Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego wydarzenia organizacje zarządzające krajowymi, akredytowanymi systemami jakości żywności: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego -system Jakość i Tradycja; Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego- system Quality Meat Program QMP Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, podpisały porozumienie o współpracy. Głównym celem podpisanej deklaracji jest ich współdziałanie i współpraca na rzecz dalszego dynamicznego rozwoju systemów jakości uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakrajowe systemy jakości żywności oraz akredytowanych przezPolskie Centrum Akredytacji (PCA) *. Administratorzy zobowiązali się w dokumencie do kooperacji w zakresie wdrażania strategii promocji polskiej żywności w tym w szczególności do stosowania znaku „Polska smakuje” w kampaniach informacyjno-promocyjnych, propagowania idei dobrowolnych systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych opartych o systemy certyfikacji i akredytacji wspólnie z Polskim Centrum Akredytacji (PCA), wymiany doświadczeń z zakresu funkcjonowania krajowych systemów jakości w krajach UE. * Akredytacja to formalne uznanie przez upoważnioną jednostkę akredytującą kompetencji organizacji działających w obszarze oceny zgodności, czyli jednostek certyfikujących, inspekcyjnych lub laboratoriów do wykonywania określonych działań.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego -system Jakość i Tradycja;
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego- system Quality Meat Program QMP
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP,
podpisały porozumienie o współpracy.
Głównym celem podpisanej deklaracji jest ich współdziałanie i współpraca na rzecz dalszego dynamicznego rozwoju systemów jakości uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakrajowe systemy jakości żywności oraz akredytowanych przezPolskie Centrum Akredytacji (PCA) *.
Administratorzy zobowiązali się w dokumencie do kooperacji w zakresie wdrażania strategii promocji polskiej żywności w tym w szczególności do stosowania znaku „Polska smakuje” w kampaniach informacyjno-promocyjnych, propagowania idei dobrowolnych systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych opartych o systemy certyfikacji i akredytacji wspólnie z Polskim Centrum Akredytacji (PCA), wymiany doświadczeń z zakresu funkcjonowania krajowych systemów jakości w krajach UE.
* Akredytacja to formalne uznanie przez upoważnioną jednostkę akredytującą kompetencji organizacji działających w obszarze oceny zgodności, czyli jednostek certyfikujących, inspekcyjnych lub laboratoriów do wykonywania określonych działań.