Andrew Highcock, stojący na czele Kompanii Piwowarskiej, został nowym Prezesem Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie. Obowiązki Dyrektora Generalnego organizacji od 1 września przejmuje Bartłomiej Morzycki, który zastąpi na tym stanowisku Danutę Gut.

Andrew Highcock od 2013 r. sprawuje funkcję Prezesa Zarządu Kompanii Piwowarskiej. W roli Prezesa Zarządu Związku Browary Polskie będzie przez najbliższe dwa lata reprezentował branżę piwowarską w kraju i na forum międzynarodowym. Zastąpi w tej roli Guillaume’a Duverdiera.
Branża piwowarska będzie musiała w niedalekiej przyszłości zmierzyć się z wyzwaniami związanymi z nasyceniem rynku oraz zmianami demograficznymi. W tych okolicznościach kluczowym zadaniem dla Związku, którego przewodnictwo obejmuję, jest zachowanie stabilnego otoczenia regulacyjnego, pozwalającego na dalszy rozwój sektora – mówi Andrew Highcock.

Nowy Prezes branżowej reprezentacji piwowarów ma wieloletnie doświadczenie na stanowiskach menedżerskich, w tym w branży FMCG. Od lat jest związany z rynkiem piwa w Europie i w Polsce. Zanim objął stanowisko Prezesa Zarządu Kompanii Piwowarskiej kierował browarami należącymi do grupy SABMiller w Rumunii oraz na Słowacji. Swoją karierę zawodową rozpoczął w 1985 r. Wcześniej ukończył anglistykę na Uniwersytecie Cambridge, zdobył także wykształcenie akademickie w dziedzinie marketingu. Branżę alkoholową poznał pełniąc funkcje zarządcze w obszarze sprzedaży i marketingu w firmie Diageo, która jest jednym z czołowych producentów alkoholi wysokoprocentowych na świecie. W latach 2003-2009 jako dyrektor generalny firmy Maxxium odpowiadał za rozwój biznesu w Europie Południowej oraz Kanadzie.

Z dniem 31 sierpnia ze Związkiem Browary Polskie żegna się dotychczasowy Dyrektor, pani Danuta Gut, która przewodniczyła organizacji przez ostatnie 15 lat. – Był to okres dynamicznego rozwoju naszej branży, wzrostu jej znaczenia dla gospodarki narodowej i niespotykanego wcześniej w Polsce podniesienia poziomu jakości oferowanego na rynku piwa – podsumowuje Danuta Gut.

Nowym Dyrektorem Generalnym ZPPP został Bartłomiej Morzycki, z wyksztalcenia politolog, który przez ostatnią dekadę zajmował stanowisko eksperta ds. relacji korporacyjnych koncernu 3M Poland. Wcześniej pracował w agencji public relations oraz w instytucjach państwowych, m.in. Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz w Sejmie RP. Od 2011 r. pełni funkcję Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego. – Jednym z najważniejszych zadań Związku jest promowanie odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu. Wiele w tym obszarze udało się już osiągnąć, jest jednak przestrzeń do dalszych działań i zamierzam je rozwijać w oparciu o współpracę oraz dialog ze wszystkimi środowiskami powiązanymi z branżą – mówi nowy Dyrektor ZPPP.

Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie to organizacja skupiająca największych producentów piwa w kraju. Reprezentuje członków w relacjach z administracją rządową i samorządową, organizacjami społecznymi oraz związkami zawodowymi działającymi w przemyśle piwowarskim. Związek Browary Polskie należy do prestiżowej, istniejącej od 1958 r. organizacji The Brewers of Europe, która skupia organizacje branżowe z 29 krajów europejskich.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Polagra Food w wiosennym terminie już za nami
    2018-05-16

    Za nami 3 intensywne dni spotkań branży spożywczej i do tego po raz pierwszy w otoczeniu wiosennej aury. To było wydarzenie, podczas którego na pierwszym planie były rozmowy biznesowe, a tłem do tych [...]

  2. Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018
    2018-04-28

    Polagra Food to najważniejsze targi spożywcze w Polsce. W tym roku po raz pierwszy odbędą się w nowej formule i w nowym terminie:8-10 maja Belgian Meat Office po raz 4 będzie ucz[...]

  3. STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ
    2018-04-20

    Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), zaprasza na XXI Międzynarodowe Sympozjum "Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych", które odbędzie się [...]

  4. Poznaj Dobrą Żywność
    2018-04-18

    Szynka pieczona Sokołów została wyróżniona prestiżowym znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Jest on przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o wysokiej, niezmiennej jakości i doskonałych [...]

  5. Jakość łączy branżę
    2018-04-12

    Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw były doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polskiej, certyfikowanej żywności wysokiej jakości. Podczas tego[...]

  6. Polska jajami stoi
    2018-03-28

    Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciąg[...]

  7. KRD-IG w warszawskich przedszkolach
    2018-03-28

    Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC, członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26[...]

  8. Polacy w czasie świąt ...
    2018-03-21

    ...częściej stawiają na produkty mięsne premium. Wyniki finansowe branży produkcji mięsnej wskazują, że rynek ten w Polsce stale rośnie. W sektorze pojawiła się nisza i coraz więce[...]

  9. KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków
    2018-03-15

    Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza (KRD-IG) w oficjalnym piśmie do prezesa Najwyższej Izby Kontroli (NIK) wyraziła swoje krytyczne stanowisko w sprawie opublikowanego niedawno raportu pt. "W[...]

  10. Wina Mołdawii i polska kuchnia
    2018-03-09

    Pasja, talent kulinarny, miłość do wybornych smaków i bogatych aromatów oraz gościnność to wspólne cechy Polaków i Mołdawian. Nic więc dziwnego, że polska kuchnia i [...]