W ostatnich dziesięcioleciach żywność była powszechnie dostępnym i tanim produktem w krajach rozwiniętych. Czasy nasycenia rynku i nadmiernego wyboru ustępują widmu braku surowców, co w najbliższych latach zaowocuje poważnym wyzwaniem dla producentów żywności: mniej surowców, mniej artykułów spożywczych, mniej rozrzutni i niefrasobliwi konsumenci, mniej tolerancyjne prawo i mniej kontroli nad rynkami.

Niedługo w krajach rozwiniętego kapitalizmu przestaniemy cieszyć się dobrą i tanią żywnością. Na tle wizji braków surowcowych, uszczuplenia zasobów ziemi, coraz głośniej krytykuje się jednowymiarową koncentrację na zysku i powiększaniu rynku. Co więcej, taka polityka spowodowała popularność żywności zawierającej zbyt dużo kalorii, węglowodanów i cukru. Dzisiaj żywność jest najtańsza (w cenach realnych) w Niemczech i USA – w tych też krajach odsetek osób z nadwagą jest największy. Statystyczny Amerykanin spożywa 3900 kalorii dziennie, czyli dwukrotnie więcej, niż potrzebuje dorosła osoba. Równolegle, niejako w opozycji do koncentracji produkcji i maksymalizacji zysku, rodzi się w tych samych bogatych krajach koncepcja sklepu, w którym warzywa, owoce i nieprzetworzone mięso przesuwają się bliżej głównego traktu, gdzie – chociaż to powolny proces – towarzyszą produktom impulsowym.

Jednocześnie toczy się proces demokratyzowania produkcji wysokiej jakości – wytwarzania produktów, które pochodzą z upraw ekologicznych, regionalnych i udostępniania ich wszystkim konsumentom. Powiększa się grupa tych konsumentów, którzy robią świadome zakupy, interesują się pochodzeniem żywności, warunkami produkcji, czyli chcą wiedzieć dokładnie, co jedzą i piją. Warto jednak odnotować fakt, że jeśli producenci żywności i restauracje nie stworzą oferty dla grup o niższych dochodach, zrównoważona, zdrowa kuchnia pozostanie mimo wszystko zjawiskiem niszowym.

W tej sytuacji, na polskim rynku pojawiła się wieprzowina wytwarzana w Systemie PQS. Jego podstawowe założenia są ściśle związane z powrotem do tradycyjnych metod hodowli i żywienia zwierząt oraz partnerstwem w łańcuchu dostaw. System łączy w całość wysiłki rolnika, hodowcy, przetwórcy, dystrybutora. Nie jest już wystarczające koncentrowanie się na optymalizacji poszczególnych kompetencji. Aby osiągnąć sukces, wszyscy gracze rynku muszą stać się innowacyjni, na różnych poziomach. Trwały sukces ponadto odniosą ci, którzy współpracują ze sobą, a za cel swojej działalności obierają nie tylko zysk, ale też tworzenie wartości dla konsumentów.

* transparentność,
* otwarta komunikacja.

Zwykłe (warzywa, surowe mięso) jako niezwykłe

W nowych czasach to, co jawiło się kiedyś jako zwykłe, będzie miało status niezwykłego. Już teraz stragan z warzywami, wędliny z wędzarni, produkty od lokalnego producenta zyskują na wartości. Masowe przestaje być atrakcyjne. Era standaryzacji, bożka lat 60. i 70. XX wieku, mija bezpowrotnie, a nowa koncepcja łańcucha wartości zwiastuje powrót do tradycyjnych metod produkcji żywności. Niechętnie spoglądamy na tzw. convenience food, za to chcemy wiedzieć, czy np. jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu, a zwierzęta są hodowane w sposób przypominający „dawne czasy”.

Konsumenci wyrażają siebie – podwójny wymiar powiedzenia „jestem tym, co jem”

W obecnych czasach wybór żywności jest wyborem etycznym, stanowiskiem wobec kwestii ekologii, zrównoważonego rozwoju, dobrostanu zwierząt czy problemu obniżania kosztów produkcji poprzez lokowanie jej w regionach taniej siły roboczej. Najbardziej świadomi konsumenci składają deklarację ideową za każdym razem, kiedy dokonują zakupu żywności. Wegetarianie nie akceptują zabijania, ludzie z ruchu Fair Trade nie kupują produktów np. z Bangladeszu, inni nie kupują drobiu i jaj z hodowli klatkowej. Pod hasłem „zero tolerancji” wyrażamy siebie.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]