22 sierpnia w Zakopanem odbyło się wydarzenie "Projekt Rysy - Kucharze na szczycie", mające na celu zbiórkę pieniędzy na protezę dla chorego kucharza. W akcji brało udział ponad 200 kucharzy z całej Polski, wszystko w szczytnym celu. Zaangażowała się również firma Spomlek – na Rysy wnieśli swojego Bursztyna.

Projekt Rysy

Łącznie na Rysy weszło 29 osób, a byli to m.in. kucharze, którzy zorganizowali to wydarzenie. Cała zabawa przyświecała konkretnemu, szczytnemu celowi – pomocy 30-letniemu Marcinowi Wagnerowi, który w 2009 roku uległ wypadkowi i od tamtej pory nie może robić tego, co kocha, czyli gotować.

Fundusze zebrane podczas akcji zostaną przeznaczone na protezę, aby kucharz mógł powrócić do codziennych zadań. W czasie, kiedy na Rysy wchodziła ,,grupa wspinaczkowa”, u podnóża gór odbywało się wielkie kwestowanie. Kilka tysięcy osób odwiedziło Plac Niepodległości, gdzie miały miejsce gotowanie, koncerty, licytacje, degustacje wspaniałych produktów, które zostały stworzone przez blisko 200 kucharzy z całej Polski.

Pomoc w zorganizowaniu wydarzenia licznie zaoferowali sponsorzy – przekazując produkty czy niezbędny sprzęt. W akcję zaangażowała się również firma Spomlek, która przy Placu Niepodległości miała swoje stoisko – tam kwestowała na rzecz Marcina, a goście mogli spróbować wszystkich serów z marki Skarby Serowara. Jednym z degustowanych przysmaków był ser długodojrzewający Bursztyn, który w tym roku obchodzi swoje 15. urodziny! Przy tak szczytnej akcji i w ramach świętowania rocznicy urodzin pracownicy firmy Spomlek postanowili wnieść go aż na same Rysy!

Bursztyn na Rysach

Bursztyn zdobył najwyższy szczyt Polski dzięki pracownikom działu marketingu firmy Spomlek, Emilii Pożarowszczyk i Arturowi Fijałkowskiemu. – Kocham góry – przyznaje Emilia Pożarowszczyk. Chodzę po górach rekreacyjnie, z rodziną, dla widoków, dla refleksji tych głębszych i tych nad życiem codziennym – dodaje. Dlatego też, kiedy usłyszała o całej akcji nie wahała się ani sekundy. – Wchodzimy w to – zdecydowała.

Inaczej jest w przypadku Artura Fijałkowskiego, który miłośnikiem gór nie jest, ale dla niego idea była tak silna, że jak sam twierdzi – warto byłoby dla niej zdobyć jeszcze niejeden, nawet wyższy szczyt. To właśnie dzięki nim najstarszy Skarb Serowara – Bursztyn – dostał się na Rysy. I jak sami przyznają, całą drogę, pomimo trudów, traktowali go po królewsku, m.in. robiąc zdjęcia w najciekawszych punktach wspinaczki. – Każda kolejna inicjatywa kucharzy z pewnością będzie wspierana przez markę Skarby Serowara i firmę Spomlek – dodaje Emilia Pożarowszczyk.

Kontakt dla mediów:

Żaneta Hiszpańska

e-mail: z.hiszpanska@synertime.pl

tel. 668-132-415

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Branża spirytusowa apeluje o równe traktowanie
    2017-11-16

    Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapo[...]

  2. Smaki Pabianic - poznaj najlepszą restaurację w mieście
    2017-11-14

    Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych[...]

  3. Crown Orbit debiutuje w Polsce
    2017-11-08

    Dawtona zwiększa wygodę opakowań marynat dzięki nagradzanym wieczkom twist. Philadelphia, PA - 20 września 2017 r Dawtona, od 30 lat wiodący polski przetwórca owoców i warzyw we współp[...]

  4. FSSC 22000 4.0 - bezpieczeństwo żywności
    2017-11-07

    W opublikowanej przez fundację FSSC czwartej wersji standardu FSSC 22000 pojawił się szereg wymagań, których wdrożenie może stanowić wyzwanie dla wielu firm. Szczególną uwagę należy poświęcić dwóm now[...]

  5. Gobarto rozszerza segment produkcji
    2017-11-02

    W dniu 31 października br. Gobarto S.A. podpisała ze spółką Cedrob S.A. umowę warunkową nabycia 100% akcji w kapitale zakładowym Zakładów Mięsnych Silesia S.A., produkujących i sprzedających przetwory[...]

  6. Bocuse d'Or Poland nabiera tempa!
    2017-10-27

    Przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie - Bocuse d'Or ruszyły w Polsce pełną parą. Już niebawem zostaną podane szczegółowe informac[...]

  7. Srebro dla Cydru Lubelskiego Lodowego
    2017-10-24

    W IX Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2017 Cydr Lubelski Lodowy otrzymał srebrny medal! - Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doc[...]

  8. 2 edycja programu Szef dla Młodych Talentów
    2017-10-24

    Rozpoczęła się druga edycja Szefa dla Młodych Talentów - programu edukacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinar[...]

  9. Polakom nie straszne mity żywieniowe
    2017-10-19

    Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna "Soki i musy - witaminy w SMART for[...]

  10. Posadzki Flowfresh HF w hali ZM ZAKRZEWSCY
    2017-10-19

    Antybakteryjne posadzki Flowfresh, wykonane w technologii i z materiału dostarczonego przez Flowcrete Polska, zostały zastosowane w nowo otwartej hali rozbioru mięsa wołowego Zakładów Mięsnych Zakrz[...]