Groźny dla zwierząt wirus Schmallenberg zbliża się do Polski. Dwa duże ogniska choroby zostały potwierdzone blisko naszej zachodniej granicy. Służby weterynaryjne postawiono w stan podwyższonej gotowości. Jak na razie nie ma informacji, że zwierzęta z zarażonych stad, z Europy Zachodniej mogły trafić do Polski.

Wirus atakuje głównie dorosłe bydło, ale także owce i kozy. W całej Europie jest już półtora tysiąca potwierdzonych ognisk choroby. – Objawy są nie specyficzne, gorączka, spadek mleczności, biegunka. A więc nie są to objawy, które by wskazywały że to wirus Schmallenberg – tłumaczy dr Krzysztof Śmietanka z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Z najnowszych, niepublikowanych dotąd danych, wynika, że wirus Schmallenberg zbliża się do naszego kraju. Dwa duże ogniska stwierdzono tuż przy zachodniej granicy Polski. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach badania próbek może zacząć w każdej chwili. – Badania będą prowadzone wówczas, kiedy podejmie taką decyzję Główny lekarz Weterynarii – deklaruje dr Krzysztof Niemczuk z PIW w Puławach. Główny Lekarz Weterynarii cały czas monitoruje rozwój choroby i przyznaje, że problem jest poważny. – Unia Europejska zastanawia się, czy swoboda przemieszczania, a taką przecież mamy na terenie Wspólnoty, nie doprowadziła do rozniesienia wirusa po całej Europie – mówi Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii.

Podobny problem mają także Rosjanie, którzy kupują duże ilości żywych zwierząt w Unii Europejskiej. Teraz i oni zastanawiają się, czy w ten sposób nie przywieźli wirusa do siebie. Choć na razie nie ma tam ani jednego potwierdzonego przypadku. Polskie służby cały czas prowadzą monitoring i jak na razie uspokajają. – Z gospodarstw, w których wykryto wirus Schmallenberg, w Wielkiej Brytanii, Holandii, Francji czy Niemiec, od 1 czerwca 2011 roku nie wprowadzano zwierząt do Polski – twierdzi Związek. Szef Inspekcji Weterynaryjnej przypomniał też o obowiązku zgłaszania ewentualnych podejrzeń choroby oraz wprowadził wzmożony nadzór państwowych inspektorów weterynarii.

Wirus Schmallenberg to nowa choroba, która nie została jeszcze dokładnie zbadana. Po raz pierwszy wykryto ją w listopadzie zeszłego roku w Instytucie Friedricha Loefflera. Chora krowa pochodziła z jednego z gospodarstw w miejscowości Schmallenberg w Nadrenii Północnej–Westfalii. Stąd nazwa choroby. Ponieważ nie ma jej na oficjalnych listach unijnych chorób zakaźnych nie ma też dokładnych procedur jak ją zwalczać. Poszkodowani rolnicy, którym padną zwierzęta nie mogą także liczyć na rekompensaty ze strony swoich rządów czy Unii Europejskiej.

(Źródło: TVP AgroInfo)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]