"Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?" - pod takim tytułem 18 kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbędzie się prelekcja Wszechnicy Żywieniowej, którą wygłosi prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Codziennie jesteśmy zalewani w mass mediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć zapowiadana prelekcja uwzględniająca:

– skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
w mass mediach,

– przyczyny błędów i fałszywych informacji,

– przykłady mitów i półprawd,

– współczesne podejście w nauce do oceny wpływu żywienia na zdrowie,

– źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.

Prelekcja odbędzie się w środę 18 kwietnia 2018 r. o godz. 17.15 w SGGW w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Budynek nr 32 (zielony) Aula II.

Wstęp wolny.

Prelekcja transmitowana będzie on-line – szczegóły na stronie internetowej: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Pionier na SAWO
    2018-04-20

    Firma Pionier zaprasza na Targi SAWO 2018, odbywające się w dniach 23-26 kwietnia 2018 roku w MTP Poznań, w celu zapoznania się ze swoją ofertą w pawilonie 3A na stoisku 5. Pionier Workwear zajmuje si[...]

  2. O wypadkach w Rzeszowie
    2018-04-19

    Zakład Ubezpieczeń Społecznych organizuje w Rzeszowie ogólnopolską konferencję w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków Przy Pracy i Chorób Zawodowych. Współorganiz[...]

  3. Żywność a zdrowie
    2018-04-13

    "Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?" - pod takim tytułem 18 kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbędzie się prele[...]

  4. Ejendals na SAWO
    2018-04-03

    Na stoisku firmy EJENDALS podczas targów SAWO w Poznaniu (24-26 kwietnia br.) odbędzie się wiele prezentacji rozwiązań, które odpowiadają na zapotrzebowanie klientów i zmieniających się [...]

  5. O bhp w Luksemburgu
    2018-03-29

    Zarząd Główny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pracowników Służby BHP organizuje wyjazd studyjny do Luksemburga, który odbędzie się w dniach 3-7 lipca 2018 r. Partnerem tegorocznego wyjazdu studyjnego[...]

  6. III edycja FORUM JAKOŚĆ DOSTAWCÓW
    2018-03-28

    W dniach 22-24 maja 2018 r. w Olsztynie odbędzie się III edycja FORUM JAKOŚĆ DOSTAWCÓW. W programie spotkania m.in.: OPTYMALIZACJA PROCESÓW zarządzania jakością i rozwojem dostawców [...]

  7. T E C H N I C U S 2 0 1 8
    2018-03-27

    Federacja Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT zaprasza do udziału w Konkursie TECHNICUS na najlepszą książkę techniczną oraz na najlepszy poradnik techniczny. Nagrody Technicus [...]

  8. Środki ochrony indywidualnej
    2018-03-22

    21 kwietnia 2018 r. wchodzi w życie rozporządzenie nr 2016/425 w sprawie środków ochrony indywidualnej, które zastąpi dyrektywę 89/686/EWG. W przeciwieństwie do dyrektyw, rozporządzenia [...]

  9. Agnieszka Sobczak-Kupiec Wynalazczynią 2017
    2018-03-21

    W 150 rocznicę urodzin wielkiej polskiej uczonej - dwukrotnej noblistki Marii Skłodowskiej-Curie, Stowarzyszenie Polskich Wynalazców i Racjonalizatorów (SPWiR) i Federacja Stowarzyszeń N[...]

  10. Targi Maintenance
    2018-03-16

    9. Międzynarodowe Targi Utrzymania Ruchu, Planowania i Optymalizacji Produkcji – Maintenance, które odbędą się 10-11 października br. w Krakowie, to jedyna impreza targowa w Polsce[...]