Aktualności | 2016-11-14
Restauracje rodem z filmów SCI-FI

Restauracje rodem z filmów SCI-FI

Kuchnia Mistrzów z Andreą Camastrą w roli głównej

Andrea Camastra. Zakochany w Polsce i polskich produktach. Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia. W swoim stylu gotowania przekracza granice, łączy, dzieli i rządzi. Pełen energii wizjoner, który zachwycony nadwiślańskimi smakami stworzył nowy świat kulinarnych doznań. Twórca warszawskiej restauracji SENSES, odznaczonej najbardziej prestiżową i pożądaną przez restauratorów Gwiazdką Michelin. Wybitny szef nie tylko pojawi się na scenie by opowiedzieć o osobistej filozofii kulinarnej oraz zdradzić tajniki sukcesu. Prawdziwą atrakcją będzie możliwość podziwiania tego znakomitego szefa kuchni podczas pracy – Andrea da pokaz swojego kunsztu w trakcie gotowania na żywo! Tematem będzie kulinarna podróż po nowoczesnej kuchni polskiej. Trwające dwie godziny show rozpocznie się 17 listopada o godz. 12.30. To trzeba zobaczyć!

Inteligentna Restauracja na miarę XXI wieku

W specjalnej strefie pod nazwą ”Inteligentna Restauracja” zaprezentują się producenci i dystrybutorzy innowacyjnych urządzeń oraz rozwiązań IT, usprawniających pracę w restauracji. Pokażą m.in. czytniki, monitory, tablety, dotykowe inteligentne stoły, aplikacje czy oprogramowanie. Każdy zwiedzający będzie mógł przetestować działanie nowoczesnych systemów osobiście poprzez: zamówienie kawy w kawiarni I Love Coffee, ulokowanej w centrum Inteligentnej Restauracji, opatrzonej nowoczesnymi monitorami Digital Signage, służącymi do prezentacji menu i wyświetlania reklam czy komunikatów. Przetestuje dotykowe stoły oraz aplikacje i za ich pomocą dokona wyboru z menu, zamówi wybraną kawę, zapłaci „wirtualnie”, a do stolika przyniesie mu ją profesjonalna obsługa kawiarni I Love Coffee. Degustując czarny trunek za pomocą aplikacji  „GRAVA Chillroom” i specjalnych okularów Zwiedzający przeniesie się w inną rzeczywistość, np. na malowniczą plażę.

Akademia HORECA®

Zmysłowa HORECA® i Kuszące ENOEXPO® to hasła-klucze, na których oparto program Akademii tegorocznej edycji Targów. Dlaczego wzrok, słuch, węch, dotyk i smak mają szczególne znaczenie w branży HoReCa? Sposób, w jaki postrzegamy rzeczywistość, jest sumą zarejestrowanych bodźców. Połączenie wszystkich informacji otrzymywanych dzięki narządom zmysłów pozwala na wytworzenie pełnego obrazu otoczenia. Dlatego wzrok, słuch, węch, dotyk i smak mają tak ogromne znaczenie w branży hotelarskiej, gastronomicznej i restauracyjnej. – W tym roku podczas trzydniowego programu Akademii HORECA i Kuchni Mistrzów pokażemy nowy wymiar branży HoReCa i zaproponujemy Gościom Targów interaktywne show pobudzające wszystkie zmysły. Będzie można zobaczyć najnowsze trendy w gastronomii, posłuchać opinii ekspertów, zasmakować w nowościach i zrozumieć technologie przyszłości – zapowiada Iwona Miliszkiewicz-Bielak, komisarz targów i szef zespołu targowego.

6. Krakowski Bieg Kelnerów

Nowością tej edycji biegu będzie podjęcie próby ustanowienia Rekordu Guinnessa w największej liczbie osób balansujących kieliszkami do wina jednocześnie! Już po raz szósty w historii Targów HORECA® najlepsi kelnerzy z całej Polski będą rywalizować o pierwsze miejsce w Biegu Kelnerów. Celem tego niezwykłego wydarzenia jest wyróżnienie osób wykonujących zawód kelnera z pasją oraz restauracji, które cenią sobie wysoką jakość obsługi kelnerskiej i chcą pochwalić się nią przed szerszą publicznością. W odróżnieniu od innych miast, w których organizowane są Biegi Kelnerów, Targi w Krakowie stawiają na merytorykę. Dlatego poza konkurencjami stricte zręcznościowymi kelnerzy będą musieli wykazać się sporą wiedzą z zakresu obsługi klienta restauracji, prezentując przed jury m.in. różne techniki nakrycia stołu. Wydarzenie odbędzie się 16 listopada 2016 roku o godz. 10.30.

ENOEXPO® – największy wybór win dla gastronomii

Niewątpliwym atutem targów w Krakowie i najważniejszym miejscem spotkań branży winiarskiej w Polsce są Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®, które doskonale dopełniają ofertę dla branży HoReCa. Podczas ENOEXPO® restauratorzy mogą nie tylko spróbować win niedostępnych na polskim rynku, ale przede wszystkim nawiązać szerszą współpracę z producentami i dystrybutorami wina z kilkunastu krajów zainteresowanymi polskim rynkiem. ENOEXPO® to także miejsce dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoje winiarskie horyzonty. Krajem Partnerskim tej edycji są Węgry. Paleta węgierskich win wyróżnia się bogactwem i różnorodnością, są one doceniane na całym świecie, nagradzane na międzynarodowych konkursach i festiwalach. Tym bardziej cieszy możliwość bezpośredniego spotkania z producentami tych doskonałych win podczas ENOEXPO®. Wina zostaną zaprezentowane na specjalnym narodowym stoisku oraz podczas dodatkowych licznych prezentacji i degustacji. Pierwsze powitalne spotkanie z udziałem gości specjalnych odbędzie się 16 listopada o godz. 11.00.

W Targach HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO® bierze udział blisko 370 Wystawców, których odwiedza ponad 13 500 Gości z sektora hotelarskiego, gastronomicznego i winiarskiego z Polski oraz zagranicy.

16-18 listopada, EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9, www.horeca.krakow.pl, www.enoexpo.krakow.pl

Kontakt: Iwona Miliszkiewicz-Bielak, komisarz Targów HORECA®, kom. 501 691 235
Łukasz Dziedzic, rzecznik prasowy Targów w Krakowie Sp. z o.o. – kom. 660 443 980