Zarząd Spółki Polskie Jadło S.A. poinformował, że zysk Grupy Kapitałowej Polskie Jadło wypracowany w 2011 roku wyniósł ponad 1 milion złotych. Polskie Jadło S.A. po dokonaniu udanej restrukturyzacji odnotowuje kolejne zyski. Pomimo intensywnych prac przygotowawczych do realizacji kontraktów związanych z produkcją na szeroki rynek wyrobów mącznych i garmażeryjnych oraz modernizacji linii do produkcji konfitur spółka Polskie Jadło osiągnęła za rok 2011 zysk w wysokości 1 111 000 złotych. Realizacja podpisanych kontraktów, planowana na czerwiec br. w sposób zasadniczy wpłynie na dalszą poprawę uzyskiwanych przez Spółkę wyników. Ponadto Polskie Jadło realizuje rozwój gałęzi gastronomicznej w zakresie budowy i uruchomień sieci przydrożnych PIT STOP Barów, jak i sprzedaży franczyz. Przysłowiową „wisienką na torcie” może okazać się włączenie się firmy do projektu Euro 2012.

Wyjście z zapaści związanej z załamaniem się rynku w latach 2008 - 2009 firma zawdzięcza przeprowadzeniu gruntownej restrukturyzacji spółki. Restrukturyzacja związana była nie tylko z optymalizacją i cięciem kosztów, ale także przemodelowaniem strategii dalszego jej rozwoju. W ciągu ostatniego roku firma uzyskała stabilizację finansową i wypracowała zysk.

W ostatnim roku modernizacji uległa również wchodząca w skład Grupy Polskie Jadło fabryka w Czechowicach – Dziedzicach. Wytwórnia poddana została bardzo rygorystycznym audytom, które dodatkowo umożliwiają jej wejście nie tylko na rynek krajowy, ale również prowadzenie exportu.

„Realizacja posiadanych kontraktów rozpoczęta zostanie już w czerwcu 2012, co zwiększyć może wielokrotnie przychody firmy. Na dzień dzisiejszy posiadamy znaczący potencjał produkcyjny zarówno w sferze artykułów garmażeryjno – mącznych, głównie pierogów, jak i rozbudowaną i zmodernizowaną linię do produkcji konfitur tradycyjnych, a posiadany „portfel” potencjalnych zamówień pozwoli nam na zwiększenie dynamiki wzrostów. Realizacja strategii rozwoju sfery produkcyjnej oraz koncentrowanie się w sferze gastronomicznej, głównie na rozwoju działalności przydrożnej w tym PIT STOP Barów, oraz sprzedaży franczyz gastronomicznych i działalności cateringowej to efekt przemyślanej strategii polegającej na pozostawieniu w firmie jedynie dochodowych gałęzi. Księgowo zamknęliśmy okres pierwszego kwartału, a wyniki uzyskane w tym okresie potwierdzają słuszność naszych decyzji. W moim przekonaniu dynamika wzrostowa w sposób bardzo istotny powiększy się w trzecim i czwartym kwartale w wyniku realizacji przychodów a co za tym idzie i zysków z działalności produkcyjnej firmy.” – wyjaśnia Jan Kościuszko Prezes Zarządu Polskie Jadło S.A.

Nie bez znaczenia będzie miało też włączenie się firmy w projekt EURO 2012, a realizacja tego projektu to rozpoczęcie działalności w okresie trwania rozgrywek w formie prowadzenia w Krakowie dwóch największych stref kibica. Jedna z nich umiejscowiona będzie w ścisłym centrum i przygotowana jest do dobowej obsługi 5 tys. Klientów. Druga strefa zlokalizowana będzie na Małym Rynku i zaplanowana do dobowej obsługi 3 tys. osób. Na Małym rynku prowadzona będzie obsługa gastronomiczna nie tylko strefy kibiców, ale również obsługa centrum prasowego. Inicjatywa ta podjęta została wspólnie z władzami Miasta Krakowa. Oba przedsięwzięcia czynne będą 24 godziny na dobę.

Dodatkowo w związku z pozyskaniem kolejnego lokalu gastronomicznego na Rynku Głównym w Krakowie posiadającym jeden z największych ogródków zewnętrznych (płyta Rynku) zwiększa się możliwość obsługi osób odwiedzających Kraków w trakcie EURO do 2 tys. osób obsługi dobowej.

„Działalność w zakresie obsługi projektu EURO 2012 będzie działalnością szczególnie dochodową ze względu na stosowane marże gastronomiczne w tym okresie, tak więc będzie miała istotny wpływ na całoroczne wyniki uzyskane przez Polskie Jadło. Niemniej podstawą działalności w dającej się przewidzieć przyszłości będzie rozwijanie sfery produkcyjnej oraz organizowanie i sprzedaż franczyz gastronomicznych, głównie w segmencie gastronomii przydrożnej. Mocno wierzę, że Polskie Jadło ma olbrzymią szansę w ciągu najbliższych dwóch lat powrócić do swojej pozycji rynkowej z roku 2008, gdzie odnotowało zysk na poziomie 12,5 mln złotych. Tym bardziej, że aktualny potencjał firmy uzyskany dzięki przeprowadzonej restrukturyzacji oraz przejęciem spółki Ko-Operator jest nieporównywalnie większy niż był w roku 2008. Polskie Jadło przez cały ten trudny okres restrukturyzacji nie tylko nie pomniejszyło swojego majątku, ale w sposób istotny powiększyło go, między innymi, poprzez dokonanie przejęć.” – powiedział Jan Kościuszko.

******

Polskie Jadło S.A. jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych podmiotów operujących w sektorze usług gastronomicznych w Polsce. Działalność powstałej w 1996 roku spółki przez 10 lat koncentrowała się na rozwoju sieci restauracji „Chłopskie Jadło”. Po ich sprzedaży w 2006 roku pozyskane środki zostały zainwestowane w budowę i zarządzanie nowymi sieciami restauracji, gościńców i pierogarni funkcjonującymi w autorskim modelu franczyzowo-operatorskim pod marką „Polskie Jadło”.

Drugim segmentem działalności firmy, rozwijanym od 2004 roku, jest produkcja i sprzedaż ekskluzywnych wyrobów kuchni polskiej sprzedawanych obecnie pod marką „Polskie Jadło”. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjnie wyrabiane wędliny i wyroby wekowane takie jak polskie zupy, pasztety oraz inne dania gotowe. Polskie Jadło opiera swą produkcję na tradycyjnych recepturach, pozbawionych jakichkolwiek uszlachetniaczy i środków konserwujących.

W celu uzyskania dodatkowych informacji proszę o kontakt:

Biuro prasowe
Polskie Jadło
Tel. (12) 623 32 60

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]