-IG. Rolą Izby jest wspieranie Resortu Rolnictwa oraz podległych służb, m.in. poprzez budowę i zacieśniacie relacji ze swoimi odpowiednikami po stronie chińskiej. Aktywne występowanie KRD-IG w takiej roli jest pożądane przez stronę chińską. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że bez udziału przedstawicieli najwyższych władz RP w finalizacji całego procesu, cel jaki sobie założyliśmy nie zostanie osiągnięty – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

 Wizyta w Chinach była dla KRD-IG i obecnych tam reprezentantów polskiej branży drobiarskiej bardzo intensywna. Na miejscu KRD-IG wsparli przedstawiciele 9 producentów i eksporterów drobiu z Polski, tj: Bomadek, Drobex, Efarm, Indykpol, Łukosz, Koziegłowy, Noridane, Superdrob i Wipasz. Część reprezentantów firm uczestniczyła w rozmowach z najwyższymi władzami chińskich służb weterynaryjnych, tj. SMRA, GACC, CNCA, CIQA oraz z wiodącą organizacją branżową zrzeszającą chińskich producentów i dystrybutorów mięsa i drobiu, czyli CMA (China Meat Association).

 Podsumowując należy jasno powiedzieć, że zarówno KRD-IG, jak i Resort Rolnictwa, nie osiągnęły tym razem zakładanego sukcesu jakim byłoby podpisanie protokołu bilateralnego, umożliwiającego wznowienie eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin. Przed nami dalsza batalia o największy i jeden z najbardziej lukratywnych rynków eksportowych na świecie. Mamy w planach kolejne działania zmierzające do osiągniecia tego celu. Już w przyszłym tygodniu liczna grupa przedsiębiorców chińskich, zainteresowanych importem rodzimego drobiu, odwiedzi nasz kraj na zaproszenie KRD-IG – mówi Łukasz Dominiak.  

Jednym z efektów ubiegłotygodniowej misji w Chinach będzie wizyta pod koniec maja w Polsce przedstawicieli i członków organizacji China Meat Association. Delegacja, złożona z 24 przedstawicieli chińskich firm, w których interesie leży otwarcie tamtejszego rynku na polski drób, odbędzie szereg spotkań w Warszawie, a także nawiąże bezpośrednie relacje z polskimi producentami drobiu oraz odwiedzi wybrane zakłady ubojowe.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  2. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  3. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  4. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  5. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  6. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  7. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  8. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  9. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  10. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]