W zaszczytnym gronie produktów szczególnie polecanych na wielkanocne stoły znalazły się wędliny z Biedronki. Boczek rolowany i boczek wędzony, produkowane dla sieci Biedronka, zostały nagrodzone w VI edycji Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich „Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja”, które odbyły się 9 marca br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Boczek rolowany został laureatem II miejsca w kategorii „wędzonka parzona”. Wśród „wędzonek surowych” wyróżnienie zdobył boczek wędzony z Biedronki, a wśród kiełbas - biała, która otrzymała wyróżnienie w kategorii kiełbas świątecznych białych.

Uroczyste ogłoszenie listy nagrodzonych produktów konkursu „Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja” odbyło się 23 marca br. w Poznaniu w trakcie IV Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy.

Cieszę się, że jury Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich doceniło wysoką jakość i tradycyjny smak boczków z Biedronki. Święta Wielkanocne są dla Polaków wydarzeniem szczególnym i dlatego naszym celem jest przygotowanie takich produktów, które trafiając na wielkanocne stoły urzekną wszystkich niepowtarzalnym smakiem i najwyższą jakością. Do takich należą oba nagrodzone produkty – mówi Alicja Koleśnik, Dyrektor Handlowy sieci Biedronka.

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło około 30 producentów, którzy zgłosili do rywalizacji m.in. szynki i wędzonki parzone oraz surowe, kiełbasy świąteczne, a także wędzonki i kiełbasy drobiowe. Wyroby oceniane były w 10 kategoriach. Komisji Konkursowej przewodniczył prof. dr. hab. Włodzimierz Dolata.

Ogólnopolskie Wielkanocne Konkursy Wędliniarskie „Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja” mają na celu promocję tradycyjnej polskiej żywności i jej walorów smakowych oraz wyłonienie najlepszych wytwórców, produkujących wyroby z przestrzeganiem najwyższych zasad technologii produktów tradycyjnych. Pomysłodawcami inicjatywy są: Polska Federacja Branży Mięsnej i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Związek Rzemiosła Polskiego oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Przedsięwzięciu patronuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałkowie poszczególnych regionów.

DODATKOWE INFORMACJE:

ANETTA JAWORSKA - RUTKOWSKA

tel. 0 696 77 22 13,
e-mail: kontakt@jmpolska.com

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]