Jarosław Gajda, piekarz z Radomia, został przewodniczącym Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa. Organizacja ta reprezentuje sześć organizacji o zasięgu ogólnopolskim; Związek Rzemiosła Polskiego, Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa przy SITSpoż, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa R.P., Stowarzyszenie Piekarzy Polskich, Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni Spożywców „Społem", Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska". Celem Rady jest reprezentowanie interesów branży, poprzez udział w pracach krajowych jak i unijnych instytucji, w których ustalane są prawa i przepisy, dotyczące bezpieczeństwa żywności, form wspierania przedsiębiorstw, polityki podatkowej, etc.. Działania KRPiC zmierzają do wypracowywania racji i argumentów służących interesom branży, w szczególności zaprezentowaniu jednolitego i solidnie uzasadnionego stanowiska piekarzy i cukierników. Jarosław Gajda pochodzi z rodziny piekarskiej; w 1987 r. zdobył tytuł mistrza piekarskiego, od 1990 r. prowadzi własny zakład piekarniczo cukierniczy. Od 1999 r. przewodniczy komitetowi organizacyjnemu „Święta Chleba" w Radomiu. Od 2006 r. pełni funkcję prezesa Cechu Piekarzy w Radomiu. Pod jego redakcją powstała (2011) monografia piekarstwa radomskiego: „Historia o chlebie i piekarzach radomskich".
Jarosław Gajda pochodzi z rodziny piekarskiej; w 1987 r. zdobył tytuł mistrza piekarskiego, od 1990 r. prowadzi własny zakład piekarniczo cukierniczy. Od 1999 r. przewodniczy komitetowi organizacyjnemu „Święta Chleba" w Radomiu. Od 2006 r. pełni funkcję prezesa Cechu Piekarzy w Radomiu. Pod jego redakcją powstała (2011) monografia piekarstwa radomskiego: „Historia o chlebie i piekarzach radomskich".