Polskie browary będą wykorzystywać chmiel pochodzący wyłącznie od polskich plantatorów. Plantatorzy muszą się jednak uzbroić w cierpliwość, aby dobiegły końca wieloletnie kontrakty międzynarodowe, które browary zawarły kilka lat temu. Kluczową rolę w mediacji między plantatorami chmielu, przetwórcami a browarami odegrał Minister Rolnictwa.

W czwartek 29 marca br. Minister Rolnictwa spotkał się z przedstawicielami producentów piwa, przetwórców i plantatorów chmielu. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku oraz perspektyw zwiększenia udziału polskiego chmielu w produkcji polskich marek piwa.

Wykorzystywanie polskiego chmielu do produkcji piwa w Polsce będzie sukcesywnie zwiększane do 75 proc. w roku 2013 oraz w kolejnych latach do 90 proc. całkowitego zapotrzebowania na chmiel branży piwowarskiej.

Polski chmiel nie będzie wykorzystywany jedynie do produkcji specyficznych marek, których receptura wymaga stosowania ściśle określonych odmian chmielu.

W latach 2007 i 2008 plantatorzy ogłosili podwyżki cen chmielu o kilkaset procent, wbrew warunkom obowiązujących wówczas kontraktów. Zmusiło to producentów do poszukiwania innych, stabilnych źródeł surowca zagranicą, zwłaszcza w świetle malejącej konsumpcji piwa wynikającej z drastycznej podwyżki akcyzy w 2009 roku i rosnącej wrażliwości cenowej konsumentów. W konsekwencji, browary podpisały długoterminowe kontrakty na dostawę chmielu od zagranicznych dostawców, które obowiązywać będą do 2013, a niektóre nawet do 2016 roku.

Jednocześnie warto nadmienić, że z uwagi na notowany od kilku lat spadek konsumpcji piwa, (pomimo iż rok 2011 zakończył się umiarkowanym wzrostem), browary nadal posiadają spore zapasy chmielu, którego zużycie było w ubiegłych latach niższe od spodziewanego.

Źródło: ZPPP Browary Polskie

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]