Aktualności | 2018-04-13
Żywność a zdrowie

Żywność a zdrowie

Codziennie jesteśmy zalewani w mass mediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć zapowiadana prelekcja uwzględniająca:

– skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
w mass mediach,

– przyczyny błędów i fałszywych informacji,

– przykłady mitów i półprawd,

– współczesne podejście w nauce do oceny wpływu żywienia na zdrowie,

– źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.

Prelekcja odbędzie się w środę 18 kwietnia 2018 r. o godz. 17.15 w SGGW w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Budynek nr 32 (zielony) Aula II.

Wstęp wolny.

Prelekcja transmitowana będzie on-line – szczegóły na stronie internetowej: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/