Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC, członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26 marca br. na terenie stołecznej dzielnicy Wilanów oraz Praga Pd. odbyły się wielkanocne spotkania z przedszkolakami. Dzieci miały okazję poznać etapy rozwoju kurcząt brojlerów oraz kulisy hodowli i produkcji drobiu, a nawet obserwować dopiero co wyklute pisklęta, które wraz z ekspertami Izby zostały „zaproszone” na spotkanie.

Rozwój ptaków, począwszy od wyklucia z jaja, procedury związane z chowem i hodowlą drobiu, takie jak m.in. stała opieka lekarzy weterynarii, a także odpowiednie żywienie i bezpieczeństwo stada, stanowią główny temat projektu działań KRD-IG. Spotkania z przedszkolakami nie bez powodu odbywają się przed Wielkanocą, której symbolem są właśnie kurczęta. Dzieci mogły zobaczyć je z bliska podczas zajęć poprowadzonych przez specjalistów z Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Zakładu Wylęgu Drobiu MALEC.

Nadchodzące Święta Wielkanocne były dla nas inspiracją do stworzenia projektu skierowanego do najmłodszych. Jest to zarazem pierwsza tego typu akcja KRD-IG. Dzieci wychowujące się w dużych miastach przeważnie nie zdają sobie sprawy z tego, na czym polega i z czym się wiąże utrzymywanie drobiu na co dzień, a tendencja ta coraz bardziej się pogłębia. Zaledwie 1-2% Europejczyków ma bezpośredni kontakt z szeroko rozumianą produkcją rolną, podczas gdy np. w Chinach odsetek ten jest zdecydowanie wyższy i wynosi blisko 30%. Taka sytuacja w naszej ocenie jest jednym z powodów utrzymywania się i narastania mitów związanych m.in. z dobrostanem zwierząt; dlatego właśnie, trzymając się przysłowia „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”, chcemy przekazać młodemu pokoleniu prawdziwe informacje na ten temat. Jestem mile zaskoczony tak dużym zainteresowaniem i niekończącymi się pytaniami ze strony dzieci – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Brak styczności ze zwierzętami gospodarskimi powoduje, że najmłodsi często nie mają dostatecznej wiedzy o tym, skąd się bierze żywność, w przeciwieństwie do starszych pokoleń. Zdobycie informacji na temat nowoczesnej hodowli i produkcji drobiu, jak się okazuje, może przyczynić się do obalenia wielu wciąż funkcjonujących w społeczeństwie stereotypów dotyczących procesu produkcji. Warto zacząć przy tym od najmłodszych.

Cieszymy się, że mogliśmy zaangażować się merytorycznie w projekt, a także dostarczyć na spotkanie z dziećmi pisklęta prosto z naszej wylęgarni. ZWD Malec chętnie włącza się w akcje edukacyjne i popularyzujące hodowle drobiu, takie jak targi, konferencje czy lokalne spotkania. Podobne działania stają się coraz bardziej popularne w krajach zachodniej Europy – warto przytoczyć tu choćby rolnicze Info Days w Wielkiej Brytanii, w ramach których osoby żyjące w miastach mogą odwiedzić gospodarstwa rolne i dowiedzieć się, jak funkcjonuje nowoczesne rolnictwo. Dzięki temu, obalane jest wiele mitów dotyczących bezpieczeństwa żywności, pokutujących w społeczeństwie. Jako członek KRD-IG będziemy z pewnością wspierać podobne projekty w przyszłości – mówi Julita Janowska z ZWD Malec.

W planach KRD-IG są kolejne spotkania z przedszkolakami, których zainteresowanie okazało się ogromne. Udział w projekcie wzięli Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG oraz Julita i Andrzej Janowscy, przedstawiciele ZWD Malec.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  2. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  3. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  4. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  5. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  6. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  7. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  8. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  9. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  10. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]