Święto Toruńskiego Piernika, które odbyło się 11-12 sierpnia w Toruniu, zamieniło toruńską Starówkę i Błonia Nadwiślańskie w kulinarno-kulturalną oraz festiwalową scenę. Niezwykłe pokazy kulinarne połączone z degustacją w wykonaniu szefów kuchni znanych z programów telewizyjnych – Pascala Brodnickiego, Maliki Szyc-Juchnowicz oraz Sebastiana Olmy, warsztaty piernikarskie pod okiem mistrzów piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik, Międzynarodowy Zlot
Food Trucków, piernikowa kawiarnia, liczne atrakcje dla najmłodszych, koncerty znanych polskich
i zagranicznych zespołów, pokazy sportowe w wykonaniu najlepszych instruktorów – to tylko kilka z wielu atrakcji tegorocznego programu imprezy, na którą tłumnie przybyli mieszkańcy Torunia oraz turyści z całej Polski.

Długi weekend sierpnia w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Toruński piernik stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinarno-kulturalnego, który w wyjątkowy sposób połączył historię z nowoczesnością przyciągając tłumy mieszkańców Torunia oraz turystów z całej Polski. Tu każdy mógł znaleźć coś dla siebie!

Kulinarna odsłona Święta Toruńskiego Piernika

Największym show Święta Toruńskiego Piernika 2017 były prezentacje kulinarne szefów kuchni znanych z telewizyjnych ekranów, którzy zaproponowali nowe, współczesne wykorzystanie toruńskiego piernika w kulinariach. Na jeden sierpniowy dzień Błonia Nadwiślańskie stały się centrum piernikowych specjałów kulinarnych. We wspaniałej scenerii tłumy odwiedzających z dużym zainteresowaniem oglądały mistrzowskie popisy, których inspiracją i składnikiem były słynne toruńskie pierniki.

Podczas swoich pokazów Pascal Brodnicki dał popis gotowania na najwyższym poziomie
i zaprezentował przepis na duszoną wołowinę w sosie piwno-piernikowym oraz chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika, które zachwyciły publiczność.

Natomiast Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała zaskakujące połączenie smaków, a mianowicie pomysł na wiśniowego śledzia w pierniku z piklowanym winogronem i paloną cebulą oraz przydymioną korzenną kaczkę z piernikowym hummusem, fenkułem i sosem z granata. Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie.

Sebastian Olma zaskoczył wszystkich przepisem na pierś z kurczaka na pierniku ze słodkim batatem
i burakiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, był krem marchwiowy z piernikowymi grzankami i marakują.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się również strefa gastronomiczna usytuowana na Błoniach Nadwiślańskich, gdzie już od piątku swoje flagowe dania serwowało ponad 30 food trucków przybyłych z całej Europy. W menu oczywiście nie zabrakło piernikowych propozycji. Tuż obok na czas obchodów Święta powstała Aleja Piw Rzemieślniczych, gdzie można było posmakować zimnego, regionalnego piwa. Na miłośników słodkości i kawy czekała kawiarnia „U Mistrza Piernikarskiego”,
w której można było skosztować deserów przygotowanych na bazie pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Na wielbicieli fitnessu i zumby czekały treningi z najlepszymi polskimi instruktorami.

Moc piernikowych atrakcji dla dzieci z piernikiem w roli głównej

Na najmłodszych czekała rozbudowana strefa edukacyjno-warsztatowa animowana przez
Młyn Wiedzy, moc atrakcji w postaci choćby Escape Roomu, profesjonalnej, bezpiecznej ścianki wspinaczkowej, Bubble Soccera, giftbudki, czy specjalnie sprowadzonej, ogromnej karuzeli weneckiej, która wywoła uśmiech na twarzy każdego widza.

W tym czasie również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4, przygotowało wyjątkową atrakcję w postaci możliwości wypieczenia własnych pierników pod okiem Mistrzów Piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Przed Muzeum pojawiło się również Piernikowe Laboratorium w formie pokazów i warsztatów piernikarskich oraz Międzynarodowy Plener Artystyczny „Galaktyka Piernika”, w ramach którego powstało piernikowe dzieło przestrzenne z okazji obchodów wpisania toruńskiej Starówki na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Święto Piernika Toruńskiego - świętem muzyki

Obok kulinariów, sportowych i artystycznych atrakcji, w programie święta królowały koncerty polskich i zagranicznych gwiazd estrady. Na toruńskich Błoniach Nadwiślańskich zabrzmiało szerokie spektrum gatunków muzycznych i dźwięków, od eksperymentalnego hip-hopu reprezentowanego przez formację Fisz Emade Tworzywo, po oryginalne, instrumentalne aranżacje w wykonaniu
My Fellow Sponges.

Piernikowy, kulinarny konkurs „Przepis na Kopernika”, który potrwa do 31 sierpnia!

W ramach Święta Toruńskiego Piernika organizatorzy wydarzenia serdecznie zapraszają wszystkich pasjonatów gotowania i nie tylko, do specjalnego konkursu kulinarnego „Przepis na Kopernika”,
w ramach którego powstanie pierwsza, piernikowa książka kucharska! Aby wziąć w nim udział wystarczy wykreować danie z dowolnym piernikiem z oferty Fabryki Cukierniczej Kopernik, udostępnić jego fotografię w mediach społecznościowych z hashtagiem #przepisnakopernika lub na blogu, a następnie zgłosić do 31 sierpnia br. w jednej z trzech kategorii: deser, wypiek, danie wytrawne. Przepisy 32 nagrodzonych autorów znajdą się w unikatowej książce kucharskiej! Ale to nie wszystko: najbardziej kreatywne receptury zostaną uhonorowane atrakcyjnymi nagrodami takimi jak bon wakacyjny o wartości 5 000 PLN, czy voucher na weekend w Toruniu. Do udziału w konkursie inspirują również swoimi przepisami popularne blogerki kulinarne: White Plate (whiteplate.com)
i Make Cooking Easier (makecookingeasier.pl). Bliższe informacje o konkursie są dostępne na stronie www.konkurs.kopernik.com.pl

Wyłącznym sponsorem Święta Toruńskiego Piernika 2017 jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., a partnerami Gmina Miasta Toruń oraz Województwo Kujawsko-Pomorskie. Wydarzenie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020. Organizatorem Święta Toruńskiego Piernika 2017 jest firma SOS Music.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: TVP Bydgoszcz, Radio GRA, Kuchnia+, Express Bydgoski, Nowości, NaszeMiasto.pl oraz Gazeta Wyborcza Toruń i wyborcza.pl Toruń.

WIĘCEJ INFORMACJI:

Dawid Krążyński

Senior Account Executive

ATW Communications

Tel.: 533 044 424, (22) 851 00 21

dawid.krazynski@atwcom.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Branża spirytusowa apeluje o równe traktowanie
    2017-11-16

    Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 % akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapo[...]

  2. Smaki Pabianic - poznaj najlepszą restaurację w mieście
    2017-11-14

    Już 16 listopada Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Gęsina nie tylko na Św. Marcina" oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych[...]

  3. Crown Orbit debiutuje w Polsce
    2017-11-08

    Dawtona zwiększa wygodę opakowań marynat dzięki nagradzanym wieczkom twist. Philadelphia, PA - 20 września 2017 r Dawtona, od 30 lat wiodący polski przetwórca owoców i warzyw we współp[...]

  4. FSSC 22000 4.0 - bezpieczeństwo żywności
    2017-11-07

    W opublikowanej przez fundację FSSC czwartej wersji standardu FSSC 22000 pojawił się szereg wymagań, których wdrożenie może stanowić wyzwanie dla wielu firm. Szczególną uwagę należy poświęcić dwóm now[...]

  5. Gobarto rozszerza segment produkcji
    2017-11-02

    W dniu 31 października br. Gobarto S.A. podpisała ze spółką Cedrob S.A. umowę warunkową nabycia 100% akcji w kapitale zakładowym Zakładów Mięsnych Silesia S.A., produkujących i sprzedających przetwory[...]

  6. Bocuse d'Or Poland nabiera tempa!
    2017-10-27

    Przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie - Bocuse d'Or ruszyły w Polsce pełną parą. Już niebawem zostaną podane szczegółowe informac[...]

  7. Srebro dla Cydru Lubelskiego Lodowego
    2017-10-24

    W IX Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2017 Cydr Lubelski Lodowy otrzymał srebrny medal! - Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doc[...]

  8. 2 edycja programu Szef dla Młodych Talentów
    2017-10-24

    Rozpoczęła się druga edycja Szefa dla Młodych Talentów - programu edukacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinar[...]

  9. Polakom nie straszne mity żywieniowe
    2017-10-19

    Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna "Soki i musy - witaminy w SMART for[...]

  10. Posadzki Flowfresh HF w hali ZM ZAKRZEWSCY
    2017-10-19

    Antybakteryjne posadzki Flowfresh, wykonane w technologii i z materiału dostarczonego przez Flowcrete Polska, zostały zastosowane w nowo otwartej hali rozbioru mięsa wołowego Zakładów Mięsnych Zakrz[...]