Tworzenie potraw o wyważonej kompozycji smakowej i atrakcyjnych wizualnie to przede wszystkim warsztat i lata praktyki. Młodzi kucharze zdobywają również doświadczenie na kulinarnych arenach. Jedną z nich jest Kulinarny Puchar Polski (KPP) organizowany podczas targów POLAGRA GASTRO w Poznaniu. Konkurs jest organizowany pod merytorycznym patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, a także przy współpracy z Unilever Food Solutions, Nordzucker Polska SA, Agencją Rynku Rolnego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tegorocznej edycji konkursu zadaniem półfinalistów będzie przygotowanie przystawki, w której główną rolę odegrają raki, masło i natka pietruszki oraz deseru na bazie mleka, gruszki i bazylii. Składniki do stworzenia półfinałowych potraw są tylko na pozór proste. - podkreśla Jerzy Pasikowski, Przewodniczący Rady Programowej KPP. Tak naprawdę, by mogły one zaistnieć w restauracyjnym menu w takim połączeniu wymagają od kucharza odpowiedniego przygotowania i sporej kreatywności. Jestem przekonany, że ta konkurencja, bazując na właśnie takiej liście składników obowiązkowych, pozwoli Jury wyłonić grupę finalistów z dobrze opanowanymi technikami kulinarnymi i wyobraźnią pozwalającą tworzyć ciekawe dania. W finale KPP pojawią się składniki tradycyjne bądź charakterystyczne dla danego regionu. To odzwierciedlenie trendu, któremu poddaje się wielu szefów kuchni by korzystać z produktów o unikatowych walorach smakowych, wyrabianych w tradycyjny sposób, których nie szuka się na półkach hurtowni, a raczej na festiwalach smaku jak np. poznańskie Smaki Regionu. W tym roku Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 22-23 września br.
W finale KPP pojawią się składniki tradycyjne bądź charakterystyczne dla danego regionu. To odzwierciedlenie trendu, któremu poddaje się wielu szefów kuchni by korzystać z produktów o unikatowych walorach smakowych, wyrabianych w tradycyjny sposób, których nie szuka się na półkach hurtowni, a raczej na festiwalach smaku jak np. poznańskie Smaki Regionu.
W tym roku Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 22-23 września br.