Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline SafeChill, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń bakteriami Campylobacter, występującymi powszechnie w świeżym drobiu.

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), bazujących na zgłoszonych przypadkach, bakteria Campylobacter jest najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej i powoduje co roku około 200 tys. zachorowań na kampylobakteriozę wśród jej mieszkańców.

Liczne próby poprzedzające pełną komercyjną instalację wykazały, że rozwiązanie Freshline® SafeChill™ firmy Air Products przynosi znaczące wyniki w zmniejszaniu obecności bakterii Campylobacter, co zostało sprawdzone w niezależnym laboratorium.

Ten opatentowany i zautomatyzowany system firmy Air Products – wiodącego na świecie dostawcy gazów przemysłowych i eksperta w dziedzinie zamrażania, schładzania i pakowania żywności – wykorzystuje ultra schłodzone powietrze do skutecznego zmniejszenia obecności bakterii na powierzchni kurczaków po ich wypatroszeniu.

System Freshline® SafeChill™ jest wysoce skuteczny i może być wykorzystywany samodzielnie do znaczącego zmniejszenia obecności bakterii Campylobacter w drobiu — lub, zależnie od poziomu skażenia, w połączeniu z innymi środkami w celu zapewnienia bezpieczeństwa procesu dezynfekcji.

Technologia ta zapewnia przetwórcom możliwość łatwej integracji z istniejącymi liniami produkcyjnymi i elastyczność w zakresie programów dezynfekcji, bazując na potrzebach danego zakładu i poziomie zainfekowania drobiu. Freshline® SafeChill™ ma charakter modułowy, umożliwia pracę na trzy zmiany w ciągu dnia. Współpracuje również z obecnymi i przyszłymi prędkościami linii technologicznych. Czas trwania procesu wynosi od 30 do 50 sekund. Zapewnia on utrzymanie odpowiedniej jakości mięsa i skóry drobiu.

Janusz Paździora, Menedżer Rynku Spożywczego na Europę Centralną, stwierdził: „W branży znane są już różne metody redukcji bakterii Campylobacter po wypatroszeniu zwierząt — ale nasz nowy proces zapewnia dodatkową elastyczność i bezpieczeństwo firmom z sektora produkcji mięsa drobiowego. Korzystając z innowacji firmy Air Products, producenci, detaliści i konsumenci zyskują pewność, że tego rodzaju zanieczyszczenia są usuwane”.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]

  2. Piotr Kulikowski Prezesem KRD - IG
    2018-06-18

    14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą podczas Walnego Zgromadzenia Członków Piotr Kulikowski został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który o[...]

  3. Polski drób coraz bliżej Chin
    2018-06-13

    W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez[...]

  4. PROMAR W ZAWIERCIU WIĘKSZY O 2800 M2
    2018-05-29

    Zakończył się właśnie kolejny etap rozbudowy oddziału Zawiercie firmy Promar. Oddana właśnie do użytku nowa hala produkcyjno-magazynowa liczy 2881m2. Powierzchnia całego oddziału to tera[...]

  5. KRD-IG podsumowuje wizytę w Chinach
    2018-05-24

    Za nami targi SIAL China i seria spotkań Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej z chińskimi służbami weterynaryjnymi i decydentami w zakresie importu żywności na rynek Państwa Środka. Obok repr[...]

  6. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  7. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  8. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  9. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  10. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]