Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". 19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta. Kucharze musieli przygotować potrawę z dowolnej części gęsiny, a jury w składzie największych kulinarnych sław wybrało najbardziej wyjątkowe dania. KRD-IG jako partner wydarzenia zadbała o aspekt edukacyjny imprezy, przypominając jednocześnie o walorach polskiej gęsiny oraz jej pozycji na europejskim rynku.

Głównym celem II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego była promocja zalet i wartości odżywczych mięsa z gęsi. Choć gęsina nie jest tak popularna jak kurczak czy indyk, zajmuje ona ważne miejsce na rynku mięsa drobiowego. KRD-IG, będąc partnerem merytorycznym, odpowiadała między innymi za dobry wizerunek polskiej gęsiny podczas festiwalu.

Konkurs adresowany był do szefów kuchni, wyłonionych w festiwalowych kwalifikacjach, jednakże mniej doświadczeni adepci gastronomii mogli spróbować swoich sił i uczyć się od mistrzów. Przed jury, w którym zasiedli znani szefowie kuchni, m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Teofilos Wafidis, wystąpiło 12 dwuosobowych zespołów. Uroczystą galę finałową poprowadziła Monika Zamachowska.

Mięso z gęsi zalicza się do produktów o wyjątkowych cechach. Różni się ono od innych gatunków drobiu, przede wszystkim ze względu na wysoką wartość energetyczną, a także ilość składników mineralnych. W Polsce roczna produkcja mięsa gęsiego wynosi ponad 29 tys. ton, z czego większość jest eksportowana, głównie do Niemiec. Pora na promocję gęsiny wśród Polaków, nie tylko w okolicach dnia św. Marcina . Właśnie dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa wspiera konkurs, który ma na celu przypomnieć konsumentom o walorach tego szlachetnego mięsa również w sezonie letnim – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów gęsiny w Europie, takie wydarzenia, jak festiwal „Gęsina nie tylko na św. Marcina” nabierają szczególnego znaczenia pod kątem promocyjnym i edukacyjnym. Są one okazją do spopularyzowania potraw z gęsiny w branży gastronomicznej, a także wśród kulinarnych smakoszy, liderów opinii i osób, które dotychczas sięgały po inne gatunki drobiu. Konkursowemu gotowaniu towarzyszyła m.in. prezentacja na temat wartości żywieniowej gęsiny. Festiwal odbył się w Pabianicach w restauracji Wzorcownia
by W. Bober w Hotelu Fabryka Wełny Hotel & Spa.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Branża spirytusowa apeluje o równe traktowanie
    2017-11-16

    Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapo[...]

  2. Smaki Pabianic - poznaj najlepszą restaurację w mieście
    2017-11-14

    Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych[...]

  3. Crown Orbit debiutuje w Polsce
    2017-11-08

    Dawtona zwiększa wygodę opakowań marynat dzięki nagradzanym wieczkom twist. Philadelphia, PA - 20 września 2017 r Dawtona, od 30 lat wiodący polski przetwórca owoców i warzyw we współp[...]

  4. FSSC 22000 4.0 - bezpieczeństwo żywności
    2017-11-07

    W opublikowanej przez fundację FSSC czwartej wersji standardu FSSC 22000 pojawił się szereg wymagań, których wdrożenie może stanowić wyzwanie dla wielu firm. Szczególną uwagę należy poświęcić dwóm now[...]

  5. Gobarto rozszerza segment produkcji
    2017-11-02

    W dniu 31 października br. Gobarto S.A. podpisała ze spółką Cedrob S.A. umowę warunkową nabycia 100% akcji w kapitale zakładowym Zakładów Mięsnych Silesia S.A., produkujących i sprzedających przetwory[...]

  6. Bocuse d'Or Poland nabiera tempa!
    2017-10-27

    Przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie - Bocuse d'Or ruszyły w Polsce pełną parą. Już niebawem zostaną podane szczegółowe informac[...]

  7. Srebro dla Cydru Lubelskiego Lodowego
    2017-10-24

    W IX Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2017 Cydr Lubelski Lodowy otrzymał srebrny medal! - Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doc[...]

  8. 2 edycja programu Szef dla Młodych Talentów
    2017-10-24

    Rozpoczęła się druga edycja Szefa dla Młodych Talentów - programu edukacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinar[...]

  9. Polakom nie straszne mity żywieniowe
    2017-10-19

    Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna "Soki i musy - witaminy w SMART for[...]

  10. Posadzki Flowfresh HF w hali ZM ZAKRZEWSCY
    2017-10-19

    Antybakteryjne posadzki Flowfresh, wykonane w technologii i z materiału dostarczonego przez Flowcrete Polska, zostały zastosowane w nowo otwartej hali rozbioru mięsa wołowego Zakładów Mięsnych Zakrz[...]