Komisja Europejska przyjęła pierwsze wspólne ponadnarodowe zobowiązanie do realizacji działań prospołecznych i edukacyjnych, złożone przez przedstawicieli 3500 producentów piwa z całej Europy. Zobowiązanie jest zgodne ze strategią Unii Europejskiej, ma charakter dobrowolny i stanowi oddolną inicjatywę branży. Jednym z jego inicjatorów jest Polska, reprezentowana przez Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie.

28 lutego w Parlamencie Europejskim, z inicjatywy EP Beer Club oraz The Parliament Magazine, w obecności przedstawiciela Dyrektoriatu ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów, piwowarzy reprezentowani przez ponadnarodową organizację The Brewers of Europe przedstawili strategię działań, które w najbliższych latach będą podejmować na rzecz promowania odpowiedzialnych postaw wobec alkoholu. Strategia ta, zapisana pod nazwą European Beer Pledge, obejmuje pakiet inicjatyw zaproponowanych przez poszczególne państwa członkowskie UE do realizacji na lokalnych rynkach. Swoje pomysły zgłosiła również polska branża piwowarska, która jest wysoko oceniana przez Komisję za jakość i efektywność dotychczasowych działań.

Projekt spotkał się z zainteresowaniem Despiny Spanou, przewodniczącej Europejskiego Forum do spraw Alkoholu i Zdrowia. Potwierdziła ona, że zarówno złożone we wtorek zobowiązania na rok 2012 i następne, jak też dotychczas realizowane i trwające działania branży piwowarskiej, wpisują się w aktualną europejską politykę alkoholową. Pakiet działań odpowiedzialnościowych ma na celu minimalizowanie negatywnych skutków nadmiernej konsumpcji alkoholu oraz edukację prawną i obywatelską w trzech kluczowych obszarach. Należą do nich: informacja konsumencka, etyczna reklama i walka z nieodpowiedzialnym spożywaniem alkoholu, np. piciem przez nieletnich i kobiety w ciąży, prowadzeniem samochodu po alkoholu czy coraz powszechniejszym w krajach zachodnich upijaniem się do nieprzytomności (głównie na koniec tygodnia), czyli tzw. binge drinking.

Zobowiązanie unijnych piwowarów będzie rozliczane co roku przez specjalny system raportowania do Komisji Europejskiej i weryfikowane w oparciu o mierzalne czynniki (np. zasięg działań, dotarcie, konkretne rezultaty liczbowe).

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]