Siewy kukurydzy rozpoczęły się w zachodniej części kraju już w ubiegłym tygodniu. Zdaniem prof. Tadeusza Michalskiego, szefa Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, termin ten był jeszcze za wczesny, bo pogoda nie sprzyjała. Ale teraz, w tym tygodniu już bez obaw, zwłaszcza w zachodniej Polsce, można wysiewać kukurydzę.

Termin siewu kukurydzy w ostatnim czasie się przesunął. Jeszcze niedawno wysiewana była ona w maju, a teraz już w kwietnia. Zgodnie jednak z fenologicznym terminem siewu powinno się go wykonywać, kiedy kwitnie mniszek lekarski.

Najpierw powinno się wysiewać odmiany wczesne, przeznaczonych na wczesny zbiór. W następnej kolejności odmiany średnio późne, które wymagają odpowiednio wyższej sumy temperatur dla osiągnięcia dojrzałości. Do siewów opóźnionych dobrze jest wybrać odmiany wczesne, bo mają większą szansę osiągnąć dojrzałość przed wystąpieniem jesiennych przymrozków.

Na glebach ciężkich zalecana głębokość na którą przeprowadza siew wynosi 3 - 4 cm, a na glebach lżejszych 5 - 6 cm.

W tym roku zgodnie z przewidywaniami może zwiększyć się powierzchnia uprawy kukurydzy i osiągnąć rekordowy wynik mln ha. Materiału siewnego jednak nie powinno zabraknąć.

(Źródło: Farmer.pl )

fot: Agrofoto.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]