System jakości wołowiny kulinarnej QMP uzyskał wsparcie finansowe z PROW na lata 2007-2013. To niezwykle ważny moment w rozwoju produkcji i sprzedaży segmentu wołowiny QMP w Polsce i bardzo konkretna finansowa zachęta dla producentów bydła oraz firm mięsnych. Walczyliśmy o to ponad trzy lata i tym samym osiągnęliśmy jeden z naszych celów strategicznych – podkreśla Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Decyzja KE dała podstawę prawną dla wprowadzenia zmian w PROW na lata 2007-2013 i w krajowych aktach wykonawczych.2 marca 2012 r. w Monitorze Polskim ukazało się Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zmiany PROW na lata 2007-2013. W tej chwili czekamy na nowelizację rozporządzeń wykonawczych. To dobry moment, aby poinformować o tym opinię publiczną, media i uczestników całego łańcucha dostaw – wszystkich zainteresowanych rozwojem tego segmentu rynku wołowiny w Polsce.

System QMP jest krajowym, dobrowolnym systemem zapewnienia jakości, otwartym dla wszystkich producentów i przedstawicieli łańcucha dostaw. Otwartość systemu gwarantuje prawodawstwo polskie i unijne. Każdy producent może być uczestnikiem systemu, jeśli tylko spełni wymagania jego dobrowolnych norm.

Znowelizowane rozporządzenie uruchomi wsparcie dla producentów żywca wołowego – 100 procent refundacji kosztów kontroli, certyfikacji i uczestnictwa w systemie QMP, a także, co równie ważne, otwiera zakładom mięsnym drogę dla składania aplikacji do Agencji Rynku Rolnego o 70-procentową dotację do działań informacyjno-promocyjnych wołowiny QMP podejmowanych w kanałach dystrybucji, sieciach handlowych i miejscach sprzedaży.

Rozpoczęła się też procedura zmiany rozporządzeń wykonawczych dla działań: 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” oraz 133 „Działania informacyjne i promocyjne”, ponieważ to z tych właśnie działań będą mogli korzystać producenci wołowiny w Systemie QMP – informuje Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualnie, projekty zmian do tych rozporządzeń wysłane zostały do tzw. uzgodnień społecznych. Zgodnie z procedurą legislacyjną, planowany termin ich podpisania przewiduje się na czerwiec br. Od tego momentu, producenci wołowiny w Systemie QMP będą mogli z nich korzystać – dodaje Tadeusz Nalewajk.

Źródło: Konferencja prasowa, 2 kwietnia 2012 r.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]