Aktualności | 2018-04-12
Jakość łączy branżę

Jakość łączy branżę

  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego -system Jakość i Tradycja;

  • Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego- system Quality Meat Program QMP

  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP,

podpisały porozumienie o współpracy.

Głównym celem podpisanej deklaracji jest ich współdziałanie i współpraca na rzecz dalszego dynamicznego rozwoju systemów jakości uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakrajowe systemy jakości żywności oraz akredytowanych przezPolskie Centrum Akredytacji (PCA) *.

Administratorzy zobowiązali się w dokumencie do kooperacji w zakresie wdrażania strategii promocji polskiej żywności w tym w szczególności do stosowania znaku „Polska smakuje” w kampaniach informacyjno-promocyjnych, propagowania idei dobrowolnych systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych opartych o systemy certyfikacji i akredytacji wspólnie z Polskim Centrum Akredytacji (PCA), wymiany doświadczeń z zakresu funkcjonowania krajowych systemów jakości w krajach UE.

* Akredytacja to formalne uznanie przez upoważnioną jednostkę akredytującą kompetencji organizacji działających w obszarze oceny zgodności, czyli jednostek certyfikujących, inspekcyjnych lub laboratoriów do wykonywania określonych działań.