Wszyscy miłośnicy bursztynowego napoju w Polsce mogą jeszcze zgłaszać wyprodukowane przez siebie piwa do tegorocznego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu. Autor zwycięskiej receptury, Grand Championa Birofilia, będzie mógł uwarzyć swoje piwo domowe w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie w skali kilka tysięcy razy większej. Wszystkie koszty produkcji pokryje Grupa Żywiec a piwo trafi na półki sklepowe w całej Polsce 6 grudnia.

W Konkursie Piw Domowych Birofilia 2012 (www.festiwal-birofilia.pl) jurorzy będą oceniać piwa w dziesięciu stylach: Bitter, Dry stout, Pils niemiecki, Witbier, Hefeweizen, California Common, Amerykańskie IPA, Rauchbock, Belgijskie Ciemne Mocne Ale i Barleywine. Żeby zakwalifikować się do konkursu należy do 7 czerwca br. zgłosić uwarzone przez siebie piwa. Na stronie Festiwalu www.festiwal-birofilia.pl oraz na fanpage’u Festiwalu Birofilia na Facebooku dostępny jest kalendarz umożliwiający sprawdzenie ile czasu potrzeba na uwarzenie trunku w danym stylu piwnym. Piwowarzy, którzy chcą zgłosić piwo w stylu Amerykańskie IPA powinni rozpocząć warzenie najpóźniej 14. kwietnia, Witbier -21. kwietnia, Bitter - 28. kwietnia, a Hefeweizen - 5. maja. Kalendarz pomaga nie tylko wybrać kategorie, ale również ustawić przypomnienia informujące o zbliżającym się terminie rozpoczęcia warzenia.

„Zachęcamy wszystkich początkujących jak i doświadczonych piwowarów do sprawdzenia swoich umiejętności w największym tego typu konkursie w Europie. Zwycięzcę poznamy 16 czerwca w czasie Festiwalu Birofilia w Żywcu.” – mówi Katarzyna Antoniszewska zajmująca się w Grupie Żywiec organizacją Festiwalu.

Piwa zgłoszone do Konkursu Piw Domowych przed 7 czerwca oceni kilkunastoosobowe, międzynarodowe jury i w każdej z 10. kategorii wybierze zwycięzcę. A spośród dziesięciu najlepszych wyłoniony zostanie Grand Championa Birofilia 2012. W zeszłym roku o najwyższy tytuł walczyło 200 piw, zgłoszonych przez 88 piwowarów domowych z całej Polski (w 2010 r. zgłoszono -177 piw; w 2009 r. – 134 piwa). Piwowarzy domowi rywalizują o prestiżową nagrodę - możliwość uwarzenia piwa według własnej receptury w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Pierwszym piwowarem domowym, który warzył swoje piwo w Cieszynie został Jan Krysiak z Chorzowa. Piwo, pod nazwą Bracki Koźlak Dubeltowy, zostało wprowadzone do sprzedaży 6 grudnia 2009 r. Kolejnym zwycięzcą była kobieta - Dorota Chrapek z Pogwizdowa, a jej Pale Ale Belgijskie uwarzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie trafiło do sklepów 6 grudnia 2010 roku. W ubiegłym roku Brackiego Grand Championa Birofilia 2011 wraz z cieszyńskimi mistrzami piwowarstwa uwarzył Jana Szała z Poznania. Najlepsze piwo roku wybrane w czerwcu – Grand Champion Birofilia 2012 - pojawi się w sprzedaży 6. grudnia 2012 r.

Wszystkie informacje nt. Konkursu Piw Domowych oraz Festiwalu Birofilia na stronie
www.festiwal-birofilia.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]