26 kwietnia Thompson International Marketing zorganizował prezentację win włoskich pod hasłem Let's drink Italy. Impreza odbyła się w salach restauracji Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego. Degustację komentowaną dla mediów i przedstawicieli branży poprowadził redaktor naczelny miesięcznika Wino Pan Tomasz Prange-Barczyński. Obecni na pokazie producenci zgłosili do niej 11 win w tym jedno białe. Ty razem nie była to słynna Toskania (tylko 2 butelki) ale regiony mniej znane jak Marche, Apulia, Umbria i Abruzzo.
Wina po części już sprowadzane do Polski, ale przewagę mieli jednak nieznani u nas producenci.
Na prezentacji ogólnej można było spróbować ok. 50 etykiet. Wiele z nich jakby przygotowanych na polskie gusta. Wina niewyszukane ale niemal wszystkie poprawne, dość łatwe, wyraźnie powyżej średniej z naszych supermarketów. Przy tym niedrogie a więc mające szanse na zainteresowanie importerów i gastronomii. W kilku przypadkach minimalne ilości dostaw znacznie przekraczały zainteresowanie i możliwości naszych kupców.

Na nadchodzący, gorący weekend mogę spokojnie polecić prezentowane przez firmę Ciù Ciù i co ważne dostepne w Polsce, Merlettaie Offida Pecorino DOCG w 100% ze starożytnych gron białych o nazwie takiej jak wspaniały włoski ser.
Smacznego!

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]