"Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?" - pod takim tytułem 18 kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbędzie się prelekcja Wszechnicy Żywieniowej, którą wygłosi prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Codziennie jesteśmy zalewani w mass mediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć zapowiadana prelekcja uwzględniająca: – skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia w mass mediach, – przyczyny błędów i fałszywych informacji, – przykłady mitów i półprawd, – współczesne podejście w nauce do oceny wpływu żywienia na zdrowie, – źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia. Prelekcja odbędzie się w środę 18 kwietnia 2018 r. o godz. 17.15 w SGGW w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Budynek nr 32 (zielony) Aula II. Wstęp wolny. Prelekcja transmitowana będzie on-line – szczegóły na stronie internetowej: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/
Codziennie jesteśmy zalewani w mass mediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć zapowiadana prelekcja uwzględniająca:
– skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia w mass mediach,
– przyczyny błędów i fałszywych informacji,
– przykłady mitów i półprawd,
– współczesne podejście w nauce do oceny wpływu żywienia na zdrowie,
– źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.
Prelekcja odbędzie się w środę 18 kwietnia 2018 r. o godz. 17.15 w SGGW w Warszawie, przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Budynek nr 32 (zielony) Aula II.
Wstęp wolny.
Prelekcja transmitowana będzie on-line – szczegóły na stronie internetowej: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/