Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie uczestniczyło w targach w Poznaniu z 30-metrowym stoiskiem nr 3 w pawilonie 8a. Targi Polagra Food to nie tylko prezentacja szerokiej oferty artykułów spożywczych, ale również okazja do poznania najnowszych trendów i inspiracji. To również możliwośc nawiązania długotrwałych relacji biznesowych, np. podczas spotkań B2B organizowanych przez Belgian Meat Office 8 maja na terenie targów.

Polska: kluczowy rynek dla belgijskich eksporterów wieprzowiny

W ostatnim dziesięcioleciu znacznie wzrósł eksport belgijskiej wieprzowiny do Polski, czyniąc z niej drugi najważniejszy rynek eksportowy mięsa z Belgii, zaraz po Niemczech. Na koniec 2017 roku eksport belgijskiej wieprzowiny wyniósł 178 453 ton, z czego 92% stanowiły półtusze. Oznacza to 96% wzrost od 2006 roku.

Głównymi czynnikami, dla których belgijska wieprzowina jest w Polsce tak popularna są:

  • Dostosowanie do potrzeb klienta

  • Stabilna jakość mięsa

  • Szybkie dostawy

Działania na rynku w 2018 roku

W celu wzmocnienia istniejących Relacji biznesowych i nawiązania nowych kontaktów, Belgian Meat Office organizuje co roku szereg wydarzeń dla polskich odbiorców mięsa. Oprócz obecności na targach Polagra Food, Belgian Meat Office było również partnerem Polskiego Kongresu Mięsnego w 2018 roku oraz organizuje od 2010 roku networkingowe spotkania B2B pomiędzy belgijskimi eksporterami mięsa i polskimi importerami. Taka formuła bezpośrednich spotkań biznesowych okazała się bardzo owocna w ostatnich latach i wciąż pozostaje bardzo efektywnym sposobem na nawiązanie długotrwałych relacji biznesowych.

Nawiązanie silnych Relacji biznesowych na Polskim Kongresie Mięsnym

1 marca 2018r. polski sektor mięsny uczestniczył w 3 edycji Polskiego Kongresu Mięsnego w Warszawie. Jako najważniejsza impreza branzy mięsnej w Polsce, kongres był doskonałą platformą wymiany doświadczeń dla polskich producentów, dostawców i kluczowych graczy rynkowych. Po bardzo udanej edycji 2017 roku, Belgian Meat Office tym razem wystąpił w roli profesjonalnego partnera wydarzenia. Agencja była obecna we wszystkich materiałach marketingowych i medialnych. Ponadto pan René Maillard (dyrektor biura Belgian Meat Office) uczestniczył w dyskusji panelowej oraz dał prezentację na temat nowych kierunków rynku wieprzowiny. Prezentacja zawierała krótki opis statystyk i trendów na światowym rynku wieprzowiny i mięsa oraz prognozy na najbliższą przyszłość. Na stoisku promocyjnym zainteresowane firmy mogły zamienić kilka słów z belgijskimi eksporterami mięsa, obecnymi na Kongresie oraz zasięgnąc informacji o planowanych akcjach biznesowych dla rynku polskiego.

W dniach 7-8 maja br. w Warszawie i Poznaniu (podczas targów Polagra Food) odbędą się spotkania biznesowe pomiędzy eksporterami mięsa wieprzowego i wołowego z Belgii i importerami tego mięsa z Polski. Stronę belgijską reprezentować będzie 7 największych dostawców. Ze strony polskiej udział zapowiedziało ponad 30 firm: aktywnie kupujących surowiec z Belgii oraz dopiero planujące takie zakupy. Formuła takich bezpłatnych spotkań pozwala na rozmowy „każdy z każdym”, konkurenci podczas takich spotkań nie przeszkadzają sobie. Możliwe są merytoryczne rozmowy i wymiana doświadczeń przy kawie w przyjaznej acz profesjonalnej atmosferze. Belgowie przyjeżdżają do Polski na spotkania B2B co roku.

Chcesz dowiedzieć się więcej o belgijskim mięsie? Przyjedź na targi Polagra Food do Poznania i odwiedź nas na stoisku: pawilon 8a, stoisko nr 3

O Belgian meat Office

Belgian Meat Office koordynuje działania marketingowe związane z eksportem wieprzowiny I wołowiny. Agencja została powołana do istnienia w 2003 roku pod auspicjami Flamandzkiej Agencji Promocji Rolnictwa i Rybołówstwa (VLAM).

www.belgianmeat.com

www.belgijskiemieso.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  2. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  3. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  4. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  5. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  6. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  7. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  8. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  9. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  10. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]