W terminie 27-28 luty odbyła się na Zamku w Rynie konferencja branżowa, zorganizowana przez Związek Polskie Mięso. Spotkanie było kontynuacją wydarzeń z cyklu ,"Bezpieczeństwo żywności - nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi a przetwórcami" organizowanych przez nas od lat – podkreśla Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Staramy się za pośrednictwem tego wydarzenia stworzyć swego rodzaju platformę do dyskusji dla branży mięsnej na temat bieżących wyzwań i problemów, dlatego do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy przedstawicieli zakładów mięsnych oraz inspekcji weterynaryjne j – dodaje prezes Choiński.

Konferencja została objęta patronatem honorowym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Lekarza Weterynarii a także Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Konferencję oficjalnie otworzył prezes Związku Polskie Mięso - Witold Choiński, który powitał wszystkich prelegentów oraz uczestników wydarzenia, po czym wykład inaugurujący wygłosił lek. wet. Paweł Niemczuk – Główny Lekarz Weterynarii, w czasie którego omówił działania administracyjne w zakresie zwalczania ASF. Następnie o aktualnej sytuacji epizootycznej w zakresie afrykańskiego pomoru świń w Polsce opowiedziała prof. dr hab. Małgorzata Pomorska – Mól z Zakładu Chorób Świń PIW-PIB w Puławach. Ten zakres tematyczny był kontynuowany przez dr n. wet. Katarzynę Lasiecką – Pełnomocnik Zarządu Cedrob S.A. ds. weterynarii, która wygłosiła prelekcję zatytułowaną: ,, Bioasekuracja – realne działanie czy gra słów?”. Następnie powiatowy lekarz weterynarii w Chojnicach lek. wet. Zbigniew Ordyński w prezentacji ,,Listeria monocytogenes – jak zwalczyć ją w zakładzie mięsnym?” podzielił się swoim doświadczeniem, a Wojciech Prus zaprezentował ofertę palet firmy CABKA Group GmbH, zamykając tym samym pierwszy panel tematyczny konferencji.

Po lunch uczestnicy wzięli udział w panelu konferencyjnym w zakresie trendów konsumenckich. Pierwsze wystąpienie w tym zakresie wygłosił prof. dr hab. Andrzej Kowalski – dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który zaprezentował trendy, prognozy i przewidywania dla branży rolno-spożywczej na rok 2018. Następnie przedstawiciel firmy Bogucki Folie – Pani Anna Krysztopa opowiedziała o: ,,Bezpieczeństwie opakowań w branży mięsnej”, a gość specjalny z europejskiej organizacji UECBV Ingrid Morvan zaprezentowała ,,Europejskie trendy w kontekście bezpieczeństwa żywności”. Konferencję zakończyło wystąpienie przedstawiciela Credit Agricol Pana Jakuba Olipry pt. ,,Bieżąca sytuacja na rynku mięsa oraz prognozy na 2018 roku”.

Wydarzenie organizowane przez Związek Polskie Mięso zwieńczyła uroczysta kolacja na dziedzińcu Zamku w Rynie, która była okazją do dyskusji i podsumowania konferencji, a także wymiany poglądów i opinii na bieżące tematy dotyczące branży mięsnej.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  2. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  3. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  4. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  5. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  6. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  7. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  8. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  9. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  10. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]