Do NOCY RESTAURACJI pozostały już tylko 43 noce. Wielkimi krokami zbliża się 25 maja - dzień, w którym restauracje z Białegostoku, Poznania i Gdyni zainicjują pierwszą Noc Restauracji. Już teraz lokale prześcigają się w wymyślaniu unikatowych potraw i pokazów kulinarnych, które będą stanowiły kolejne akty kulinarnego spektaklu. Większość restauracji biorących udział w akcji, otwarta będzie do godziny 04:00, a na odwiedzających czekać będą zniżki od 25 do 50%, pokazy kulinarnego mistrzostwa oraz specjalne nocne dania. rywalizujące o Grand Prix Nocy Restauracji.

W piątek, 25 maja, w Białymstoku, Poznaniu i Gdyni, w ramach konkursu na Nocne Danie, szefowie kuchni przygotują niecodzienne potrawy, które zawalczą o Grand Prix Nocy Restauracji przyznawaną przez gości za pośrednictwem strony internetowej wydarzenia (www.nocrestauracji.pl). Niektóre nazwy dań brzmią tajemniczo, co pobudza wyobraźnię jurorów. Dotychczas wśród propozycji pojawiły się między innymi: Pierogi z ciemnego ciasta, Brunatny żar woła, Tagliatelle nero dello chef, Pstrąg z płonącej szuflady, Majowe piersi w pomarańczach, Night dragon czy black california. (Wszystkie propozycje zamieszczone są na stronie internetowej wydarzenia). Już od 16 kwietnia zapoznać się będzie można ze zdjęciami i przepisami na nocne dania oferowane przez szefów kuchni i co najważniejsze zagłosować na nie. Każda z restauracji ufundowała nagrody w konkursie.

„Celem projektu jest zachęcenie Polaków by poznali szefów kuchni w swoich miastach, skosztowali ich mistrzowskich potraw i odwiedzili dobre, autorskie lokale, które często, z różnych względów, wielu z nas wydają się niedostępne” – mówi Hubert Gonera z firmy Landbrand, pomysłodawca Nocy Restauracji. „Wydarzenie przykuwa uwagę nie tylko stałych klientów lokali, ale również osób, które na co dzień nie jadają poza domem” – dodaje Gonera.

Oprócz nagród dla restauratorów, organizatorzy przewidzieli atrakcyjne konkursy dla gości Nocy Restauracji. Uczestnicy będą mieli szansę wygrać m.in. rejs promem Stena Line, weekendy w hotelach Cristal w Białymstoku i Andersia w Poznaniu. Dodatkowo z myślą o aktywnych uczestnikach akcji powstała karta Nocnego Łowcy, gwarantująca 10% zniżkę w lokalach przez okres roku.

Organizatorem NOCY RESTAURACJI jest firma Landbrand.

Restauracje, które do tej pory zdecydowały się wziąć udział w wydarzeniu to:

W Białymstoku:

7 Pokus, Espranto Cafe, Folwark Nadawki, Gospoda u Szwejka, Koku Sushi, Lejdis, Peper's, Pierogarnia Smak i Tradycja, Pruszynka, Restaurant&Bar Cristal, Tokaj, Tokyo Sushi, Zappa

W Poznaniu:

3 kolory, Bażanciarnia, Bokeh Cafe & Lunch, Girasole, La Passion du Vin, Matii Sushi Restaurant, Mosaica - Hotel IBB Andersia, Niku, Oberża pod Dzwonkiem, Pastela Cafe&Restaurant, Patio, Pika Pika tapas bar y vino, Restauracja „Chłopskie jadło", Violet Sushi and Yakitori

W Gdyni:

Barbados, Bohemian Club, Coco, Cynamon, Del Mar, Petit Paris, Taj Mahal, Trattoria La Fortuna, Trio, Boolvar Club

Partnerzy akcji:

Miasto Białystok, Stena Line, Hotel Andersia, Best Western Hotel Cristal

Patroni medialni:

Magazyn Podróże, Magazyn Kuchnia, Magazyn W Podróży, Poradnik Restauratora, Białystok Online, Kulinarna Wyspa, Smaki Poznania, Durszlak.pl, PRRestauracja.pl, Aktywni.pl

Kontakt dla mediów:

Hubert Gonera, 663 980 194 hgonera@landbrand.pl

Szymon Szaran, 510 474 716, szymonszaran@landbrand.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]