Pasja, talent kulinarny, miłość do wybornych smaków i bogatych aromatów oraz gościnność to wspólne cechy Polaków i Mołdawian. Nic więc dziwnego, że polska kuchnia i Wina Mołdawii to wyjątkowo dobrana para. O tym, jak bardzo, przekonać się mogli goście warszawskiego Wine & Food Pairing prowadzonego przez sommeliera Tomasza Koleckiego i mistrza kulinarnego Roberta Sowę.

Mołdawia ma ponad tysiącletnią tradycję produkcji wina. Szczyci się zarówno idealnymi warunkami do upraw nawet najbardziej wymagających szczepów, jak i kilometrami piwnic, gdzie leżakują najszlachetniejsze roczniki. Dziś Mołdawia jest w czołówce liderów produkcji wina, a pochodzące stamtąd trunki podbijają serca koneserów. Dzięki idealnej proporcji jakości do ceny lubią je także amatorzy.

Mołdawskie wina reprezentują poziom światowy i , w moim mniemaniu , mogą śmiało stawać w szranki z najbardziej uznanymi pochodzącymi z innych krajów. Mołdawia dziś słynna jest z produkcji różnych rodzajów wina , a w każdym z jej regionów występuje specyficzny klimat i gleba. Wytrawne, słodkie, musujące, mocarne i lekkie, czerwone, białe i różowe - winnice Mołdawii oferują pełen przegląd wybornych win. W dodatku świetnie komponujących się z niemal każdym daniem - zarówno popularnej nad Wisłą kuchni śródziemnomorskiej czy b a łkańskiej, jak i polskiej. Wina możemy dobierać według tradycyjnego klucza : kierując się kolorem dań i trunku oraz dominującymi w obu nutami, czyli czerwone wytrawne do wołowiny, a do ryby czy warzyw - białe. Ale warto wyjść poza utarte schematy i eksperymentować . Z miana wina serwowanego do posiłku może pokazać nowy charakter dania. Warto również spróbować win różowych - to idealny towarzysz np. pizzy lub sushi - mówi Tomasz Kolecki, Mistrz Polski Sommelierów.

Mołdawskie wina to idealna para dla polskiej kuchni - zarówno tej tradycyjnej i jadanej na
co dzień, jak i do bardzo wykwintnych dań. O tym, jak świetnie się ze sobą łączą podczas
Wine & Food Pairing Event mówili eksperci: Mistrz Polski Sommelierów, Tomasz Kolecki
i Mistrz Kulinarny Robert Sowa.

W ArtBistro Stalowa 52 na warszawskiej Pradze zaserwowali wyjątkowe Wina Mołdawii
i dania stworzone z tradycyjnych polskich przysmaków - wszystko to w nowej, niebanalnej
i odświętnej odsłonie:

1. Pieczoną polędwicę z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i białego wina Feteasca Regala i czerwonym kawiorem w towarzystwie Chateau Vartely, Feteasca Regala 2014

2. Duszone policzki wieprzowe podane z boczniakami i warzywami oraz wino Cimislia Wineries, Fiori Syrah oraz Feteasca Neagra

3. Pikantną kaczkę z gruszkami aromatyzowanymi winem Purcari Pinot Noir, miodem
i kardamonem

Goście Win Mołdawii, mieli okazję spróbować wybornych propozycji mistrza Roberta Sowy
w połączeniu nie tylko z rekomendowanymi przez Tomasza Koleckiego winami, ale również - sprawdzić połączenie z innymi winami premium pochodzącymi z mołdawskich winnic:

1. Purcari Pinot Noir (czerwone wytrawne)

2. Chateau Vartely Fresca Regala (białe wytrawne)

3. Cimislia Wineries Fiori Syrah + Feteasca Neagra (czerwone wytrawne)

4. DK Intertrade Rose (różowe wytrawne)

5. Asconi Feteasca Negra (czerwone wytrawne)

6. Viniaria din Vale Feteasca Alba (białe wytrawne)

Mołdawia posiada największe na świecie zagęszczenie winnic. Szczyci się również największymi piwniczkami - Cricova i Milestii Mici - wpisanymi do Księgi Rekordów Guinessa. Pochodzące z niej wina sprzedawane są obecnie w ponad 63 krajach, głównie na rynkach Unii Europejskiej. W 2017 roku mołdawskie wina zdobyły w międzynarodowych konkursach aż 239 medali, a nagrodzone zostało co trzecie zgłoszone wino. Najpopularniejszymi szczepami rodzimymi są Viorica, Rara Negra, Feteasca Negra, Feteasca Alba i Feteasca Regala. Czterem regionom Mołdawii - Valul lui Traian, Stefan Voda, Codru oraz Divin - przyznano geograficzne odznaczenie pochodzenia.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  2. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  3. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  4. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  5. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  6. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  7. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  8. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  9. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  10. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]