6 marca do magazynów Banków Żywności wjechały ciężarówki z pierwszymi dostawami Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). Banki Żywności przyjmą i przekażą najuboższym ponad 2 tys. t sera topionego i żółtego oraz 10 mln l mleka UHT – żywność o wartości 38 mln zł. W dystrybucji produktów spożywczych pochodzących od Banków Żywności uczestniczy blisko 3,5 tys. stowarzyszeń i organizacji charytatywnych.

Federacja Polskich Banków Żywności jest największym dystrybutorem Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) w Polsce.

Programem w Polsce administruje Agencja Rynku Rolnego. Przedsiębiorcy wybrani w ramach przetargu produkują przeznaczone na cele pomocy społecznej artykuły spożywcze. Produkty są dostarczane do magazynów 32 Banków Żywności w całym kraju (pełna lista i mapa Banków Żywności na stronie www.bankizywnosci.pl). Z Banków są bezpłatnie przekazywane do 3,5 organizacji charytatywnych, skąd systematycznie trafiają do miliona osób dotkniętych ubóstwem.

Uruchomione obecnie dostawy są oparte na mniejszych kwotach i skróconej liście produktów. Program miał być zmniejszony do jednej piątej. Dopiero pod koniec ub.r. po wyraźnych apelach i staraniach Banków Żywności w całej Europie, staraniach wielu Państw o przełamanie mniejszości blokującej, Rada Europejska zagwarantowała kontynuację programu w latach 2012-2013 na dotychczasowym poziomie 500 mln euro rocznie. Dzięki temu w lipcu program zostanie uzupełniony o brakującą kwotę, a lista produktów zostanie poszerzona o ryż, kaszę, makaron, przetwory warzywne i owocowe, produkty mięsne, cukier i olej.

Wg badań Eurostatu, w Polsce zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym jest 27,8% czyli 10,4 mln osób. Z powodu skrajnego ubóstwa cierpi 5,7% czyli ponad 2 mln osób.

Banki Żywności przyjmują od producentów i hurtowników darowizny pełnowartościowej żywności, także tej o krótkim terminie przydatności do spożycia, wyprodukowanej w nadmiarze lub z wadami opakowań, organizują też zbiórki żywności. Każdy może się włączyć w pomoc przekazując 1% podatku, uczestnicząc w zbiórkach żywności, przekazując darowizny pieniężne oraz uczestnicząc w programach prowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności i poszczególne Banki Żywności w całym kraju. Codziennie można też klikać i powiększać ilość żywności dla najbiedniejszych na wyklikajzywnosc.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]