Wyjątkowo długa w tym roku majówka kusi miłośników relaksu na świeżym powietrzu. Amatorzy grillowania planują wyjazdy na działki, a zwolennicy aktywnego wypoczynku szykują już rowery do ekscytujących wypadów za miasto. Niezależnie od sposobu spędzania majowego weekendu warto zaopatrzyć się w lekkie przekąski, które zaspokoją pierwszy głód, a przy tym sprawią wiele radości.

Długi majowy weekend to znakomita okazja do rozpoczęcia sezonu przyjęć ogrodowych. Wspólne grillowanie jest przecież świetnym i niedrogim sposobem na spędzanie wolnego czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Ruszt, zwany popularnie grillem, oferują prawie wszystkie hiper- i supermarkety. Tym, którzy nie przepadają za rozpalaniem węgla i zapachem podpałki sklepy oferują – coraz popularniejsze – grille elektryczne. Również produkty na ruszt, w tym aromatycznie przyprawione karkówki, skrzydełka drobiowe i kiełbaski można kupić za rozsądną cenę. Zakup przyrządzonych, gotowych produktów to idealne wyjście dla wszystkich zapracowanych, których myśl o dodatkowym czasie spędzonym w kuchni, przyprawia o zawrót głowy. Menu warto także urozmaicić warzywami, zimnymi przekąskami z owoców morza albo przepysznymi i modnymi sałatkami. Na popołudniową przegryzkę na świeżym powietrzu można również zabrać orzeszki, dietetyczne chipsy bądź paluszki, które są ulubionym smakołykiem Polaków. Ostatnio robią furorę paluszki podwójne. To dwa razy większa przyjemność za jednym razem.

Grillować można prawie wszędzie – we własnym ogródku albo na działce. Co jednak z tymi, którzy nie posiadają skrawka trawnika. Coraz częściej w miejskich kompleksach leśnych wydzielane są tereny, na których można swobodnie i bezpiecznie rozpalić grilla. Należy do nich choćby Las Młociny.

Od kilku lat na polskiej majówce króluje rower. Zwolennicy aktywnego wypoczynku, którzy wzdrygają się na samą myśl o rodzinnym grillowaniu przy stole, a jednocześnie nie wyjeżdżają z miasta – długi weekend z pewnością spędzą na dwóch kółkach. Rower to świetna okazja, by odpocząć od miejskiego zgiełku i zwiedzić pobliską okolicę. Dzięki montowanym na pojazdy koszom, wypad rowerowy można połączyć z piknikiem na łonie natury. Znalezienie spokojnej, zacienionej polany na skraju lasu wcale nie jest trudne, a bagażniki rowerowe z łatwością pomieszczą maty oraz kosze piknikowe. Najprostsze modele koszy można kupić już za 70 złotych, natomiast koc piknikowy to wydatek rzędu 30-50 złotych.

Majówka to dobra okazja, by - niezależnie od sposobu spędzania długiego weekendu - spróbować nowych i coraz bardziej popularnych paluszków „Beer Fingers”, dostępnych w czterech wariantach smakowych (solone, czekoladowe, z makiem, z sezamem). Warto spróbować wszystkich. Ta lekka i pyszna przekąska z pewnością zaspokoi mały głód podczas zwiedzania, spaceru czy rowerowej wycieczki.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]