Około 27 % Brytyjczyków biorących udział w ankiecie popiera żywność GM, przeciw jest 30 %, przy czym 1/4 badanych jest obojętnych wobec żywności GM, w porównaniu z 17 % w 2003 roku. O 5 % spadła również liczba osób zaniepokojonych GMO – wynika z raportu przygotowanego przez British Science Association.

29 % badanych stwierdziło, że żywność GM przynosi korzyści dla gospodarki, przeciwnego zdania było 27 % ankietowanych, a 44 % stwierdziło, że nie ma zdania na ten temat.

Z badań przeprowadzonych przez BSA wynika, że mężczyźni są bardziej pro-GM niż kobiety, ale różnice te zmieniały się w zależności od możliwości zastosowania tej technologii. Na przykład zdecydowana większość respondentów była za wykorzystaniem GMO w medycynie. Około 64 % badanych uważało za słuszne wprowadzenie transgenicznego ryżu z witaminą A, który ma pomagać w walce z niedożywieniem w krajach Trzeciego Świata. Natomiast tylko 22 % ankietowanych popierało produkcję fioletowych goździków, uzyskiwanych za pomocą modyfikacji genetycznych.

Sir Roland Jackson, szef BSA, powiedział, że badania wykazały „dość wysoką świadomość respondentów na temat żywności GM”. Dodał jednak, że niepokoi go trend związany ze wzrostem obojętności społeczeństwa wobec tematu.

Profesor Joyce Tait, socjolog, która bada wpływ postępu naukowego, powiedziała, że ludziom coraz trudniej jest opowiedzieć się za którąś ze stron i często wybierają coś pośredniego, co wiąże się z odpowiedzią klasyfikowaną jako „nie wiem” lub „nie mam zdania”. Jej zdaniem taka postawa może sprawiać wrażenie, że GM jest coraz mniej kontrowersyjne.

Tom Macmillan z Soil Association uważa, że wynika to ze zmęczenia tematem GMO. – Istnieje obawa, iż naukowcy i decydenci wykorzystają obojętność społeczeństwa i będą chcieli wyręczyć ludzi z podejmowania decyzji, kierując się zasadą: „wszyscy są znudzeni, więc zróbmy to po swojemu” – powiedział na łamach serwisu Dailymail.co.uk.

(Źródło: ekologia.pl)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]