Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline SafeChill, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń bakteriami Campylobacter, występującymi powszechnie w świeżym drobiu.

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), bazujących na zgłoszonych przypadkach, bakteria Campylobacter jest najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej i powoduje co roku około 200 tys. zachorowań na kampylobakteriozę wśród jej mieszkańców.

Liczne próby poprzedzające pełną komercyjną instalację wykazały, że rozwiązanie Freshline® SafeChill™ firmy Air Products przynosi znaczące wyniki w zmniejszaniu obecności bakterii Campylobacter, co zostało sprawdzone w niezależnym laboratorium.

Ten opatentowany i zautomatyzowany system firmy Air Products – wiodącego na świecie dostawcy gazów przemysłowych i eksperta w dziedzinie zamrażania, schładzania i pakowania żywności – wykorzystuje ultra schłodzone powietrze do skutecznego zmniejszenia obecności bakterii na powierzchni kurczaków po ich wypatroszeniu.

System Freshline® SafeChill™ jest wysoce skuteczny i może być wykorzystywany samodzielnie do znaczącego zmniejszenia obecności bakterii Campylobacter w drobiu — lub, zależnie od poziomu skażenia, w połączeniu z innymi środkami w celu zapewnienia bezpieczeństwa procesu dezynfekcji.

Technologia ta zapewnia przetwórcom możliwość łatwej integracji z istniejącymi liniami produkcyjnymi i elastyczność w zakresie programów dezynfekcji, bazując na potrzebach danego zakładu i poziomie zainfekowania drobiu. Freshline® SafeChill™ ma charakter modułowy, umożliwia pracę na trzy zmiany w ciągu dnia. Współpracuje również z obecnymi i przyszłymi prędkościami linii technologicznych. Czas trwania procesu wynosi od 30 do 50 sekund. Zapewnia on utrzymanie odpowiedniej jakości mięsa i skóry drobiu.

Janusz Paździora, Menedżer Rynku Spożywczego na Europę Centralną, stwierdził: „W branży znane są już różne metody redukcji bakterii Campylobacter po wypatroszeniu zwierząt — ale nasz nowy proces zapewnia dodatkową elastyczność i bezpieczeństwo firmom z sektora produkcji mięsa drobiowego. Korzystając z innowacji firmy Air Products, producenci, detaliści i konsumenci zyskują pewność, że tego rodzaju zanieczyszczenia są usuwane”.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Unikalna kawiarnia Green Caffe Nero
    2018-02-20

    Już wiosną otwarta zostanie wyjątkowa kawiarnia Green Caffe Nero Gold. Mieścić się będzie w prestiżowym budynku Ethos, inwestycji Kulczyk Silverstein Properties, n[...]

  2. Detektor nieszczelności - Ishida AirScan
    2018-02-20

    Ishida Europe wprowadza na rynek rewolucyjny, nowy detektor wycieku, który zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania jakiegokolwiek produktu, pakowanego w techn[...]

  3. Pączki z Górczewskiej
    2018-02-08

    - Tak, to prawda! Odpowiadamy gdy ktoś pyta, czy to właśnie do tej cukierni Marszałek Józef Piłsudski wysyłał swojego adiutanta po pączki............ ale nie tylko On ! ! ! Do dziś nasze pączki zn[...]

  4. Wejście Erg System do grupy bekuplast
    2018-02-06

    18 stycznia 2018 r. Erg System S.A. pożegnała się ze swoją nazwą i od tego momentu będzie funkcjonować na rynku jako bekuplast S.A. Nastawienie na ciągły rozwój, zadecydowało o wejściu Erg System S.A.[...]

  5. Europejski drób-w jakości siła z wyróżnieniem KE
    2018-02-06

    Kampania "Europejski drób - w jakości siła", realizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą została wyróżniona przez Komisję Europejską podczas INFO DAY w Brukseli, jako jeden z najleps[...]

  6. Konkurs dla szkół gastronomicznych
    2018-02-02

    Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach projektów Szef dla Młodych Talentów i Rok Marek Własnych rozpoczyna konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa. Inicjatywa skierowana do szkół i klas[...]

  7. Polskie Mięso - Ambrozja Smaku
    2018-01-26

    Związek "Polskie Mięso", w ramach projektu "Polskie Mięso - Ambrozja Smaku", miał okazję po raz kolejny zaprezentować Ambasadorom walory polskiego mięsa wołowego podczas noworocznego spotka[...]

  8. Twoja dieta, Twoja decyzja
    2018-01-22

    Codzienna dieta powinna bazować na zdrowych produktach, bogatych w składniki odżywcze w dobrze zbilansowanych proporcjach. Chcąc dokonywać dobrych wyborów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na jakoś[...]

  9. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  10. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]