Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie uczestniczyło w targach w Poznaniu z 30-metrowym stoiskiem nr 3 w pawilonie 8a. Targi Polagra Food to nie tylko prezentacja szerokiej oferty artykułów spożywczych, ale również okazja do poznania najnowszych trendów i inspiracji. To również możliwośc nawiązania długotrwałych relacji biznesowych, np. podczas spotkań B2B organizowanych przez Belgian Meat Office 8 maja na terenie targów.

Polska: kluczowy rynek dla belgijskich eksporterów wieprzowiny

W ostatnim dziesięcioleciu znacznie wzrósł eksport belgijskiej wieprzowiny do Polski, czyniąc z niej drugi najważniejszy rynek eksportowy mięsa z Belgii, zaraz po Niemczech. Na koniec 2017 roku eksport belgijskiej wieprzowiny wyniósł 178 453 ton, z czego 92% stanowiły półtusze. Oznacza to 96% wzrost od 2006 roku.

Głównymi czynnikami, dla których belgijska wieprzowina jest w Polsce tak popularna są:

  • Dostosowanie do potrzeb klienta

  • Stabilna jakość mięsa

  • Szybkie dostawy

Działania na rynku w 2018 roku

W celu wzmocnienia istniejących Relacji biznesowych i nawiązania nowych kontaktów, Belgian Meat Office organizuje co roku szereg wydarzeń dla polskich odbiorców mięsa. Oprócz obecności na targach Polagra Food, Belgian Meat Office było również partnerem Polskiego Kongresu Mięsnego w 2018 roku oraz organizuje od 2010 roku networkingowe spotkania B2B pomiędzy belgijskimi eksporterami mięsa i polskimi importerami. Taka formuła bezpośrednich spotkań biznesowych okazała się bardzo owocna w ostatnich latach i wciąż pozostaje bardzo efektywnym sposobem na nawiązanie długotrwałych relacji biznesowych.

Nawiązanie silnych Relacji biznesowych na Polskim Kongresie Mięsnym

1 marca 2018r. polski sektor mięsny uczestniczył w 3 edycji Polskiego Kongresu Mięsnego w Warszawie. Jako najważniejsza impreza branzy mięsnej w Polsce, kongres był doskonałą platformą wymiany doświadczeń dla polskich producentów, dostawców i kluczowych graczy rynkowych. Po bardzo udanej edycji 2017 roku, Belgian Meat Office tym razem wystąpił w roli profesjonalnego partnera wydarzenia. Agencja była obecna we wszystkich materiałach marketingowych i medialnych. Ponadto pan René Maillard (dyrektor biura Belgian Meat Office) uczestniczył w dyskusji panelowej oraz dał prezentację na temat nowych kierunków rynku wieprzowiny. Prezentacja zawierała krótki opis statystyk i trendów na światowym rynku wieprzowiny i mięsa oraz prognozy na najbliższą przyszłość. Na stoisku promocyjnym zainteresowane firmy mogły zamienić kilka słów z belgijskimi eksporterami mięsa, obecnymi na Kongresie oraz zasięgnąc informacji o planowanych akcjach biznesowych dla rynku polskiego.

W dniach 7-8 maja br. w Warszawie i Poznaniu (podczas targów Polagra Food) odbędą się spotkania biznesowe pomiędzy eksporterami mięsa wieprzowego i wołowego z Belgii i importerami tego mięsa z Polski. Stronę belgijską reprezentować będzie 7 największych dostawców. Ze strony polskiej udział zapowiedziało ponad 30 firm: aktywnie kupujących surowiec z Belgii oraz dopiero planujące takie zakupy. Formuła takich bezpłatnych spotkań pozwala na rozmowy „każdy z każdym”, konkurenci podczas takich spotkań nie przeszkadzają sobie. Możliwe są merytoryczne rozmowy i wymiana doświadczeń przy kawie w przyjaznej acz profesjonalnej atmosferze. Belgowie przyjeżdżają do Polski na spotkania B2B co roku.

Chcesz dowiedzieć się więcej o belgijskim mięsie? Przyjedź na targi Polagra Food do Poznania i odwiedź nas na stoisku: pawilon 8a, stoisko nr 3

O Belgian meat Office

Belgian Meat Office koordynuje działania marketingowe związane z eksportem wieprzowiny I wołowiny. Agencja została powołana do istnienia w 2003 roku pod auspicjami Flamandzkiej Agencji Promocji Rolnictwa i Rybołówstwa (VLAM).

www.belgianmeat.com

www.belgijskiemieso.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  2. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  3. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  4. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  5. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  6. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  7. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  8. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  9. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  10. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]