Poradnictwo żywieniowe i konsultacje dietetyczne, degustacja produktów ekologicznych, prezentacja kuchni molekularnej, smażenie i degustacja placków z różnych odmian ziemniaków, pokazy walk rycerskich, mini zoo, pokaz „pies na sportowo”, adopcja zwierząt ze schroniska, kiermasz ziół i kwiatów, zwiedzanie Centrum Wodnego oraz wiele innych atrakcji, w których będzie można uczestniczyć podczas Dni SGGW, które uczelnia organizuje 18 i 19 maja br.

Jak zwykle atrakcji będzie mnóstwo. Studenci oraz każdy z wydziałów przygotowali coś specjalnego. Wyjątkowe atrakcje zaprezentuje Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, który jest patronem tegorocznych Dni SGGW. Na stoisku i w laboratoriach tego wydziału będzie można między innymi dokonać pomiaru stężenia glukozy i cholesterolu we krwi, pomiaru składu ciała metodą bioimpedancji (BMI), wziąć udział w testach wysiłkowych, obejrzeć pokaz kuchni molekularnej, uzyskać porady na temat prawidłowego odżywiania oraz diet, wziąć udział w analizach sensorycznych żywności – zabawy ze smakiem, zapachem, dźwiękiem i kolorem. Wydział przygotował także bardzo interesujące wykłady, np. na temat jakości żywności ekologicznej, wpływu odżywiania na nastrój oraz wyjawi całą prawdę o reklamie żywności.

Podczas festynu będzie można kupić zioła i rośliny ozdobne, obejrzeć pokaz przygotowany przez Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu pt. ile energii drzemie w roślinach, będzie można dowiedzieć się jak dbać o rośliny i zwierzęta domowe, również te egzotyczne. Wydział Leśny SGGW wraz z kilkoma nadleśnictwami i współpracującymi z wydziałem instytucjami, przygotował niespodziankę dla mieszkańców Warszawy pod tajemniczą nazwą „Leśnicy dla stolicy”.

Podczas tegorocznej majówki z uczelnią, można oglądać Park Wodny przy Centrum Wodnym SGGW. Będzie to możliwe w zorganizowanych grupach. Zapisać można się na stoisku Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska. Uczniowie szkół średnich mogą zwiedzać inne uczelniane laboratoria i sale wykładowe. Będzie można wybrać się np. na wycieczkę do Kliniki Koni, stajni, ujeżdżalni oraz Kliniki Małych Zwierząt - zapisy na stoisku Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Natomiast swoją ofertę wypoczynku w górach skierowaną nie tylko do studentów i pracowników uczelni, ale także do mieszkańców Warszawy zaprezentuje Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy w Kirach k. Zakopanego.

Wszystkie wydziały SGGW zaprezentują swoją bogatą ofertę edukacyjną, a przyszli studenci będą mogli szczegółowo zapoznać się z zasadami rekrutacji na studia. Młodzież, otrzyma pełną informację o kierunkach studiów i wydziałach, a także o kursach organizowanych przez uczelniany KURSAR (www.kursar.pl). W trakcie Dni SGGW uczelnia organizuje konkurs „Start po indeks”, w którym biorą udział tegoroczni maturzyści. Uczestnicy konkursu napiszą test z wybranego przedmiotu (biologia, chemia, matematyka, geografia, historia, fizyka). Zdobywcy pierwszych trzech miejsc z poszczególnych przedmiotów otrzymają indeksy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Na terenie uczelnianego kampusu, na kilku stoiskach swoje produkty zaprezentują zakłady przemysłu spożywczego.

Więcej informacji na temat organizowanych atrakcji i szczegółowy program Dni SGGW można znaleźć na stronie internetowej www.sggw.pl w zakładce Dni SGGW. Majówka w SGGW odbędzie się w piątek i sobotę (18 i 19 maja) w godz. 10.00-16.00. Główne imprezy odbywać się będą na placu przed Pałacem Rektorskim przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.

Patronem tegorocznych Dni SGGW jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]