Targi branży spożywczej ANUGA odbędą się w dniach 7-11 października w Kolonii. Jest to największa impreza tego typu na świecie. Swoje produkty prezentować będzie ponad 7,2 tys. wystawców ze 100 krajów. Organizatorzy spodziewają się ponad 160 tys. odwiedzających. Koncepcja targów – „10 imprez specjalistycznych pod jednym dachem”.

Podział targów będzie wyglądał następująco:

Anuga Fine Food – produkty delikatesowe, gourmet oraz podstawowe artykuły żywnościowe (zbożowe, konserwy, dania gotowe, przyprawy, suszone owoce i warzywa, bakalie, słodycze i oliwy). Tu odbędzie się po raz kolejny specjalny pokaz Anuga Olive Oil Market i Kongres Oliwy z Oliwek.

Anuga Frozen Food – mrożone owoce i warzywa, mięsa, ryby i owoce morza, dania gotowe, pieczywo, lody oraz surowce i dodatki do dań mrożonych. Sektor mrożonek, jest tym, który wyznacza trendy w branży HoReCa. W związku z tym odwiedzający mogą spodziewać się wielu premier i innowacyjnych produktów.

Anuga Meat – mięso, podroby, dziczyzna, drób, konserwy, produkty garmażeryjne oraz dodatki i surowce do produktów mięsnych.

Anuga Chilled&Fresh Food – świeże produkty typu convenience, świeże owoce, warzywa, ryby, owoce morza oraz dodatki do produktów schłodzonych.

Anuga Dairy – mleko oraz produkty mleczne.

Anuga Bread&Bakery – chleb świeży, mrożony, delikatesy piekarnicze, produkty o przedłużonej trwałości oraz surowce i dodatki dla tego sektora.

Anuga Drinks – napoje bezalkoholowe i alkoholowe, piwa, wina. Podczas pokazu Anuga Wine Special będzie możliwość degustacji oraz wysłuchania profesjonalnych wykładów.

Anuga Organic – produkty bio: delikatesowe, podstawowe oraz prozdrowotne. W tym sektorze odbędzie się specjalny pokaz Anuga Organic Market.

Anuga Hot Beverages – napoje gorące, herbata, kawa, kakao. Ten sektor wydzielony został w tym roku po raz pierwszy ze względu na atrakcyjność tego asortymentu dla handlu i branży HoReCa.

Anuga Culinary Concepts – techniki kulinarne oraz wszystko co jest niezbędne dla gastronomii. Dodatkowo na scenie Anuga Culinary Stage odbędzie się finał konkursów „Kucharz Roku” i „Cukiernik Roku”.

Polska jako kraj sąsiedzki jest ważnym partnerem handlowym Niemiec. Polscy wystawcy od lat uczestniczą w Targach Anuga. Ich liczba ma tendencję wzrostową. Dzięki temu duża liczba wystawców prowadzi działalność eksportowa.

Anuga to także imprezy towarzyszące: po raz drugi odbędzie się konferencja ifood 2017 – Innovation Food Conference, gdzie omawiane będą trendy w przemyśle spożywczym, przyszłe możliwości i strategie w technologii żywności, przemyśle i handlu. Poza ty po raz pierwszy odbędzie się kongres E-Grocery Congress&Anuga 2017 skierowany do decydentów z handlu i przemysłu, którzy będą mieli możliwość poznania strategii cyfrowych w ich różnych formach i kierunkach.

Anuga odbędzie się w tym roku po raz 34, a krajem partnerskim będą Indie.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  2. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  3. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  4. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  5. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  6. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]

  7. KRD-IG w warszawskich przedszkolach
    2018-03-28

    Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC, członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26[...]

  8. Polacy w czasie świąt ...
    2018-03-21

    ...częściej stawiają na produkty mięsne premium. Wyniki finansowe branży produkcji mięsnej wskazują, że rynek ten w Polsce stale rośnie. W sektorze pojawiła się nisza i coraz więce[...]

  9. KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków
    2018-03-15

    Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza (KRD-IG) w oficjalnym piśmie do prezesa Najwyższej Izby Kontroli (NIK) wyraziła swoje krytyczne stanowisko w sprawie opublikowanego niedawno raportu pt. "W[...]

  10. Wina Mołdawii i polska kuchnia
    2018-03-09

    Pasja, talent kulinarny, miłość do wybornych smaków i bogatych aromatów oraz gościnność to wspólne cechy Polaków i Mołdawian. Nic więc dziwnego, że polska kuchnia i [...]