Targi branży spożywczej ANUGA odbędą się w dniach 7-11 października w Kolonii. Jest to największa impreza tego typu na świecie. Swoje produkty prezentować będzie ponad 7,2 tys. wystawców ze 100 krajów. Organizatorzy spodziewają się ponad 160 tys. odwiedzających. Koncepcja targów – „10 imprez specjalistycznych pod jednym dachem”.

Podział targów będzie wyglądał następująco:

Anuga Fine Food – produkty delikatesowe, gourmet oraz podstawowe artykuły żywnościowe (zbożowe, konserwy, dania gotowe, przyprawy, suszone owoce i warzywa, bakalie, słodycze i oliwy). Tu odbędzie się po raz kolejny specjalny pokaz Anuga Olive Oil Market i Kongres Oliwy z Oliwek.

Anuga Frozen Food – mrożone owoce i warzywa, mięsa, ryby i owoce morza, dania gotowe, pieczywo, lody oraz surowce i dodatki do dań mrożonych. Sektor mrożonek, jest tym, który wyznacza trendy w branży HoReCa. W związku z tym odwiedzający mogą spodziewać się wielu premier i innowacyjnych produktów.

Anuga Meat – mięso, podroby, dziczyzna, drób, konserwy, produkty garmażeryjne oraz dodatki i surowce do produktów mięsnych.

Anuga Chilled&Fresh Food – świeże produkty typu convenience, świeże owoce, warzywa, ryby, owoce morza oraz dodatki do produktów schłodzonych.

Anuga Dairy – mleko oraz produkty mleczne.

Anuga Bread&Bakery – chleb świeży, mrożony, delikatesy piekarnicze, produkty o przedłużonej trwałości oraz surowce i dodatki dla tego sektora.

Anuga Drinks – napoje bezalkoholowe i alkoholowe, piwa, wina. Podczas pokazu Anuga Wine Special będzie możliwość degustacji oraz wysłuchania profesjonalnych wykładów.

Anuga Organic – produkty bio: delikatesowe, podstawowe oraz prozdrowotne. W tym sektorze odbędzie się specjalny pokaz Anuga Organic Market.

Anuga Hot Beverages – napoje gorące, herbata, kawa, kakao. Ten sektor wydzielony został w tym roku po raz pierwszy ze względu na atrakcyjność tego asortymentu dla handlu i branży HoReCa.

Anuga Culinary Concepts – techniki kulinarne oraz wszystko co jest niezbędne dla gastronomii. Dodatkowo na scenie Anuga Culinary Stage odbędzie się finał konkursów „Kucharz Roku” i „Cukiernik Roku”.

Polska jako kraj sąsiedzki jest ważnym partnerem handlowym Niemiec. Polscy wystawcy od lat uczestniczą w Targach Anuga. Ich liczba ma tendencję wzrostową. Dzięki temu duża liczba wystawców prowadzi działalność eksportowa.

Anuga to także imprezy towarzyszące: po raz drugi odbędzie się konferencja ifood 2017 – Innovation Food Conference, gdzie omawiane będą trendy w przemyśle spożywczym, przyszłe możliwości i strategie w technologii żywności, przemyśle i handlu. Poza ty po raz pierwszy odbędzie się kongres E-Grocery Congress&Anuga 2017 skierowany do decydentów z handlu i przemysłu, którzy będą mieli możliwość poznania strategii cyfrowych w ich różnych formach i kierunkach.

Anuga odbędzie się w tym roku po raz 34, a krajem partnerskim będą Indie.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Twoja dieta, Twoja decyzja
    2018-01-22

    Codzienna dieta powinna bazować na zdrowych produktach, bogatych w składniki odżywcze w dobrze zbilansowanych proporcjach. Chcąc dokonywać dobrych wyborów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na jakoś[...]

  2. Certyfikat IFS Food dla Fabios SA
    2018-01-18

    W minionym tygodniu w siedzibie firmy odbył się audyt w zakresie stosowania sytemu związanego z bezpieczeństwem żywności IFS Food. W ciągu dwóch dni audytorzy z firmy Bureau Veritas Polska dokonali oc[...]

  3. Piekarski pion badań i rozwoju
    2018-01-15

    Rok 2017 był dla nas szczególnie ważny. Została zrealizowana część planu biznesowego. Wyczekiwany przez wielu dział piekarski stał się częścią oferty Libra Polska. Celem doświadczon[...]

  4. Warsztaty gotowania z POLSKIM MIĘSEM
    2018-01-10

    20 grudnia 2017 roku Związek Polskie Mięso zorganizował charytatywne warsztaty gotowania świątecznych potraw. Wspierali go liczni sponsorzy, tj.: Akademia Kulinarna Marcina Budynka, Zakł[...]

  5. Gobarto porządkuje strukturę Grupy
    2017-12-30

    W dniu 28 grudnia br. podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Gobarto S.A. podjęto uchwały, umożliwiające spółce dalszy rozwoju segmentu przetwórstwa mięsa [...]

  6. Otwarcie rynku Singapuru
    2017-12-15

    Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego[...]

  7. Aseptyczne pakowanie=bezpieczna żywność
    2017-12-15

    Według opublikowanego ostatnio raportu dotyczącego aseptycznego pakowania (Aseptic Packaging Market: Global Industry Analysis, Trends, Market Size & Forecasts to 2023), skumu[...]

  8. 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan
    2017-12-07

    Po 1445 dniach leżakowania na rynku pojawiła się Whisky Jakubiak - 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek to tradycyjny single malt z jednej beczki o wyjątkowym, int[...]

  9. V-LABEL dla warszawskiego wegeguru!
    2017-12-07

    W tegorocznym międzynarodowym rankingu najbardziej prowegańskich miast na świecie organizowanym przez serwis Happy Cow Warszawa zajęła zaszczytne III miejsce, stając na podiu[...]

  10. EFEKTYWNOŚĆ ZASOBÓW W CENTRUM UWAGI
    2017-12-06

    Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-[...]