Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC, członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26 marca br. na terenie stołecznej dzielnicy Wilanów oraz Praga Pd. odbyły się wielkanocne spotkania z przedszkolakami. Dzieci miały okazję poznać etapy rozwoju kurcząt brojlerów oraz kulisy hodowli i produkcji drobiu, a nawet obserwować dopiero co wyklute pisklęta, które wraz z ekspertami Izby zostały „zaproszone” na spotkanie.

Rozwój ptaków, począwszy od wyklucia z jaja, procedury związane z chowem i hodowlą drobiu, takie jak m.in. stała opieka lekarzy weterynarii, a także odpowiednie żywienie i bezpieczeństwo stada, stanowią główny temat projektu działań KRD-IG. Spotkania z przedszkolakami nie bez powodu odbywają się przed Wielkanocą, której symbolem są właśnie kurczęta. Dzieci mogły zobaczyć je z bliska podczas zajęć poprowadzonych przez specjalistów z Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Zakładu Wylęgu Drobiu MALEC.

Nadchodzące Święta Wielkanocne były dla nas inspiracją do stworzenia projektu skierowanego do najmłodszych. Jest to zarazem pierwsza tego typu akcja KRD-IG. Dzieci wychowujące się w dużych miastach przeważnie nie zdają sobie sprawy z tego, na czym polega i z czym się wiąże utrzymywanie drobiu na co dzień, a tendencja ta coraz bardziej się pogłębia. Zaledwie 1-2% Europejczyków ma bezpośredni kontakt z szeroko rozumianą produkcją rolną, podczas gdy np. w Chinach odsetek ten jest zdecydowanie wyższy i wynosi blisko 30%. Taka sytuacja w naszej ocenie jest jednym z powodów utrzymywania się i narastania mitów związanych m.in. z dobrostanem zwierząt; dlatego właśnie, trzymając się przysłowia „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”, chcemy przekazać młodemu pokoleniu prawdziwe informacje na ten temat. Jestem mile zaskoczony tak dużym zainteresowaniem i niekończącymi się pytaniami ze strony dzieci – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Brak styczności ze zwierzętami gospodarskimi powoduje, że najmłodsi często nie mają dostatecznej wiedzy o tym, skąd się bierze żywność, w przeciwieństwie do starszych pokoleń. Zdobycie informacji na temat nowoczesnej hodowli i produkcji drobiu, jak się okazuje, może przyczynić się do obalenia wielu wciąż funkcjonujących w społeczeństwie stereotypów dotyczących procesu produkcji. Warto zacząć przy tym od najmłodszych.

Cieszymy się, że mogliśmy zaangażować się merytorycznie w projekt, a także dostarczyć na spotkanie z dziećmi pisklęta prosto z naszej wylęgarni. ZWD Malec chętnie włącza się w akcje edukacyjne i popularyzujące hodowle drobiu, takie jak targi, konferencje czy lokalne spotkania. Podobne działania stają się coraz bardziej popularne w krajach zachodniej Europy – warto przytoczyć tu choćby rolnicze Info Days w Wielkiej Brytanii, w ramach których osoby żyjące w miastach mogą odwiedzić gospodarstwa rolne i dowiedzieć się, jak funkcjonuje nowoczesne rolnictwo. Dzięki temu, obalane jest wiele mitów dotyczących bezpieczeństwa żywności, pokutujących w społeczeństwie. Jako członek KRD-IG będziemy z pewnością wspierać podobne projekty w przyszłości – mówi Julita Janowska z ZWD Malec.

W planach KRD-IG są kolejne spotkania z przedszkolakami, których zainteresowanie okazało się ogromne. Udział w projekcie wzięli Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG oraz Julita i Andrzej Janowscy, przedstawiciele ZWD Malec.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  2. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  3. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  4. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  5. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  6. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  7. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  8. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  9. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  10. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]